Η κυβερνητική εκπρόσωπος της ΝΔ, κα Σοφία Βούλτεψη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείσα γιατί αρνήθηκε η ΝΔ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όταν κάποιος ζητά σύγκλιση πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να θέτει και το προαπαιτούμενο γιατί τότε δεν χρειάζεται να γίνει και καμία συζήτηση. Σε τι χρησιμεύει μια συζήτηση που εκ των προτέρων γνωρίζουμε τι θα ζητήσει ο ένας από τους δύο. Δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης διότι ο κ. Τσίπρας ζητά κάτι το συγκεκριμένο, σύγκλιση πολιτικών αρχηγών για να οριστεί η ημερομηνία εκλογών. Η κυβέρνηση αυτό το απορρίπτει διότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή εκλογές, χρειάζεται να προχωρήσει σταθερά προς την έξοδο από το μνημόνιο και τη δημιουργία ενός δικού της προγράμματος το οποίο θα της επιτρέπει να κινείται με κάποια ευελιξία χωρίς όμως να δημιουργεί νέα χρέη και νέα ελλείμματα. Δεν μπορούμε λοιπόν να συζητούμε επί κάποιου προκαθορισμένου, δεν είναι συζήτηση αυτή. Δηλαδή τελεσίγραφα δεν επρόκειτο ποτέ να δεχτεί ούτε η κυβέρνηση ούτε  ο πρωθυπουργός ούτε κανείς. Εμείς δεν θέσαμε ποτέ ούτε θέμα εκλογών, ούτε τίποτα. Εμείς έχουμε θέσει συγκεκριμένα θέματα έχουμε μιλήσει για έναν οδικό χάρτη που έχει συγκεκριμένους σταθμούς. Βρισκόμαστε ήδη να έχουμε ξεπεράσει τουλάχιστον δύο από τους σταθμούς όταν ολοκληρώθηκαν και τα stress test των τραπεζών και προχωρούμε στην διαπραγμάτευσή μας για να μπορέσουμε στο τέλος του χρόνου να δούμε πως θα προχωρήσουμε από εκεί  και πέρα. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο, εμείς δεν μιλάμε ούτε για εκλογές, ούτε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε για τίποτε αυτό η Αξιωματική αντιπολίτευση το προκαλεί και γενικά η αντιπολίτευση.     

Για το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει την νομιμοποίηση και ότι δεν μπορεί να νομοθετεί μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει την πλειοψηφία όπως έδειξαν οι ευρωεκλογές και οι δημοσκοπήσεις

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα πρόβλημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι δομικό πρόβλημα έχει βασικές διαφωνίες στο εσωτερικό της. Αυτό ενδιαφέρει τις αγορές, τα χθεσινά δημοσιεύματα όπως και τα δημοσιεύματα της Παρασκευής στο διεθνή τύπο ήταν ότι υπάρχει φόβος στις αγορές ότι μπορεί να έρθει στην κυβέρνηση ένα κόμμα το οποίο σκοπεύει να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και εν πάση περιπτώσει δεν λειτουργεί με ενιαίο τρόπο. Ένα παράδειγμα να σας δώσω μόνο στις 14 Οκτωβρίου η ΑΥΓΗ σε άρθρο της ανέφερε ότι η άνοδος των σπρεντ οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η κυβέρνηση δηλαδή επιδιώκει πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και στις 17 του μήνα υπήρξε ανακοίνωση του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι πηγή ανησυχίας είναι η πρόσδεση της κυβέρνησης στο άρμα της λιτότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τι από τα δύο ισχύει; Αυτό δημιουργεί ένα φόβο και μια ασάφεια ... 

Ερωτηθείσα πως είναι δυνατόν να περιμένουν στην ΝΔ  μέχρι τον Μάρτιο για να αλλάξει η εικόνα όταν εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει οδηγήσει σε μια “προεκλογική περίοδο”. Ποιος υπουργός θα πάρει μέτρα και θα προχωρήσει σε απολύσεις ή αποκρατικοποιήσεις;

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τον Μάρτιο δεν θα γίνουν εκλογές, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άλλο πράγμα αυτό.

