Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κος Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Μέχρι την Κυριακή τελειώνουν οι φορολογικές δηλώσεις. Πάει πάρα πολύ καλά η υποβολή, έχει υποβληθεί περίπου το 90% των φορολογικών δηλώσεων.

Για τις 100 δόσεις

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Έχει τελειώσει η ιστορία με τις 100 δόσεις. Θα έχουμε αλλαγές στις 100 δόσεις, θα ξαναδούμε κάποιες περιπτώσεις που έχουν ενταχθεί και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή τους σε λιγότερες από τις 100 δόσεις. Θα το δούμε αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα, συνεχίζουν να υπάρχουν δόσεις των 12 και των 24 μηνών για νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, για τα παλιά όσοι έχουν ενταχθεί προχωρούν κανονικά στις δόσεις. Προστέθηκε ότι δεν πρέπει να δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη… και υπάρχει πλέον ψηφισμένη και έχει ξεκινήσει η διαδικασία η δυνατότητα διαγραφής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο μέχρι 20 χιλιάδες. Βεβαίως θα πει κάποιος ότι οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που δεν αφορούν τους πάντες, ναι αλλά είναι μια καλή αρχή και είναι καλό ότι για πρώτη φορά υπάρχει διαδικασία για να διαγραφούν, με ορισμένες προϋποθέσεις μέσα από δικαστική απόφαση, χρέη πολιτών προς το Δημόσιο.  

Για τον ΕΝΦΙΑ

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Είχαμε πει ότι θέλουμε έναν άλλο φόρο μέσα από τη συμφωνία και μέσα από την αναγκαιότητα της συμφωνίας δεχτήκαμε ότι για το 2015 και το 2016 η οροφή θα είναι 2,65 δις. Η εισπραξιμότητα που έχουμε δεσμευτεί για το φόρο γιατί η πρόβλεψη είναι περίπου για 3,3 αλλά 2,65 περιμένουμε . Σε ότι αφορά για φέτος θα είναι περίπου ότι και πέρυσι με πολύ μικρές διαφορές, δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές. Σε ότι αφορά το 2016 μελετούμε ο φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός.  

…Αν αυτός ο φόρος θα επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες, αν θα επιβαρύνει νέα περιουσιακά στοιχεία  όπως για παράδειγμα τα ακίνητα εξωτερικού. Υπάρχουν έλληνες  οι οποίοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό για αυτά τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν πληρώνουν 1 ευρώ συμβολικά ΕΝΦΙΑ… Να είστε σίγουροι ότι ο φόρος για το 2016 θα είναι ποιο δίκαιος και πιο αναλογικός.

 

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015

 

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Θα είναι περίπου ότι ήταν και το 2014 και θα είναι στις πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα ξεκινάει τον Οκτώβριο και θα τελειώνει τον Φεβρουάριο.

 

Για τις επιστροφές από τις φορολογικές δηλώσεις

 

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Δεν υπάρχει πουθενά κάποια εντολή να μας πει σταματήστε τις επιστροφές. Λόγω της γενικότερης κατάστασης … δηλαδή υπάρχει θέμα το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει γενικώς και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί από την επιστροφή. Θέλουμε όμως  στο επόμενο χρονικό διάστημα, θέλω να πάμε σε μια αλλαγή στο τι σημαίνει επιστροφή, να γίνουν πιο αυτοματοποιημένα, να μην χρειάζεται κάποια ελεγκτική διαδικασία που μπορεί να δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα και να δούμε και σε κάποιες περιπτώσεις που να μην χρειάζεται καν να μπορούμε  στην διαδικασία επιστροφών, να έχει απαλλαγή η επιχείρηση. Μια εξαγωγική επιχείρηση πχ δεν πρέπει ίσως να εξετάσουμε κομμάτι επιστροφή ΦΠΑ αλλά απαλλαγή της από κάποιες περιπτώσεις ώστε να μην μπαίνουμε σε μια διαδικασία ταλαιπωρίας κλπ. Όλα αυτά όμως είναι στους σχεδιασμούς μας.

 

Για τους φορολογικούς ελέγχους

 

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Λόγω τουριστικής περιόδου ελέγχουμε κάθε εβδομάδα περίπου 5.500 με 6.000 επιχειρήσεις όταν σε άλλες περιόδους δεν ελέγχαμε τόσες επιχειρήσεις μέσα σε ένα μήνα. …Παντού πλέον κόβουν αποδείξεις, το επόμενο χρονικό διάστημα πάμε σε νέα μέτρα για τα θέματα της φοροδιαφυγής, θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος. Και θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο γιατί πρέπει να δώσουμε ένα μεγάλο χτύπημα στην φοροδιαφυγή  και για να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη και για να έχουμε περισσότερα έσοδα. Το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί και θα δώσουμε κίνητρα στον φορολογούμενο για την χρήση πλαστικού χρήματος ώστε και εμείς να έχουμε έσοδα και ο πολίτης να έχει παραπάνω κίνητρα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση πλαστικού χρήματος θα επεκταθεί και θα είναι σχεδόν υποχρεωτική, οι ιατρικές δαπάνες για παράδειγμα θα πρέπει να καλύπτονται μέσω πληρωμών με  αυτό τον τρόπο διότι και για να χτυπήσουμε ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής που όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτό το χώρο αλλά και να μπορούν να ελέγχουν πολύ πιο εύκολα κάποια πράγματα. 

Δεν μπορούμε βέβαια να βάλουμε σε αυτή τη λογική και για αυτό είπα ότι θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια, δεν μπορούμε να βάλουμε σε αυτή την διαδικασία ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει άρα ας βάλουμε ένα ηλικιακό όριο  τα 75-80 χρόνια και να πούμε από εκεί και κάτω οι πάντες και τα πάντα με πλαστικό χρήμα.  Δεν θα πάμε σε υπερβολές…

Έχουμε αργήσει σε πάρα πολλά και στο πλαστικό χρήμα και στην ταλαιπωρία του πολίτη. Δεν μπορούμε να ταλαιπωρούμε τον πολίτη με τις διαδικασίες στην εφορία που έπρεπε να γίνονται μέσω διαδικτύου ή αυτόματα. 

 

Για τις εκλογές

 

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ θετικά, κατάλαβε η κοινωνία γιατί αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα και νομίζω ότι θα εκφραστεί το επόμενο χρονικό διάστημα αυτή η εμπιστοσύνη.

Κάναμε λάθη, καθυστερήσαμε αλλά  πιστεύω ο κόσμος θα καταλάβει ότι σε αυτή την περίοδο μπορούμε να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν έχει κανένα πολιτικό ή ιδεολογικό πρόβλημα προκειμένου να δώσει λύση για τους πολίτες και την κοινωνία με αυτή την έννοια στα πλαίσια των αρχών μας και με δεδομένο ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσουμε και θα δώσουμε τις καλύτερες λύσεις. Στα χέρια των πολιτών είναι η κυβέρνηση που θα εκλέξουμε και πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι  εκλέγει μια κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια συμφωνία. Δεν έχουμε δεδομένα τα πράγματα, συμφωνήσαμε κάποια πράγματα το θέμα είναι να τα υλοποιήσουμε διότι αν δεν τα υλοποιήσουμε σε κάποιους μήνες θα έχουμε μπροστά μας προβλήματα.

 

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να παραμείνει στην θέση του

 

Τ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Πριν από ένα μήνα ανταποκρίθηκα στην αναγκαιότητα γιατί  έχω μια διάθεση προσφοράς. Με την ιδιότητα του απλού στρατιώτη και του απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ όπου κληθώ θα  βοηθήσω.