Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κος Γεράσιμος Γιακουμάτος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη χθεσινή κίνηση στα εμπορικά καταστήματα

Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Δεν είναι μόνο το κρουαζιερόπλοιο που είδε όλη η Ελλάδα ότι πήγε με 3.000 άτομα προχθές στην Θεσσαλονίκη, δεν είναι ότι  κατεβαίνουν περίπου 10.000 από τα στοιχεία που έχουμε από την Τουρκία Σαββατοκύριακο για να ψωνίσουν, δεν είναι μόνο τα Βαλκάνια που κατεβαίνουν συνέχεια και τα μαγαζιά είναι κλειστά είναι γεγονός ότι για μένα το άνοιγμα των Κυριακών είναι οπωσδήποτε αναγκαίο .

Η Κύπρος που πήρα τα στοιχεία από τον υπουργό Εργασίας και από τον υπουργό Εμπορίου στους εννέα μήνες που έχουν καθιερώσει τις Κυριακές και οι θέσεις αυξήθηκαν και ο τζίρος αυξήθηκε. Το δεύτερο, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πριν μια εβδομάδα κατέθεσε σχέδιο νόμου για να ανοίγουν όλες τις Κυριακές στην Γαλλία, στην Αγγλία ισχύει παντού ισχύει άρα λοιπόν το θεωρώ μεγάλη οπισθοδρόμηση, θεωρώ ότι είναι αγκύλωση και ψύχωση να επιμένεις να μην ανοίγουν τα μαγαζιά.

Τα μαγαζιά ανοίγουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης που εκεί πάνε όλοι οι τουρίστες, ανοίγουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ανοίγουν σε τουριστικές περιοχές. Άρα λοιπόν για ποιο λόγο αντιδρούν κάποιοι ;  

Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος  και στις 7 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην ολομέλεια πιστεύω ότι με τις εισηγήσεις που έχω κάνει και τις παρεμβάσεις νομίζω ότι η υπόθεση αυτή θα τελειώσει.

Για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα λόγω του ότι δεν θα πληρώνονται επιπλέον

Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Είναι ένα λαμπρό πεδίο διαβούλευσης και σύγκλησης απόψεων με το σωματείο των ιδιωτικών εργαζομένων στα εμπορικά  καταστήματα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, προβλέπεται 75% για την υπερεργασία της Κυριακής και προβλέπεται ρεπό την άλλη μέρα. Άρα λοιπόν να το δούμε μέσω του ΣΕΠΕ, της επιθεώρησης εργασίας  εγώ θέλω με το σωματείο να έχουμε μια διαπραγμάτευση και θα παρέμβουμε αποφασιστικά για το 75% και για το ρεπό. Άρα λοιπόν αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα αυτών οι οποίοι θέλουν τον παλιό συνδικαλισμό να δέρνουν τους πελάτες να δέρνουν τους καταναλωτές, να κλείνουν τα μαγαζιά, να κλείνει την pirelli, να κλείνουν το καμποτάζ να τα διαλύει όλα. Άρα λοιπόν εγώ άρα λοιπόν δεν το συζητάω. Ελπίζω ότι μετά τις εξηγήσεις και τις πρόσθετες προτάσεις  που καταθέσαμε στο ΣτΕ θα είναι θετική η απόφαση για όλες τις Κυριακές για τις τουριστικές περιοχές. Εγώ δεν το αφήνω το θέμα αυτό μέχρι τέλος του χρόνου θα ισχύσει και θα γίνει νόμος του κράτους.

