Ο Βουλευτής της ΝΔ, κος Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τη συνάντησή του με τον κ. Σκρέκα για το θέμα των συνεταιριστικών τραπεζών

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ : Βεβαίως και τυχαία βρεθήκαμε εκεί και με τον κ. Νταβλούρο, βουλευτή από την Αχαία όπου και εκεί υπάρχει τράπεζα Συνεταιριστική που έκλεισε. Κουβεντιάσαμε το θέμα, ενημερώσαμε τον νέο υπουργό που δεν είναι υποχρεωμένος να τα γνωρίζει όλα όπως καταλαβαίνετε. Ο άνθρωπος επιφυλάχθηκε να το συζητήσει σήμερα με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αλλά υπάρχουν πάνω από δέκα βουλευτές όπου εκλεγόμαστε σε περιοχές που έκλεισαν συνεταιριστικές τράπεζες και πραγματικά δεχόμαστε την μεγάλη πίεση του κόσμου και την ανησυχία που είναι  και δικιά μας και θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί. Γιατί αυτό θέλει κάτι το ιδιαίτερο στο σχέδιο νόμου; Γιατί ο διαχειριστής δεν είναι τράπεζα άρα λοιπόν εδώ πρέπει να υπάρχει πρόνοια. Οι τράπεζες που κλείσανε έχουν αφήσει δάνεια μη εξυπηρετούμενα που έχουνε πάει στο διαχειριστή και αυτό πρέπει να το λύσουμε νομοθετικά ούτως ώστε και αυτοί να έχουνε την ίδια εύνοια, την όποια εύνοια αποφασιστεί από την ελληνική Βουλή με όλους τους άλλους ...     

ΔΗΜ.: Έπρεπε να φτάσουμε πάλι τελευταία στιγμή να είναι ελλειπή η ρύθμιση και να έχουν μείνει αυτά τα σοβαρά θέματα πάλι απέξω γιατί κανείς δεν τα προέβλεψε ενδεχομένως ;

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν είναι τελευταία στιγμή. Πέντε βουλευτές, ένας από κάθε νομό εξαιρετικά δειγματοληπτικά καταθέσαμε ερώτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης πριν από ένα μήνα περίπου επομένως το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ενημερωμένο ουσιαστικά για το ζήτημα εδώ και ένα μήνα. Η απάντηση την οποία εχθές την οποία υπογράφει ο κ. Γιακουμάτος λέει ότι υπάρχει ειδική μονάδα στην κυβέρνηση υπουργικό συμβούλιο ιδιωτικού χρέους το οποίο επιλαμβάνεται όλων αυτών των ζητημάτων. Άρα επομένως, το υπ. Ανάπτυξης έχει ενημερωθεί για τις κλειστές συνεταιριστικές τράπεζες.     

ΔΗΜ: Για το θέμα των συνεταιριστικών τραπεζών προλαβαίνει να αλλάξει κάτι μέχρι την Παρασκευή;

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ : Ασφαλώς και προλαβαίνει. Αλίμονο μια κυβέρνηση ή ένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να επιληφθεί του θέματος! Αλλά η πίεση η οποία εφαρμόζεται και από μένα και από τους άλλους συναδέλφους είναι στη θετική κατεύθυνση διότι πράγματι το σχέδιο νόμου είναι πάρα πολύ καλό. Δηλαδή έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αλλά θέλει συμπλήρωμα αυτή είναι και η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλιώς δεν θα είχαμε Βουλή. Η Βουλή είναι για αυτό το λόγο. 

ΔΗΜ: Σας ρωτώ γιατί παρακολουθούμε από την προηγούμενη εβδομάδα να υπάρχει ξεκάθαρη εντολή του πρωθυπουργού μετά από πολλές παρεμβάσεις για να συμπεριληφθεί στην τροπολογία το  κομμάτι των δανείων της ΑΤΕ  που πήγαν στην κακή τράπεζα, να συμπεριληφθεί το κομμάτι των πυρόπληκτων και των σεισμοπλήκτων και στην τροπολογία, αν την διαβάσουμε προσεκτικά, αυτό τουλάχιστον έτσι όπως το ακούγαμε την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπάρχει πουθενά.

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι η αλήθεια είναι ότι επειδή το βλέπουμε όλοι στην ειδησεογραφία ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητή εντολή για την ΑΤΕ  που επίσης είναι στο διαχειριστή, εγώ που διάβασα το νομοσχέδιο γρήγορα και δεν είμαι και ειδικός δεν έχω δει ευκρινώς να αναφέρεται αυτό. Επομένως πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, έχει να γίνει σπουδαία δουλειά έστω σε 48 ώρες  από την επιτροπή και από την ολομέλεια για την οποία είμαι σίγουρος θα τοποθετηθούν πάρα πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα γιατί πράγματι η κυβέρνηση έχει να κερδίσει από αυτό. Δηλαδή η κυβέρνηση όσο πιο πολύ κουβέντα γίνεται για το θετικό της ρύθμισης των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, όσο πιο πολύ κουβέντα γίνεται τόσο πιο πολλά θα κερδίσει.

ΔΗΜ: Πιστεύετε ότι και αυτό προλαβαίνει να φτιαχτεί μέχρι την Παρασκευή;

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ : Βεβαίως όλα φτιάχνονται, τα πάντα φτιάχνονται.

Έχουνε φτιαχτεί στην ελληνική Βουλή σε χρόνο μηδέν πάρα πολλά και σοβαρά και θετικά πράγματα άρα λοιπόν η συζήτηση με τους βουλευτές έχει κέρδος για την κυβέρνηση, οι βουλευτές γνωρίζουν τα ιδιαίτερα προβλήματα που συναντάει η ελληνική κοινωνία και  πρέπει πάντα να ακούνε τους βουλευτές.

ΔΗΜ: Γιατί πιστεύετε  ότι έμεινε απέξω, ήταν ρητή εντολή Σαμαρά για αυτά τα τρία σημεία.

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν το ξέρω... και να σας πω και κάτι στην πολιτική ιστορία που θα καταγράψει ο ιστορικός... 

ΔΗΜ.: Κάποιος πρέπει να φταίει σε αυτή την πολιτική ιστορία για όλα τα λάθη

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ : Βεβαίως πάντα κάποιος φταίει και για τον ΕΝΦΙΑ έτσι όπως έγινε κάποιος έφταιγε και το είπε και ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ ότι οι φταίχτες θα πρέπει να τιμωρηθούν ή να απομακρυνθούν

ΔΗΜ: Μέχρι στιγμής όμως δεν το έχουμε δει και έχουμε μείνει στους χειριστές και σε αυτούς που είχαν αναλάβει να μελετήσουν το πρόγραμμα.

Κ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική πάντα έχει σκαλοπάτια, έχει δυσκολίες έχει τριβές για την ελληνική κοινωνία ξέρετε τι έχει σημασία; Το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή την Παρασκευή το βράδυ αν η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι ακόμα περισσότεροι έχουν ωφεληθεί από αυτό το σχέδιο νόμου, ότι περισσότεροι έχουν πάρει ανάσα και έχουν ανακουφιστεί τότε θα έχει κερδίσει η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση πάρα πολλά.