Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

ΔΗΜ: Προκάλεσε εντύπωση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις το να υπάρξει συμφωνία για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών καταρχάς, συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, εκλογές και μετά Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόσωπο που έχει συμφωνηθεί. Αυτό το πολιτικό παζάρι το έχετε ξαναδεί στη Μεταπολίτευση;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Καταρχήν δεν δέχομαι τον όρο “πολιτικό παζάρι” με την έννοια ότι τα παζάρια είναι πολύ όμορφα, όταν μεταφέρεται αυτός ο όρος στην πολιτική έχει το στοιχείο του ευτελισμού. Εδώ πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη ώριμη πολιτική προσέγγιση με βάση τα χαρακτηριστικά και τα προβλήματα της συγκυρίας. Μιας συγκυρίας δύσκολης με ανοιχτά ζητήματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε κάποια δεδομένα, το πρώτο δεδομένο είναι ότι έχουμε μια ανίσχυρη μη αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, μη αντιπροσωπευτική των πραγματικών συσχετισμών. Αυτό είναι μια πολιτική εκτίμηση που πέρα από τις δημοσκοπήσεις είναι η αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ακόμη και ο ίδιος ο Σαμαράς θεωρεί ότι είναι μειοψηφία σήμερα. Θεωρείτε ότι είναι ισχυρή η άποψη ότι η κυβέρνηση αυτή αντιπροσωπεύει σήμερα την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας; Δεν νομίζω.

ΔΗΜ.: Όχι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα ωστόσο υπάρχει και μια άλλη άποψη ότι ο ξένος παράγοντας και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει με προβληματισμό αν όχι με καχυποψία τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, βλέποντας κανείς τις δημοσκοπήσεις όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική αυτό σας προβληματίζει;  

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια δυναμική ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα μετά την παρουσίαση του προγράμματός του στη ΔΕΘ, μια δυναμική η οποία πλέον φλερτάρει ανοιχτά με την υπόθεση της αυτοδυναμίας. Νομίζω δε όταν βρεθούμε μέσα στις ειδικές συνθήκες της προεκλογικής περιόδου αυτή η δυναμική θα πολλαπλασιαστεί και το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου είναι να αποτυπωθεί σε μια αυτοδύναμη κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη Βουλή. Πέρα από αυτό υπάρχει το θέμα των αγορών. Εγώ δεν είδα τις αγορές να τρομάζουν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, ούτε είδα τις αγορές  να τρομάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ΔΕΘ. Ξέρετε πότε είδα τις αγορές να δείχνει μια αμηχανία; Όταν βλέπουνε μια κυβέρνηση η οποία πάει και λέει άλλα έξω στους δανειστές και άλλα λέει εδώ, όταν συζητάει για να μπει η χώρα σε μια νέα μνημονιακή φάση, όταν λέει ότι θα σεβαστούμε όλες μας τις δεσμεύσεις, θα κινηθούμε εντός των ορίων του συμφωνημένου μνημονιακού προγράμματος και εδώ την ίδια ώρα βλέπει τον Πρωθυπουργό να λέει ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή. Άρα αν αυτό δεν είναι αντιφατικό και επιπόλαιο για να το χαρακτηρίσω επιεικά, τι είναι; Αυτά βλέπουνε οι αγορές. 

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο εκλογών

ΔΗΜ: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως και κάτι άλλο ότι ο κόσμος δεν θέλει προσφυγή σε πρόωρες κάλπες και μάλιστα δεν δείχνει να θέλει με τρόπο τουλάχιστον ο οποίος  να δικαιολογεί ότι χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση διότι η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει στον επόμενο ενάμιση χρόνο να αλλάξει την εικόνα. Αλλά να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο, κάνετε μια πρόταση επικοινωνιακή, καταθέτετε μια πρόταση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία ξέρετε εκ των προτέρων ότι θα την αρνηθεί η ΝΔ  και η κυβέρνηση. Ρωτώ λοιπόν γιατί να μην περιμένει η κυβέρνηση να πάει στο Μάρτιο και να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα στις εκλογές, δεν ψηφίζει πρόεδρο της Δημοκρατίας  και να δημιουργήσει πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή θέλω να πω ότι παίζετε λίγο επικοινωνιακά το παιχνίδι το τελευταίο διάστημα και όχι πολιτικά.   

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Δεν είναι επικοινωνιακή η πολιτική αυτή, είναι η στάση ευθύνης απέναντι στη χώρα η οποία θέλει αυτή τη στιγμή να μπει σε έναν άλλο δρόμο και απαιτεί να έχει μια ισχυρή εκπροσώπηση στις διαπραγματεύσεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει μπροστά της. Πως μπορεί λοιπόν εμείς να αφήσουμε μια κυβέρνηση όντας μειοψηφική, απονομιμοποιημένη να δεσμεύσει τη ζωή όλων μας για τις επόμενες δεκαετίες και μετά να μας ζητάει να τη σεβαστούμε κιόλας. Πως θα πάει να υπογράψει μια συμφωνία αυτή η κυβέρνηση και με ποιον όταν λέει η ίδια ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αυτά είναι ζητήματα πολιτικά, σε αυτά δεν χωρούν επικοινωνιακές προσεγγίσεις, είναι πολιτικά ζητήματα τα οποία θέλουνε με ένα σαφή τρόπο κανείς να τοποθετηθεί απέναντι τους.  Αυτό που πηγαίνει τη χώρα όλο και πιο κάτω είναι αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή που αυξάνει την ανεργία, που αυξάνει τα λουκέτα, που αναγκάζει τους νέους να  μεταναστεύουν, που καταστρέφει τις υποδομές της χώρας, αυτό  ζούμε αυτό το διάστημα. Αυτό πηγαίνει πιο κάτω τη χώρα και για αυτό είναι αδήριτη η ανάγκη να πάμε σε εκλογές.

