Μετά την τεράστια επιτυχία σε μία από τις ωραιότερες σκηνές στον κόσμο, στο BAM (Fisher) του Μπρούκλυν, η νέα παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Fulbright Artist’s Award 2018-20) & της ομάδας ODC Ensemble σε μουσική σύνθεση των Τηλέμαχου Μούσα και Julia Kent κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου για δέκα μόνο παραστάσεις στο θέατρο Σφενδόνη!    

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding» είναι μία υβριδική όπερα που βασίζεται στον Οιδίποδα Τύραννο και συνδυάζει το ζωντανό βίντεο και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, το έγραψε κατά την παραμονή της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (έχοντας βραβευτεί με το βραβείο «Φουλμπράιτ 18-19»]. Διαβάζει τον Σοφοκλή με αντι-εξουσιαστική ματιά, θέτοντας ζητήματα gender (Ο Οιδίποδας είναι γυναίκα) και βιολογικού προσδιορισμού και αντλεί υλικό από σύγχρονα πειράματα της γνωσιακής επιστήμης. Στο Στάνφορντ ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με την εικαστικό Stephanie Sherriff και την ομάδα της για να δημιουργήσουν μαζί μια κινηματογραφική όπερα. Η μουσική του Τηλέμαχου Μούσα και της Julia Kent  κινείται στα όρια της ατονικότητας, ενώ παράλληλα φλερτάρει με την Jazz. Μια άλλη καινοτομία της παράστασης  είναι ότι το ίδιο το κοινό της παράστασης αποτελεί τον ΧΟΡΟ της αρχαίας τραγωδίας με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών & διαδραστικών συστημάτων. Σημερινοί πολίτες καλούνται να δημιουργήσουν μαζί με τους ερμηνευτές το ηχητικό τοπίο της πόλης και να ολοκληρώσουν την παρτιτούρα της νέας αυτής όπερας.

Πώς επηρεάζουν οι πρόγονοί μας τις επιλογές μας;

Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι;

Η παράσταση υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού), τους διεθνείς οργανισμούς CCRMA (Center for Computer Research in Music & Acoustics) Stanford University, ΗΠΑ, το Ίδρυμα Φουλμπράιτ, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. 

Από την κριτική της Δήμητρας Κονδυλάκη στην Athens Voice για την παράσταση στο ΒΑΜ (Fisher)

«…H παράσταση «Oedipus: Sex with Mum was Blinding στο Brooklyn Academy of Music (ΒΑΜ) της Έλλης Παπακωνσταντίνου –που διαλέγεται σταθερά με ελληνικά θέματα σ’ ένα δικό της ιδίωμα όπερας και νέων μέσων– κέρδισε την προσοχή του κοινού της θεατρικής αβανγκάρντ στη Νέα Υόρκη. Σ’ αυτό συνέβαλε ξεκάθαρα και το στίγμα του BAM (Fisher), από τα πιο εμβληματικά κέντρα στο χώρο των παραστατικών τεχνών και σημαντικός χώρος ανάδειξης νέων τάσεων και καλλιτεχνών. … Από τα ενθαρρυντικά σχόλια του μυθικού σχεδόν Ρίτσαρντ Σέχνερ, του πάπα της θεωρίας της περφόρμανς που συνδέθηκε με τη θεατρική πρωτοπορία του ’60, ο οποίος μάλιστα κατέβηκε στη σκηνή και συμμετείχε στο διαδραστικό μέρος της παράστασης, και άλλων ανθρώπων των γραμμάτων όπως οι συγγραφείς Douglas Kennedy ή Emma Goldman-Sherman, ως τις κριτικές ή τις αυθόρμητες ενθουσιαστικές αντιδράσεις στα social medi , οι εντυπώσεις συγκλίνουν σε μια θετική αποτίμηση: μια παράσταση που «προκαλεί σκέψη αλλά και διασκεδάζει», που «μένει στο μυαλό σου» παρά τα πολλαπλά της, παράλληλα αφηγήματα , κι ακόμα περισσότερο, που ανανεώνει το είδος της όπερας, όπως παρατηρεί χαρακτηριστικά μ’ αυτή την αφορμή ένας κριτικός: “The old show about fat ladies singing is now a dead issue. Opera is alive”!