ΔΗΜ: Τότε γιατί φτιάχνεται ψηφοδέλτια στην ΝΔ;

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Αυτό δεν το ξέρω, εσείς το λέτε αυτό. Επειδή βλέπουμε μια τρικυμία εν κρανίω, πρέπει να αποφασίσει και η αντιπολίτευση τι ακριβώς θέλει να κάνει για τη χώρα. Ο κ. Σταθάκης λέει ότι τα χρέη προς το ΔΝΤ θα πληρωθούν διότι δεν διαγράφονται, ο κ. Μητρόπουλος λέει θα ζητήσουμε διαγραφή και του χρέους προς το ΔΝΤ, ας δει ο ελληνικός λαός και ας διαλέξει. Άρα λοιπόν θα διαλέξουν πρώτα οι βουλευτές με αίσθημα ευθύνης για το τι μπορεί να συμβεί στη χώρα γιατί εδώ ακούμε τρομερά πράγματα. Τη μια ακούμε ότι θα πάρουνε από το ΤΧΣ χρήματα για τα κόκκινα δάνεια και από την άλλη μας λέει επίσημα πάλι ο κ. Σταθάκης ότι τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα και κατανεμημένα για την αντιμετώπιση του τραπεζικού προβλήματος. Πρώτα οι βουλευτές θα αποφασίσουν εάν θα αφήσουν την χώρα σε αυτόν τον κίνδυνο οι μεν να λένε τα μεν και οι άλλοι τα  δε  και μετά θα έρθει η ώρα του λαού, όταν θα έρθει η ώρα του λαού όπως λέει το σύνταγμα. Τώρα θα αποφασίσουν οι βουλευτές για το αν θα δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στην χώρα τώρα που βρισκόμαστε προς το τέλος.

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: ...Όποια κυβέρνηση και αν έχει μια χώρα οι στόχοι δεν αλλάζουν το είδαμε και με την Ιταλία και την Γαλλία έκαναν αναθεώρηση στον προϋπολογισμό τους.

ΔΗΜ: Οι πολιτικές αλλάζουν για αυτό αλλάζουν οι κυβερνήσεις 

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Πολιτικές αλλάζουμε και εμείς και εμείς μπορέσαμε να κάνουμε μια σειρά πράγματα που πριν δύο χρόνια ήταν αδιανόητο όπως οι δόσεις, τα δάνεια και όλα αυτά τα οποία γίνονται.

Ερωτηθείσα πότε θα έρθει στην Βουλή η ρύθμιση για τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν μπορώ να το ξέρω αυτό, πάντως είναι μες τις προθέσεις μας να κάνουμε οτιδήποτε θα ανακουφίσει αυτή τη στιγμή την κοινωνία. Γίνονται σχεδιασμοί, τα πάντα γίνονται, η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτό. Αν δεν εργαζόταν δεν θα ερχόταν αυτό το νομοσχέδιο. Αυτή τη στιγμή εμείς κάνουμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους στον κόσμο, δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν χρειάζεται να έρθουν άλλα νομοσχέδια αρκεί αυτό.Ττέτοια αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους στον κόσμο δεν έχει γίνει και αμφιβάλλω αν θα μπορέσει  να κάνει άλλη χώρα.

Ερωτηθείσα για τις τουρκικές προκλήσεις με το διάπλου της τουρκικής κορβέτας στα στενά του Καφηρέα

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Η Ελλάδα έχει δόγμα συγκεκριμένο, αναγνωρίζονται τα αεροπλάνα και αναχαιτίζονται, όταν υπάρχει πλοίο παρακολουθείται από πλοία του πολεμικού ναυτικού. Έχει δόγμα και υπερασπίζεται τα εθνικά της δίκαια και δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες συζητήσεις παρά το γεγονός ότι και αυτό θα ήταν ένα επιχείρημα για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μια χώρα σαν το Λουξεμβούργο έχουμε ανάγκη γιατί τα πολεμικά πλοία που παρακολουθούν την τουρκική κορβέτα καίνε καύσιμα. Θέλω να μου πει ο ΣΥΡΙΖΑ με τι  λεφτά και τι συνάλλαγμα θα εισαγάγει  καύσιμα όταν θα κάνει τα ηρωικά του.   

ΔΗΜ.: Πάλι φόβος, δεν μετράει ο φόβος πια.

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Εγώ έχω υποχρέωση ως δημοσιογράφος και ως πολιτικός έχω το καθήκον της έγκαιρης προειδοποίησης. Εγώ είμαι υποχρεωμένη να προστατεύσω τον κόσμο λέγοντάς του με αυτή την επιλογή κινδυνεύεις να πάθεις αυτό και με αυτή το άλλο. Δεν θέλω εγώ αύριο να έρθει ο λαός και  να μου πει γιατί δεν μου το είπες, εσύ ήξερες. Εσύ ξέρεις ότι αν είμαι εκτός ευρώ δεν μπορώ να κάνω εισαγωγή καυσίμων, φαρμάκων και πρώτων υλών γιατί δεν μου το είπες εγκαίρως.

ΔΗΜ.: Μα δεν θα είμαστε

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τότε θα εφαρμόσει μνημόνιο. Το ξέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καλύτερος θιασώτης του μνημονίου, δεν υπάρχει καλύτερος. Κλαίει τώρα μήπως και βγούμε από το μνημόνιο, θρηνεί.