Ερωτηθείς ότι με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης ποια είναι η επόμενη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Με την άρνησή της η κυβέρνηση αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη για αυτό που κάνει και ουσιαστικά βλέπουμε ότι η κυβέρνηση παρόλο ότι επικαλείται την ανάγκη συνεννόησης αρνείται ακόμα και τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να δούμε τι; Για να δούμε  μια ημερομηνία εκλογών ... 

ΔΗΜ:  Αυτό σας είπα ότι έρχονται οι εκλογές τον Μάρτιο, θα τις προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ας συμφωνήσει λοιπόν ότι πάμε το Μάρτιο. Λέω λοιπόν ότι η κυβέρνηση ενώ επικαλείται την ανάγκη της διαμόρφωσης μιας ευρύτερης συναίνεσης για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας το αρνείται για την επόμενη φάση γιατί εμείς ακριβώς αυτό λέμε. Λέμε ότι η παρούσα Βουλή δεν είναι αντιπροσωπευτική των πραγματικών συσχετισμών, λέμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την εγκληματική πολιτική εις βάρος της χώρας, ελάτε να συνεννοηθούμε για την ημερομηνία των εκλογών και ελάτε να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά και μακάρι να προκύψει και  συμφωνία για ένα νέο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.  Αυτό είναι άκρως  συναινετικό  το αρνείται και  ξέρετε γιατί το αρνείται ο κ. Σαμαράς διότι ο κ. Σαμαράς έχει ως βασική του στρατηγική την κινδυνολογία, το διχασμό. Αυτό είναι το μόνο που του έχει απομείνει να προσπαθεί να τρομάζει τον κόσμο και να πάει σε εκλογές προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μια όξυνση για να επιδιώξει την όποια συσπείρωση θεωρεί εκείνος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανάγκη να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και να καθίσουν σε ένα τραπέζι προκειμένου να συνεννοηθούν

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς πάντοτε υπάρχει ανάγκη για συνεννόηση αλλά η συνεννόηση δεν είναι μια ουδέτερη περιεχομένου έννοια έχει μια πολιτική βάση και βλέπετε ότι στα ζητήματα της οικονομίας και του χρέους υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση. Ο κ. Σαμαράς υπονομεύει εξαρχής κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης του ζητήματος του χρέους προς όφελος της χώρας όταν λέει ότι αυτό είναι βιώσιμο. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτή τη βάση, αντίπαλός μας είναι αυτές οι απόψεις.

Ερωτηθείς αν δεν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την αυτοδυναμία θα επεδίωκε συνεργασίες ή θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές μέχρι να αποκτήσει αυτοδυναμία  

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είτε είναι αυτοδύναμος είτε μη αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κυβερνήσει με μια βαθιά ενωτική αντίληψη. Το θέμα δεν είναι να πετύχεις την αυτοδυναμία με  36 ή 40% εντός του κοινοβουλίου, το βέβαιο είναι ότι απαιτούνται ευρύτερες συμμαχίες μέσα στην ίδια την κοινωνία και αυτό επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το μνημόνιο και με τις ακραίες πολίτικες  λιτότητας. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει την επόμενη των εκλογών αλλά σε μια πολιτική βάση όμως η οποία να μας οδηγεί έξω από την κρίση.

Ερωτηθείς αν μέσα σε αυτή την ευρύτερη κυβέρνηση συναίνεσης θα έχουν θέση πρόσωπα της Κεντροδεξιάς που συγκλίνουν με τις πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ θα χαράξει

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επειδή μιλήσαμε για κοινωνικές συμμαχίες σας λέω ότι αυτό συμβαίνει, ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής απήχησης,  επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ είναι από δυνάμεις που παλιότερα εκφραζόντουσαν, υποστήριζαν το χώρο της συντηρητικής Δεξιάς παράταξης. Αλλά βρισκόμαστε σε μια κοινωνία που έχει τα χαρακτηριστικά της μετάβασης, επαναδιαμορφώνεται ο πολιτικός χάρτης, οι μεγάλες πολιτικές οικογένειες και το βέβαιο ότι όταν βγούμε από αυτή την κρίση η Ελλάδα θα είναι αλλαγμένη, διαφορετική  σε όλα τα επίπεδα. Θα έλεγα ότι και η έννοια πια της Αριστεράς επανα-νοηματοδοτείται υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών. Εμείς επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε την Αριστερά της εποχής μας.