Η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας, κα Χρυσούλα Παλιαδέλη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάτι από κάτω από τον τάφο

Χ.ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ: Κανένας δεν το ξέρει παρά μόνο αν τελειώσει η ανασκαφή μέσα σε αυτόν τον ακανόνιστο λάκκο. Αυτός ο λάκκος δεν είναι περιποιημένος λάκκος, κατά τη δική μου εκτίμηση μπορεί να κάνω λάθος έγινε από τους τυμβωρύχους, δεν είναι δηλαδή κρύπτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να περιέχει σημαντικά πράγματα, ενδεικτικά μάλλον για το πότε έγινε ακριβώς κλπ ένα νόμισμα, ένα κομματάκι αγγείο. Αυτά πια είναι σημαντικά για να κατανοήσουμε πότε έγινε ο λάκκος  και πότε γεμίστηκε ξανά.

Ερωτηθείσα γιατί πιστεύει ότι αυτό το θάλαμο τον έχουν κατασκευάσει οι τυμβωρύχοι

Χ.ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ: Έψαχναν να βρούν πράγματα πολύτιμα για να τα πάρουν. Οι τυμβωρύχοι συχνά χτυπούσαν τα ντουβάρια των τάφων με την ελπίδα ότι θα υπάρχει κάποια κρύπτη που πιθανών να έκρυβε περισσότερα πράγματα. Αν υπάρχουν χρονολογήσιμα στοιχεία έστω και ταπεινά όπως είναι ένα χάλκινο νόμισμα ή ένα κομματάκι αγγείου θα συμπληρώσουμε την ιστορία αυτού του μνημείου, όχι μόνο για την κατασκευή του αλλά μέχρι και την σύληση του.

Ερωτηθείσα αν ισχύει η εκτίμηση ότι στην γύρω περιοχή υπάρχουν και άλλοι τάφοι

Χ.ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ: Βεβαίως είναι πολύ πιθανό τουλάχιστον σε ένα μέρος του τύμβου παλαιότερος ανασκαφέας ο Δ. Λαζαρίδης είχε σκάψει τάφους της αρχαϊκής περιόδου παλαιότερους δηλαδή. Υπάρχει ακόμα κομμάτι του τύμβου που μπορεί να ανασκαφεί και να μας δώσει στοιχεία, να μας φέρει στο φως καινούργιους τάφους.

Ερωτηθείσα αν θα μάθουμε ποτέ για ποιον χτίστηκε αυτό το μνημείου

Χ.ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ: Αν δεν έχουμε στοιχεία τέτοιας μορφής πολύ φοβάμαι πως όχι. Μπορεί να φτάσουμε με τη συζήτηση, σε μια ακριβέστερη χρονολόγηση, μπορεί να αποτιμήσουμε τα γλυπτά, το ψηφιδωτό θα γίνονται θεωρίες αλλά δεν θα έχουμε δεδομένα για να υποστηρίξουμε την ταυτότητα του νεκρού παρά μόνο ως εικασίες.