Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Ευάγγελος Αντώναρος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, μπορεί πολύ σύντομα να χρειαστεί να μιλάμε όλοι μεταξύ μας για θέματα που δεν έχουν σχέση με την εσωτερική επικαιρότητα αλλά με τα εξωτερικά θέματα που πραγματικά γίνονται πολύ βαριά στις πλάτες μας, όχι με ευθύνη δική μας αλλά με κινήσεις των γειτόνων μας και αυτή τη φορά. Έχει σημασία για μένα οι δίαυλοι επικοινωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων μεταξύ τους να υπάρχουν. Έχοντας θητεύσει δέκα χρόνια στην πολιτική δίπλα στον Κ. Καραμανλή έμαθα ότι ο διάλογος και το άπλωμα του χεριού προς όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν πρέπει ποτέ αυτή η σκέψη να μας εγκαταλείπει. Σας θυμίζω ότι ο Κ. Καραμανλής πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές και όχι μόνο, επιζήτησε τον διάλογο όχι μόνο με το κόμμα της τότε Αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό της τον κ. Παπανδρέου αλλά και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ακριβώς γιατί ήθελε να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Δεν είναι πάντα όλα κορυφαίας σημασίας θέματα αλλά έχουν μεγάλη σημασία για το μέλλον του τόπου.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς να είχε απευθύνει μια πρόταση για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η συμπεριφορά του κ. Τσίπρα δεν ενθαρρύνει κάποιον να αποζητήσει τη συζήτηση μαζί του. Διότι όταν λες εκ προοιμίου “όχι σε όλα” τότε πως ο άλλος να ζητήσει...

ΔΗΜ: Δεν έχει κάνει όμως μια στροφή στο ρεαλισμό τις τελευταίες εβδομάδες;

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ναι αλλά η στροφή στο ρεαλισμό είναι μέχρι στιγμής μονολεκτική. Θα πρέπει λοιπόν να τη δούμε και στην πράξη και ο τόπος θα πρέπει να ξεφύγει από τις βαριές κουβέντες τις μεγάλες και να βρεθούμε στην πραγματικότητα, να δούμε πως θα λύσουμε τα προβλήματα γύρω από ένα τραπέζι, πως θα τα λύσουμε έτσι ώστε οι πολίτες, η χώρα να ωφεληθεί από αυτά τα πράγματα. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πάντα τρόποι επικοινωνίας, δεν λέω υπόγειοι και εν κρυπτώ διότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συνεννοούνται με έναν τρόπο που θα είναι εύληπτος και κατανοητός στους πολίτες. Οι εποχές που όλα αυτά γινόντουσαν πίσω από τις κλειστές πόρτες αυτές έχουνε περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα της διάφανης ενημέρωσης αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Μπορεί να προκύψει από μια πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ελπίζω να μην χρειαστεί να γίνει αυτό καλό είναι να το κάνουμε με την θέλησή μας και όχι με πίεση.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας 

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θέλω πάρα πολύ η παρούσα Βουλή να εκλέξει έναν άξιο πρόεδρο της Δημοκρατίας δηλαδή ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορέσει να εκφράσει αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα το μέσο πολίτη. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή ποια θα είναι η στάση πρώτον των δύο μικρότερων κομμάτων αν και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων αυτών έχουνε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας και εννοώ τους αρχηγούς της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ και τώρα πια ακουμπάει πάρα πολύ το θέμα στους 23 ανεξάρτητους βουλευτές. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανεξαρτήτων βουλευτών που υπήρξαν στη Βουλή από τη Μεταπολίτευση και μετά, ίσως ο πρωθυπουργός να έχει στοιχεία τα οποία εγώ δεν γνωρίζω ίσως να έχει αρχίσει ήδη τις προπαρασκευαστικές επαφές με αυτούς τους βουλευτές, αυτό θα φανεί στη διαδρομή. Ευχής έργον είναι πάντως η Βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜ.: Θα εμπλεκόταν ο κ. Καραμανλής σε μια τέτοια διαδικασία να πείσει κάποιους βουλευτές προς την κατεύθυνση αυτή;

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ο Κ. Καραμανλής έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι ξέρει ποιο είναι το καθήκον του και με παραταξιακή συνείδηση κάνει πάντα αυτό που είναι απαραίτητο και αναγκαίο χωρίς να του το ζητήσει κανείς.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε ο κ. Καραμανλής να αλλάξει την άποψή του για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας αν αυτό προέκυπτε ως μια συναινετική πρόταση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

Ε.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ:  Έχω την εντύπωση ότι στη θέση του δεν έχει αλλάξει τίποτε. Με βάζετε μπροστά σε ένα υποθετικό ερώτημα το οποίο δεν νομίζω ότι εύκολα μπορεί να γίνει πράξη.