Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους  δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Με αφορμή το θέμα των καταλήψεων 

Ερωτηθείς αν γνωρίζει τον αριθμό των σχολείων που είναι υπό κατάληψη

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι ακριβώς και είπα στη Βουλή εχθές ότι από πρόχειρους υπολογισμούς του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου χθες πρέπει να ήταν κοντά στα 500. Σήμερα θα έχουμε από τους περιφερειακούς μας διευθυντές - τους έχουμε δώσει εντολή να καταγράψουμε ακριβώς και ήδη από το πρωί συνεργαζόμαστε με τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης για την ποικιλία της εκδήλωσης των θεμάτων. Λόγου χάρη στην Πελοπόννησο σχολείο το κλείδωσαν και φύγαν ούτε κατάληψη ούτε τίποτα. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι ότι αυτό έχει προοπτική 17 Νοεμβρίου δηλαδή πολλών ημερών και επίσης εκείνο το οποίο εμένα με εξέπληξε είναι ότι αυτό γίνεται αυτό κάθε χρόνο αυτή την εποχή, είναι σαν συνήθεια. Υπάρχει προεδρικό διάταγμα το οποίο ορίζει τι πρέπει να γίνει αν χαθούν τρεις μέρες και παραπάνω μάθημα, θα το εφαρμόσουμε αυτό το προεδρικό διάταγμα αλλά ενδεχομένως με τροπολογία στη Βουλή δώσουμε και άλλου είδους ρυθμίσεις γιατί αυτό λέει ότι αναπληρώνονται στις διακοπές του Πάσχα όπως με ενημέρωσαν. Τους είπα ότι θέλω καταγραφή συγκεκριμένων ρυθμίσεων του διατάγματος να δω αν είναι ικανοποιητικές, αυτές θα τις εφαρμόσω ούτως ή άλλως και αν  χρειαζόμαστε και κάτι περισσότερο μέσα από διάλογο θα το πάμε στη Βουλή χωρίς  αιφνιδιασμούς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χαθούν αυτές οι μέρες. 

Ερωτηθείς αν οι καταλήψεις αυτές κρύβουν από πίσω πολιτικά χαρακτηριστικά

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θέλω να το σχολιάσω, πάντως ξέρω ότι πρόκειται αφού μου λένε ότι αυτό  γίνεται πολλά χρόνια τώρα, για μια πάρα πολύ κακή πρακτική που στρέφεται εναντίον των παιδιών. Πιστεύω ότι είναι λάθος αυτό που γίνεται, δεν μπορώ να το σταματήσω τι να κάνω να στείλω περιπολικά;  Δεν θέλω να το κάνω. Πιστεύω στη Δημοκρατία και στις συγκρούσεις, πιστεύω στις κινητοποιήσεις είναι ζωογόνος δύναμη της Δημοκρατίας - δεν μπορεί αυτές όμως να στρέφονται εναντίον του εκπαιδευτικού προγράμματος και σας διαβεβαιώνω ότι αυτές οι ώρες θα αναπληρωθούν.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια

Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι μετεγγραφές έχουνε προσθέσει ένα πρόβλημα όχι όσο έλεγαν αλλά πάντως ένα πρόβλημα. Χθες με το Πολυτεχνείο ήμασταν εδώ, ήρθαν όλοι οι κοσμήτορες με τον πρύτανη και συζητήσαμε ποια μέτρα μπορούμε να δώσουμε για να τους βοηθήσουμε  να βγάλουν τα χρόνια. Ο νόμος θα αλλάξει μεν αλλά έτσι όπως ισχύει αυτή τη στιγμή θα ισχύει για πέντε χρόνια, αυτά τα παιδιά που μπήκαν φέτος και μετεγγράφονται θα σπουδάζουν πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο, δεν είναι μιας χρονιάς πρόβλημα. Και εμείς είπαμε για περισσότερα χρήματα και για περισσότερο προσωπικό βοηθητικό και τακτικό αλλά με μικρότερο πρόβλημα αναγκαίες κάποιες λύσεις τις δίνουμε  και παράλληλα αδυναμία λειτουργίας αυτών των πανεπιστημίων χωρίς υπαλλήλους. Για αυτό ο κ. Φορτσακης και ο κ. Γκόλιας είπανε μην μας παίρνετε το διοικητικό προσωπικό. Είμαστε σε αυτή την συζήτηση, θα υπάρξουν αποφάσεις τις επόμενες μέρες και θα σας τα ανακοινώσουμε.