 


 

Βιογραφικό Έλλης Παπακωνσταντίνου

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου είναι θεατρική σκηνοθέτης, διασκευάστρια και συγγραφέας έργων με έμφαση στη σύγχρονη όπερα και τα νέα μέσα. Ιδρύτρια και διευθύντρια του χώρου τέχνης «Βυρσοδεψείο» και της ομάδας ODC Ensemble τιμήθηκε φέτος για δεύτερη φορά με το «Βραβείο Fulbright» για την έρευνα της στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ για το έργο «Oedipus: Sex with Mum was Blinding», καθώς και με το διεθνές βραβείο «Music Theatre now 2018-9» για την παράσταση «Το σπήλαιο».

Την περίοδο 2018-9 σκηνοθέτησε και έγραψε για το Αυστριακό Regionen Festival την αντιφασιστική παράσταση «The kindly ones», που ανέβηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, καθώς και το έργο «Kazin Barrok» που παίχτηκε σε μια από τις ιστορικές αψίδες θριάμβου της Μάλτας, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης («Βαλέττα 18»).

«Το Σπήλαιο» παρουσιάστηκε στα «Αισχύλεια» τον Σεπτέμβριο, καθώς και στo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των «Δημητρίων» τον Οκτώβριο μαζί με το «REVOLTATHENΣ» (ως double bill).

Οι παραστάσεις της «Το σπήλαιο» και «REVOLTATHENΣ» συνεχίζουν την διεθνή περιοδεία τους. Αυτή την χρονιά παρουσιάστηκαν στο Operadagen Festival (Ολλανδία), Aalborg Οpera Festival (Δανία), PUFF Festival(Κροατία), Copenhagen Opera Festival (Δανία), New Drama Festival (Κροατία), Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Stanford University, US(Oedipus) κ.α.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη, σκηνοθεσία και libretto: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Πρωτότυπη μουσική: Τηλέμαχος Μούσας, Julia Kent

Real time cinematic environments: Stephanie Sherriff

Επιστημονικός συνεργάτης: Professor Μάνος Τσακίρης

Φωτισμοί: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Κοστούμια: Jolene Richardson

Σύλληψη, σχεδιασμός και υλοποίηση Μασκών: Μαριτίνα Κέλερη & Χρυσάνθη

Αυλωνίτη

Performers:

Master of Ceremony: Μάνος Λιδάκης

Τειρεσίας/Χορός: Αναστασία Κατσιναβάκη

Γυναίκα: Βάλια Παπαχρήστου

Ερευνητής: Γιάννης Ασκάρογλου

Ιοκάστη/Χορός: Νάσια Γκόφα

Αγόρι (Νεαρός Οιδίποδας): Παναγιώτης Λέκκας

Οιδίποδας/Χορός: Λητώ Μεσσήνη, Αμάντα Κριτσωτάκη

               

Executive Producer: Έλλη Παπακωνσταντίνου / ODC

General Manager: Leah Michalos

Production Manager: Αντώνης Περιστεράκος (GR), Θεοδώρα Λούκας (US)

Director’s Assistant (US) /Stage Manager: Madelein Whitesell

Directors Assistant (Greece): Αναστασία Κατσιναβάκη, Αγγελική Καρυστινού

Publicist: Michelle Tabnick, Bill Coyle

Photography(Greece) : Karol Jarek, Ηλίας Μωραΐτης

Videography: Ashleigh McArthur

Πληροφορίες

11-20 Οκτωβρίου 2019

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια παράστασης: 100’

Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr και από τα ταμεία του θεάτρου

Link προπώλησης:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-sfendoni/odedipus-sex-with-mum-was-blinding/

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη

Πληροφορίες-κρατήσεις: 21 5515 8968

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Video trailer της παράστασης: https://vimeo.com/352347355

Περισσότερες πληροφορίες: www.elli.site