Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Άνθρωποι του θεάτρου, αγαπημένοι φίλοι, συνάδελφοι και πλήθος κόσμου τίμησαν την παράσταση με την παρουσία τους.

Η παράσταση απέσπασε εξαιρετικά σχόλια τόσο για τη σκηνοθεσία από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, όσο και για τις ερμηνείες του θιάσου. Επίσης, εντυπωσίασαν τα τραγούδια της παράστασης σε μουσική Γιάννη Οικονόμου και στίχους Μαγδαληνής Παλιούρα και Κων. Νικολαΐδη, τα εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά από τη Μαρία Φιλίππου, καθώς και οι χορογραφίες από τη Χριστίνα Φωτεινάκη.

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Σάββατο στις 14:30 και κάθε Κυριακή στις 11:30 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.


Λίγα λόγια για το έργο

-«Τι είπες;», έκανε μην μπορώντας να πιστέψει στα αυτιά του.

-«Σας παρακαλώ κύριε», επανέλαβε ο Όλιβερ, «θέλω λίγο ακόμα φαγητό. Πεινάω!»

Μεταφερόμαστε στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Ο Όλιβερ Τουίστ γεννιέται σε ένα φτωχοκομείο της αγγλικής επαρχίας, ενώ η μητέρα του πεθαίνει στη γέννα. Το βρέφος καταλήγει σε ένα ορφανοτροφείο. Εκεί, ο παιδονόμος αναλαμβάνει να του δώσει ένα όνομα, που το διαλέγει για κάθε ορφανό με αλφαβητική σειρά. Ο Όλιβερ είναι ένα παιδί χλωμό και αδύνατο, πάντα δειλό και τρομαγμένο. Μια μέρα διαπράττει το «τρομερό αμάρτημα» να ζητήσει λίγο παραπάνω φαγητό. Ο διευθυντής του ιδρύματος κ. Μπαμπλ εξαγριώνεται με το θρασύ αίτημά του, τον τιμωρεί με απομόνωση και έπειτα με διωγμό από το ορφανοτροφείο. Ο Όλιβερ, χωρίς πλέον στέγη και μόνος, πιάνει δουλειά στον κύριο που τον «πούλησε» ο κ. Μπαμπλ. Η αμοιβή του είναι ένα πολύ μικρό πιάτο φαγητό και ένας ύπνος σε μια γωνιά, στη βρώμικη σοφίτα του σπιτιού. Μην αντέχοντας άλλο να ζει κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες, αποφασίζει να δραπετεύσει, περπατώντας μέχρι το Λονδίνο. Εκεί, η ευκαιρία για ένα νέο σπιτικό θα δοθεί στον μικρό Όλιβερ από μια συμμορία πορτοφολάδων. Στο νέο του σπίτι, θα γνωρίσει τον αρχηγό της συμμορίας (Φάγκιν), τον κακοποιό Μπίλ Σάικς, την εκρηκτική Νάνσυ και τον πονηρό Ατσίδα. Η ελπίδα όμως απλώνει το χέρι στον Όλιβερ και φέρνει στο διάβα του την κυρία Μπέντγουικ και τον κύριο Μπράουνλοου, δύο υπέροχους ανθρώπους, που παρά τις δυσκολίες της ζωής έχουν καταφέρει να κρατήσουν αλώβητη την ανθρωπιά τους. Ο Όλιβερ ακροβατεί ανάμεσα σε δύο κόσμους που κλονίζουν την παιδικότητα του και την ηθική του ακεραιότητα. Μια πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, στο φως και στο σκοτάδι, ξεκινάει.

Λίγα λόγια για τον Ντίκενς

Ο Τσαρλς Ντίκενς γεννήθηκε το 1812 στην Αγγλία και πέθανε σε ηλικία 58 ετών. Παιδί ακόμη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί σε εργοστάσιο, γιατί ο πατέρας του φυλακίστηκε λόγω χρεών. Παρά την απουσία επίσημης εκπαίδευσης, εργάστηκε για 20 χρόνια ως επιστολογράφος και συντάκτης εβδομαδιαίων εκδόσεων, πρωτοπορώντας στο εκδοτικό σύστημα της λογοτεχνίας της Αγγλίας. Έγραψε εκατοντάδες διηγήματα, μυθιστορήματα και νουβέλες κι έδινε συχνά διαλέξεις. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες συνεπαίρνοντας εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές σε όλο τον κόσμο. Σκηνοθέτες και κινηματογραφιστές εμπνέονται από τις σελίδες του «φωτισμένου» αυτού συγγραφέα και επικοινωνούν το έργο του μέσα από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, ο Ντίκενς, από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, συνεχίζει ακάθεκτος γεμίζοντας αγάπη τις καρδιές μικρών και μεγάλων γιατί όπως έχει πει κι ο ίδιος: «Μια καρδιά που αγαπά είναι η μόνη αληθινή σοφία».

Σημείωμα σκηνοθέτη

Καταπιάνομαι και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με κείμενο του αγαπημένου Ντίκενς. Ενός συγγραφέα, έντονα θεατρικού, που ξέρει να εμπνέει και να δημιουργεί εικόνες όσο λίγοι στο είδος του. Αυτό το όραμα κληθήκαμε να υπηρετήσουμε και με τους συντελεστές της παράστασης «ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ». Το ατμοσφαιρικό Λονδίνο του 19ου αιώνα, με όλους τους ήχους και τις μυρωδιές του, μας αποκαλύπτεται στη σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι τόσο για τη συνεργασία μας, όσο και για το έργο με το οποίο καταπιανόμαστε. Ο «ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ» κατατάσσεται στα κλασικά έργα και όχι αναίτια, αφού στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη. Σκληρό έργο σε πολλά σημεία, βαθιά συγκινητικό σε άλλα, πολύ κωμικό επίσης και με έντονο σασπένς! Όπως είναι και η ίδια η ζωή, που μέσα από τα καλά και τα κακά της, μας ξεδιπλώνει τη μαγεία της και μας φέρνει κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην Αγάπη και στην Αγκαλιά. Μια Αγκαλιά που μας ψιθυρίζει γλυκά «Κράτα γερά. Όλα θα πάνε καλά.». Μια Αγκαλιά που, όπως κι ο μικρός Όλιβερ, όλοι βαθιά μέσα μας επιζητούμε.

Κωνσταντίνα Νικολαϊδη


 


 

Κάρολος Ντίκενς

ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ

Η θεατρική διασκευή του έργου «Όλιβερ Τουίστ» βασίστηκε στη μετάφραση της Φωτεινής Μεγαλούδη και πραγματοποιήθηκε κατόπιν της ευγενικής παραχώρησης των Εκδόσεων Πατάκη, από τις οποίες κυκλοφορεί το βιβλίο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Φωτεινή Μεγαλούδη

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά/Κοστούμια/Σχεδιασμός προβολής ορφανοτροφείου: Μαρία Φιλίππου

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Στίχοι τραγουδιών: Μαγδαληνή Παλιούρα/Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Χορογραφίες/Κινησιολογία: Χριστίνα Φωτεινάκη

Φωτισμοί: Αργύρης Θέος

Video art: Ερατώ Τζαβάρα

Make-up artist/Special effects: Ράνια Γιαννάκη

Επιμέλεια μαγικών: Μάγος Oscar (www.magicwand.gr)

Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Πρωταγωνιστούν:

Ρένος Χαραλαμπίδης, Τάσος Κωστής, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Αντουλινάκη

Όλιβερ Τουίστ ο Διονύσης Πιφέας

Μαζί τους οι: Τατιάνα Μελίδου, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Ρίνος Τζάνης


 

Επίσης, παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Αντώνης Βαρθαλίτης, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Βαγγέλης Ζάπας, Γιώργος Ιωσηφίδης, Θανάσης Καφενταράκης, Μάριος Μακρόπουλος, Λίνος Μάνεσης, Αθανάσιος Μυλωνόπουλος, Χρήστος Σωνάκης, Κωνσταντίνος Τσουμπάρης, Μαρία Μελίτα Ψυχογυιοπούλου


 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κάθε Σάββατο στις 14:30 & Κυριακή στις 11:30


 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Κανονικά εισιτήρια: €15, €13, €11 (θεωρείο)

  • Ισχύουν ειδικές τιμές για Α.Μ.Ε.Α., φοιτητές, νέους & ανέργους

  • Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις (από 20 άτομα και πάνω) & οικογενειακά εισιτήρια (4 ατόμων)


 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:


 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΟΜΑΔΕΣ :

  • Ιωάννα Ψυχογιού, Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου» T. 212 254 0300 & K. 698 254 0300, e-mail: [email protected]

  • Λίλιαν Πετροπούλου Τ. 210 6143021 & Κ. 6946 123004 email: [email protected]


 


 

Παραγωγή:

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

www.theatron254.gr

http://www.facebook.com/Theatron254

«Ελληνικός Κόσμος»

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης