Ο πρόεδρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, κος Σπύρος Καρακίτσος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου  

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τα σωφρονιστικά ιδρύματα και την ετοιμότητά τους σε ένα πιθανό κρούσμα του ιού Έμπολα

Σ.ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ: Έχουμε πολλές επισημάνσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα. Είναι γνωστή η κατάσταση του υγειονομικού χάρτη εντός των φυλακών και η οποία αυτή κατάσταση ποτέ δεν ήταν καλή. Είναι γνωστή η υποστελέχωση του προσωπικού, η σχεδόν ανυπαρξία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όπως επίσης γνωστή είναι και η υπερσυγκέντρωση, ο συνωστισμός και η υπερπληθώρα κρατουμένων στην συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων κράτησης.

Εμείς αυτό που πρακτικά κάναμε είναι ότι ανοίξαμε μια αλληλογραφία με το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο μας απάντησε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα τι μέτρα πρέπει να προβλεφθούν, τι σχέδια αντιμετώπισης, τα μέτρα προστασίας, μας ενημέρωσε πολύ εμπεριστατωμένα με τη διαφορά όμως ότι αυτά τα μέτρα πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στις ελληνικές φυλακές. Για παράδειγμα το ΚΕΕΛΠΝΟ ορίζει ότι για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του ιού Έμπολα θα πρέπει να απομονωθούν οι κρατούμενοι. Εμείς έχουμε ρωτήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης  που θα απομονωθούν αυτοί οι κρατούμενοι; Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος δεν είανι νοσοκομείο αυτό, είναι νοσοκομείο μόνο στην ταμπέλα, δεν δικαιούται  κανείς να το λέει νοσοκομείο αυτό το πράγμα.  Δεν υπάρχει νοσοκομείο κρατουμένων στην Ελλάδα.