Για τις εκπτώσεις

Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Και εγώ χάρηκα χθες που είδα ότι οι  εκπτώσεις στα νέα προϊόντα  ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για τον καταναλωτή και μάλιστα παρακολούθησα όλα τα ρεπορτάζ τα τηλεοπτικά και από πληροφορίες που είχα συνεργατών μου πήγαν πάρα-πάρα πολύ καλά αυτό το Σαββατοκύριακο οι εκπτώσεις. Την Τετάρτη υπογράφω υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει το πλαίσιο των εκπτώσεων και των προσφορών και σας ενημερώνω ότι οι εκπτώσεις θα υπάρχουν τέσσερις φορές το χρόνο, στη Ευρώπη είναι δύο αλλά εδώ θα παραμείνουν τέσσερις και θα έχουμε προσφορές για όλο το χρόνο. Λαμπρό πεδίο λοιπόν να έχουμε τις εκπτώσεις και ο καθένας ότι του έχει μείνει να κάνει προσφορές. Άρα λοιπόν αλλάζω το πλαίσιο και κάνω και κώδικα δεοντολογίας, αυτό που πάω να προασπίσω είναι τον καταναλωτή ώστε να μην έχει μαϊμού εκκίνηση στην τιμή και να έχει ψεύτικες εκπτώσεις. Θα είναι πραγματικές  και θα είναι ουσιαστικές.

Για τη ρυθμίση για τα κόκκινα δάνεια

Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Θέλω να είμαι δίκαιος από τις 11 Ιουνίου που ορκίστηκε ο κ. Δένδιας και εμείς οι άλλοι έχει καταβάλει μια φοβερή προσπάθεια ούτε μπάνια ούτε τίποτα μέρα νύχτα για να φτιάξει αυτό το σχέδιο νόμου. Αυτό το σχέδιο νόμου δικαιούται να το καταθέσει ο κ. Δένδιας από εκεί και πέρα ο κ. Σκρέκας ο οποίος είναι ένας νέος με πολλά προσόντα, είναι γνώστης πολλών καταστάσεων θα το συνεχίσουμε να το διαπραγματευτούμε στην Βουλή. Άρα λοιπόν ουδέν πρόβλημα η κυβέρνηση είναι ενιαία, είναι μια.  

ΔΗΜ.: Είπατε για τον κ. Δένδια όλα αυτά και πραγματικά είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει γράψει πολλές σελίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα αν και εσείς δεν τα πηγαίνατε καλά μαζί του στην αρχή

Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Περασμένα ξεχασμένα. Τεσσερισήμισι μήνες που ήμασταν εδώ ήταν η σχέση μας άριστη και το λέω αυτό παρόλο που θα είναι και στην Β Αθηνών συναγωνιστής και ανταγωνιστής μου αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει το δάσος και το δάσος είναι η ΝΔ . Εμένα δεν με απασχολεί εγώ είμαι το δέντρο, το κούτσουρο, το δάσος είναι η ΝΔ εάν καεί το δάσος πάει και το δέντρο. Άρα λοιπόν εγώ βλέπω την ΝΔ ενιαία οντότητα να βγει πρώτο κόμμα, αυτός είναι ο στόχος μου.  

Ερωτηθείς για ποιο λόγο μπαίνει ένας νέος και άπειρος υπουργός σε μια τόσο δύσκολη θέση όπως αυτή του υπουργού Ανάπτυξης

Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Διαφωνώ γιατί και από Τρόικα ξέρει και άποψη έχει ήταν πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής οικονομικών και είναι κάτοχος πολύ καλά της  γνώσης των οικονομικών και της ανάπτυξης. Δεύτερον είναι δυνατόν να ζητάμε  41 ετών γιατί μπήκε υπουργός Ανάπτυξης όταν  πρωθυπουργοί 38 και 35 χρονών κυβερνάνε σήμερα σχεδόν τη μισή Ευρώπη; Μπράβο και καλά έκανε ο Σαμαράς και έβαλε έναν νέο άνθρωπο να προχωρήσει μπροστά,  δεν κατάλαβα δηλαδή τι είναι κρασί όσο παλαιότερο είναι τόσο καλύτερο; Είναι ένα παραγωγικό μυαλό, ένας πολύ καλός έντιμος νέος που ξέρει την πιάτσα, που ξέρει την αγορά. Θα μεγαλουργήσει μετά από τρεις μήνες.