Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Χθες λύθηκε ένα κόμπος και τώρα θα πρέπει να λύσουμε μερικούς άλλους κόμπους  αλλά ο κόμπος που λύθηκε ήταν καθοριστικός διότι θα δείτε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν αποφάσεις και από την ΕΚΤ και από την  Κομισιόν που αφορούν την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας ή την χρηματοδότηση δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Θα αυξήσει τον ELA συνεπώς θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση μέσα από την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα των δανειακών υποχρεώσεών της. 

Το ένα θέμα είναι αυτό, το δεύτερο είναι ότι θα υπάρξει μια συνάντηση την Παρασκευή του πρωθυπουργού της χώρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες και εκεί υπάρχει ισχυρό το αίτημα της Ελλάδος να στηριχθούν οι δράσεις κατά της ανθρωπιστικής κρίσης με κοινοτική χρηματοδότηση. Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα ταμείο κατά της φτώχειας στην ΕΕ, μπορούν να βρεθούν ΧΡΗΜΑΤΑ και για την φτώχεια και για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θα τα δούμε όλα αυτά πάντως  κάτι άρχισε να ρολάρει από χθες    

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι τον  Ιούνιο για το θέμα της χρηματοδότησης  ή θα γίνει μια τμηματική καταβολή

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτό που συνέβη χθες είναι ένα σταθερό βήμα στο να μπορεί η χώρα να λειτουργήσει γιατί όλο αυτό το διάστημα είχε σφίξει μια θηλιά γύρω από το λαιμό το Eurogroup  της χώρας  με αποτέλεσμα κάθε πρωί να υπάρχει μια αβεβαιότητα. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει από το Eurogroup  η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το Μάρτιο και έχει αρχίσει μηχανισμούς που αφορούν τη φορολόγηση, τις δόσεις κλπ  δηλαδή μπαίνει μπρος το κυβερνητικό έργο που λόγω της διαπραγμάτευσης δεν είχε  τεθεί σε κίνηση.

Το δεύτερο που είναι σημαντικό είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει αυτή η διάκριση ανάμεσα από τη μιά στον κ. Σόιμπλε και από την άλλη στην πλειοψηφία του Eurogroup και αυτό έχει μια σημασία και θετική και αρνητική. Θετική διότι δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και δεν αποδέχεται τελεσίγραφα  πράγμα που εξοργίζει τον κ. Σόιμπλε . Αρνητική διότι ξέρουμε τι σημαίνει Γερμανία σχετικά με την επιρροή της και κυρίως τη χρηματοδότηση της ΕΕ.

Ο κ.Σόιμπλε δεν χάνει την ευκαιρία δημοσίως παντού να απειλεί σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα τόσο που ανάγκασε τον κ.Γιουνκερ να δώσει μια συνέντευξη προχθές και να λέει Grexit ποτέ, να λέει ότι υπάρχει ανάγκη πολιτικής συζήτησης και όχι να εξευτελίζουμε τους εκλεγμένους ηγέτες μιας χώρας με τα τεχνικά κλιμάκια και να λέει επίσης ότι υπάρχει ανάγκη οι διεθνείς πιστωτές να αντιληφθούν ότι μια χώρα που είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.    

 

Για τα τεχνικά κλιμάκια

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Πρέπει να αντιληφθούν ότι αν επιχειρήσουν να αναβιώσουν την ιστορία Τόμσεν, την ιστορία της Τρόικας τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική κοινή γνώμη.  Δεν υπάρχει πρακτικό θέμα αλλά καλό είναι να κάθονται στην έδρα τους.

 

Ερωτηθείς  αν θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εμείς δεν έχουμε αποδεχτεί μια διαδικασία όπου θα θέτουμε όλα τα νομοσχέδια υπό την  κρίση  των θεσμών στις Βρυξέλλες. Έχουμε αποδεχθεί και έχουμε συνομολογήσει τη διαδικασία που λέει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία εφόσον παράγει δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να ακολουθεί την διαδικασία των ισοδυνάμων.

 

Για την πρόταση του κ. Βαρουφάκη για την πάταξης της φοροδιαφυγής με την ανάμιξη φοιτητών και τουριστών

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν θεωρώ ότι είναι το κύριο μέτρο για να πιάσουμε την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα και μου είναι και λίγο αντιαισθητικό και είναι και έξω από τις αρχές μου δηλαδή  να δημιουργείται ένα σύστημα με στόχο  τη δημιουργία  φορολογικής συνείδησης αλλά που όμως είναι έξω από το πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας .

 

ΔΗΜ.: Πιστεύετε ότι θα είναι αποτελεσματικό;

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν νομίζω για αυτό έχει βάλει τα άλλα μέτρα όπως είναι το θέμα των ενδομιλικών τριγωνικών συναλλαγών, όπως είναι το θέμα της περαίωσης για εισοδήματα παλαιότερων ετών, όπως είναι ακόμα και το θέμα των αποδείξεων με το σύστημα της λοταρίας.

Το βασικό θέμα είναι να δημιουργηθούν αντιτιθέμενα συμφέροντα ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή δηλαδή να συμφέρει εμένα να διεκδικώ την απόδειξή μου.

 

Για τον διαδικτυακό τζόγο

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Ο τζόγος υπάρχει και μάλιστα σε ορισμένες πλευρές με  μονοπώλιο, πράγμα το οποίο είναι αδιανόητο να υπάρχει μονοπώλιο ιδιωτικό. Λέω λοιπόν ότι υπάρχει και από το σπίτι κόσμος που παίζει μέσα από το internet,  αυτές όλες οι συναλλαγές δεν πρέπει να ελεγχθούν και να φορολογηθούν; Εκείνο που με βρίσκει εντελώς αντίθετο θα ήταν η επέκταση του συστήματος του τζόγου με τους ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ νέας γενιάς σε όλες τις γειτονιές.

 

ΔΗΜ.: Και τον δικτυακό τζόγο παίρνοντας τα έσοδα τον βάζεις μέσα σε ένα πλαίσιο νομιμοποίησης

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε αλλά επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν χειρότερα πράγματα από αυτό και είναι να γεμίσουμε με ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΕΣ


ΔΗΜ.: Αυτό όμως είναι μια ειλημμένη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Είναι μια ειλημμένη απόφαση η οποία πρέπει να τεθεί ξανά υπό αίρεση. Γενικώς η ιστορία του ΟΠΑΠ είναι μια “αμαρτωλή” ιστορία. 

 

Για τον κ. Βαρουφάκη

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει σε εξέλιξη μια επιχείρηση υπονόμευσης και αποδόμησης του κ. Βαρουφάκη από συγκεκριμένα διεθνή κέντρα, αυτά που δεν τους αρέσει ότι ο Βαρουφάκης διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια, με σχέδιο, με δημόσιο λόγο. Δεν τους αρέσει  θέλαν διαπραγμάτευση τύπου Στουρνάρα και  Χαρδούβελη, ο Βαρουφάκης είναι άλλη διαπραγμάτευση. Αυτοί λοιπόν που θέλουν να υπονομεύσουν την παρουσία του κ. Βαρουφάκη που είναι και αποτελεσματική όπως φαίνεται, επινοούν σενάρια αντικατάστασής του από τον κ. Δραγασάκη. 

Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της διαπραγματευτικής αρμοδιότητας του κ. Βαρουφάκη αυτός κάνει την διαπραγμάτευση εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως με πλήρη  εμπιστοσύνη και με πλήρη συνεργασία με τον κ. Δραγασάκη και τον κ.Τσίπρα.