Η καθηγήτρια κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, κα Χρυσούλα Παλιαδέλη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείσα αν σταματούν πλέον οι “εκπλήξεις” από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά

Χ.ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ: Ναι, για τους αρχαιολόγους βέβαια το πράγμα φαινόταν ότι έχει σημάδια επέμβασης αρχαίας ή και μεταγενέστερης αλλά είναι αλήθεια ότι και τα Μέσα λίγο υπερέβαλαν στη δημοσιότητα και αυτό ανέπτυξε μεγάλες προσδοκίες και για τον κόσμο. Αυτό δεν μειώνει καθόλου τη σημασία του μνημείου, το μνημείο γεμάτο από ευρήματα ή άδειο είναι το ίδιο σημαντικό επομένως πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό. Τίποτα δεν αποκλείει ότι στον ίδιο τύμβο σε άλλα σημεία να υπάρχουν και άλλοι τάφοι. Όμως πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασκαφή σε αυτό να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες για τη συντήρηση και η ανασκαφή είναι ένα άλλο πράγμα δηλαδή κάθε μνημείο που βγαίνει έχει μια σειρά από τεράστια ζητήματα που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη πριν ξεκινήσουμε τα επόμενα. Επομένως το συγκεκριμένο έχει ακόμη δουλειά ακόμα και αν δεν έχει να μας δώσει καινούργια πάρα πολλά στοιχεία. Οι χρονολογικές προσεγγίσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές έτσι κι αλλιώς γιατί άλλο είναι να ψάχνεις να βρεις τον ένοικο σε  μια περίοδο 200 ή 300 χρόνων και άλλο σε μια ή δύο δεκαετίες. Αν δεν έχουμε οστά και ως τώρα δεν έχουμε καμία ανακοίνωση να μιλάει για οστά θα είναι δύσκολο να ταυτίσουμε τον νεκρό με κάποια στοιχεία. Είναι ξεκάθαρο ότι το μνημείο είναι συγκλονιστικό και για το μέγεθος και για την διακόσμηση, κάποιο σημαντικό πρόσωπο ή κάποιοι σημαντικοί άνθρωποι έγιναν δεκτοί ως νεκροί εκεί μέσα. Ταφικό μνημείο πρέπει να είναι 99%.   Επομένως η σημασία της ανασκαφής και της αποκάλυψης του μνημείου είναι πάρα πολύ μεγάλη. 

Με στεναχωρεί που τώρα ξαφνικά μοιάζει να απογοητεύονται οι πάντες, δεν είναι έτσι το μνημείο είναι σημαντικό, μας δίνει καινούργια στοιχεία γλυπτικής, αρχιτεκτονικής, ψηφιδωτού ενδεχομένως να μας δώσει και άλλα μνημεία.