Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Τάσος Κορωνάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την συμφωνία

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Ξέραμε από την αρχή ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία γιατί αυτό που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και λέγαμε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός μοντέλου που το επόμενο διάστημα θα προσπαθούσαν να το εφαρμόσουν και στις χώρες τους. Έτσι η αμφισβήτηση αυτού του μοντέλου και η προσπάθεια επαναφοράς απολύτως λογικών νόμων όπως οι συλλογικές συμβάσεις για παράδειγμα, θα δημιουργούσε πρόβλημα γιατί θα δυσκόλευε το πώς ξηλώνεις μετά τις συλλογικές συμβάσεις σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Με βάση αυτό καταλαβαίνουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αυτή τη στιγμή όμως βαδίζοντας προς το τέλος καταλαβαίνουμε ότι κάθε πλευρά όπως σε κάθε διαπραγμάτευση που φτάνει προς το τέλος της προσπαθεί να πάρει όσα παραπάνω μπορεί. Εμείς δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ούτε ως Δον Κορλεόνε με εκβιασμούς και απειλές ούτε ως παίκτες του πόκερ. Προκύπτει όμως ένα σοβαρό ζήτημα για την λειτουργία της ίδιας της ΕΕ, προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα αν αυτή τη στιγμή θεωρείται αποδεκτό στην Ευρώπη υπό συνεχείς εκβιασμούς και υπονομεύσεις να προσπαθούν να αμφισβητήσουν το δημοκρατικό αποτέλεσμα ενός λαού και μιας χώρας.

Για την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Στις 20 Φλεβάρη έγινε αναμφισβήτητα μια συμφωνία και μια ανακοίνωση του Eurogroup…

Για την στάση της κας Κωνσταντοπούλου

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια να μην λειτουργεί τίποτα, να μην υπάρχει διαφορετική άποψη, να υπάρχει ένας αρχηγός και να μην ακούγεται τίποτα άλλο. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι ένα κόμμα πλουραλιστικό, με πολλές απόψεις στο εσωτερικό του αλλά με δημοκρατία που συνεδριάζει σε συλλογικά όργανα καταλήγει και προχωράει και αυτό δεν μας εμπόδισε τα προηγούμενα χρόνια, που είχαμε  πολλές και διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό μας, να καταλήγουμε και να προχωράμε. Και μάλιστα σε κρίσιμες ώρες  η διαφορετική άποψη όταν είναι γόνιμη στο εσωτερικό σε βοηθάει να προλάβεις κινδύνους και να δεις με διαφορετικές οπτικές τα πράγματα.  

 

Για την συμφωνία

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Κακή συμφωνία δηλαδή συμφωνία που δεν θα δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τον κόσμο που χτυπήθηκε από την κρίση και δεν θα εξασφαλίζει μια βιώσιμη πορεία που θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη με την κοινωνία όρθια τα επόμενα χρόνια δεν θα έρθει. Η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει μια συμφωνία που αυτά θα τα έχει ως προϋπόθεση. Θεωρώ δεδομένο ότι από τη στιγμή που καταλήξει σε μια συμφωνία αυτή η συμφωνία θα είναι μια συμφωνία εντός των ορίων   του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό θα εγκριθεί και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και από την Βουλή.

 

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Στην φάση που βρισκόμαστε δεν μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία που η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει μια σειρά από παραχωρήσεις μόνο και μόνο για να βγάλει άλλον ένα μήνα.

Αυτή τη στιγμή στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει να πάμε σε μια συνολική συμφωνία που θα δίνει και προοπτική στη χώρα.

Κανένας δεν έχει συμφέρον από μια μη συμφωνία, με βάση αυτό πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα δίνει τις δυνατότητες να πάει η χώρα παραπέρα αλλιώς έχουμε μια ιστορική απόφαση από την πλευρά των εταίρων για την μορφή της Ευρώπης.

Για την περίπτωση της Κύπρου και το κούρεμα των καταθέσεων

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει.

ΔΗΜ.: Εκεί για μια ακόμα φορά προσπάθησαν να δείξουν ή αυτό που λέμε εμείς ή κάτι το όποιο  θα πονέσει πάρα πολύ  

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Μια τέτοια απόφαση είναι απόφαση κρίσης στην ευρωζώνη και έχει κόστος για όλες τις πλευρές και αυτό το ξέρουν όλες οι πλευρές. Μπορεί να διαπραγματευόμαστε, μπορεί κάποιοι να κάνουν τον μπαμπούλα, μπορεί κάποιοι να μπλοφάρουν αλλά στην ουσία πρέπει να συζητήσουμε αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν την Ευρώπη  τα επόμενα χρόνια και πως τη θέλουν. Αν θέλουν την ευρωζώνη ως ένα μόνιμο σύστημα κοινού νομίσματος ή θέλουν την μεταβολή του απλά σε ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών που αυτό αλλάζει τον πυρήνα του κοινού νομίσματος στην ΕΕ.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα πάμε σε εκλογές το καλοκαίρι

Τ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ: Δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε και να δαιμονοποιούμε εμείς τις καταστάσεις. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα τηρήσουμε την δέσμευσή μας στο λαό. Εμείς έχουμε πει ότι διαπραγματευόμαστε εντός της εντολής του λαού που η εντολή είναι να βρεθεί λύση μέσα στην ευρωζώνη χωρίς λιτότητα και να περάσει η χώρα σε φάση ανάπτυξης με την κοινωνία όρθια. Εμείς διαπραγματευόμαστε εντός αυτής της εντολής. Προσπαθούμε και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια λύση εντός αυτού του πλαισίου η οποία θα έρθει, θα εγκριθεί από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και θα προχωρήσουμε. Αν  όμως βρεθούμε οποιαδήποτε στιγμή εκτός των ορίων αυτής της εντολής τότε τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός.

Αν βρεθούμε εκτός των ορίων της εντολής που έχουμε λάβει τότε θα πάμε με άποψη, όχι ως Πόντιοι Πιλάτοι,  θα πάμε με άποψη στον ελληνικό λαό και θα του προτείνουμε κατά τη γνώμη μας τι είναι το καλύτερο και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει