Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1815-1891) είναι ο ιστορικός που με το εμβληματικό έργο του θεμελίωσε την ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στη δημιουργία της νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας. Είναι ο ιστορικός που ταξινόμησε την ελληνική ιστορία σε τρεις μεγάλες περιόδους, αρχαία, βυζαντινή και νέα, αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό τις απόψεις που δεν αναγνώριζαν τη συνέχεια του ελληνικού έθνους. Ένα πνεύμα σπινθηροβόλο, με γραφή εντυπωσιακά ζωντανή, ελκυστική και διδακτική, που προσθέτει στην τεκμηριωμένη αφήγηση τη διαχρονική χρησιμότητα της ιστορικής γνώσης.

Σύμφωνα με τον φιλέλληνα Γάλλο πολιτικό και ιστορικό Φραγκίσκο Γκιζό, «ο λαός που μελετάει κα γνωρίζει την ιστορία του κρίνει σχεδόν πάντοτε ασφαλέστερα και ορθότερα για το παρόν του, για τις προϋποθέσεις της προόδου του και για το μέλλον του». Για τους λόγους αυτούς είναι εξαιρετικά σημαντική η έκδοση αυτή, που προσφέρουν τα Παραπολιτικά με αφορμή τα 7 χρόνια κυκλοφορίας της εφημερίδας, καθώς η ανεπανάληπτη «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρρηγόπουλου έρχεται στα χέρια όλων των Ελλήνων προκειμένου να γνωρίσουν τις ρίζες του ελληνισμού και την πορεία του μέσα στους αιώνες, ως την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό.

Όπως αναφέρει και ο Κ. Ι. Τσαούσης στον πρόλογο της έκδοσης, με την ανάγνωση αυτής της Ιστορίας μπορεί κάθε Έλληνας, όπου και να βρίσκεται, να αισθανθεί ότι αποκτά υπαρξιακή στερεότητα, καθώς ξέρει πια πόσο μακριά μέσα στην διαδρομή της ανθρωπότητας πάει το έθνος στο οποίο έχει την τιμή να ανήκει και ποιες είναι οι προσφορές του στον παγκόσμιο πολιτισμό. Άλλωστε αυτή είναι η πολύτιμη προσφορά της ιστορίας, να μας θυμίζει δηλαδή, εκτός από τους ευτυχείς σταθμούς, και τα κακοπατήματά μας, ώστε το έθνος να διορθώνει την πορεία του. Η ιστορία δεν είναι απλώς λαμπρό θέαμα, αλλά κυρίως πρακτικό δίδαγμα, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Παπαρρηγόπουλος. Περιέχει μαθήματα πολιτικά, που ακόμα και σήμερα είναι πολύ χρήσιμα, αφού η πολιτική μεθοδεύει τη ζωή και τις εκδηλώσεις της και η ορθότητά της γεννάει την ευτυχία του πολίτη, και τα σφάλματά της τη δυστυχία του. Το έργο αυτό του Κ.Παπαρρηγόπουλου, έτσι όπως έχει συγγραφεί – απόρροια βασανιστικής έρευνας σε όλες τις γνωστές πηγές του καιρού του, με κριτική υπευθυνότητα, με στοχασμό, αλλά και με λογοτεχνική αρτιότητα, που το κάνει ευχάριστο ανάγνωσμα-, αποτελεί ακτινογραφία του ιστορικού κορμού και της ψυχής του έθνους μας, που αποκαλύπτει τα προτερήματα και τα ελαττώματα των ανθρώπων που κατοίκησαν τον χώρο γύρω από τη Μεσόγειο και μέσα στο Αιγαίο, που εξαπλώθηκαν από την κάτω Ιταλία ως τον Ινδό ποταμό, που κυριάρχησαν επί χίλια χρόνια μέσω της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που διατήρησαν την εθνική τους συνοχή όταν επί αιώνες υποτάχθηκαν σε Ρωμαίους, Φράγκους και Οθωμανούς, και είχαν το θάρρος και τη δύναμη του φρονήματος να ξαναχτίσουν και την κρατική παρουσία τους με τη μεγάλη επανάστασή τους, το 1821.

Στην Ιστορία του ο Κ. Παπαρρηγόπουλος λέει την αλήθεια, και μέσα από αυτή την αλήθεια προβάλλει η αδιάσπαστη ενότητα των ελληνικών αιώνων, χωρίς συνθήματα και εθνικιστικούς ενθουσιασμούς: η ψυχρή παρατήρηση των γεγονότων είναι το εργαλείο του, που τυχαίνει να δικαιώνουν την πίστη του στην αιωνιότητα του ελληνισμού. Η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" είναι ένα έργο ρηξικέλευθο, που γράφτηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην αρχαΐζουσα-καθαρεύουσα και επηρέασε όσο κανένα άλλο την πνευματική πορεία της Ελλάδας. Τα Παραπολιτικά προσφέρουν από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου το θαυμαστό έργο του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου σε μια έκδοση που επιμελήθηκαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και ιστορικοί,  μεταγραμμένη στη νεοελληνική γλώσσα, προκειμένου μπορεί  κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να απολαύσει το μεγαλείο της ελληνικής ιστορίας. Η σημαντική αυτή σειρά βιβλίων έρχεται στα χέρια σας σε πολυτελείς σκληρόδετους τόμους, που θα αποτελέσουν κόσμημα για κάθε οικογενειακή βιβλιοθήκη.

Αυτό το Σάββατο αποκτήστε τον πρώτο τόμο της σειράς: Προϊστορικοί χρόνοι:

Με τους πρώτους ανθρώπους και τους πρώτους κατοίκους αυτού εδώ του χώρου, που ονομάστηκαν Έλληνες από τον μυθικό Έλληνα, τον γιο του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, αρχίζει η συγκλονιστική περιπέτεια της πορείας του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες. Πρωταγωνιστές: ο Περσέας, ο Ηρακλής, ο Θησέας, οι αργοναύτες, πλήθος ημίθεοι και ήρωες κι από κοντά τα πεισματικά πλήθη των θνητών μα πάνω απ’ όλους και όλα οι Ολύμπιοι Θεοί. Ύστερα οι Αχαιοί, ο Τρωικός πόλεμος - η πρώτη εξόρμηση των ελληνικών φυλών έξω από τα όρια του τόπου τους - η προϊστορική κοινωνική, ηθική, και πολιτική κατάστασή τους (η γλώσσα, η γραφή, η τέχνη, τα ομηρικά έπη). Οι πύλες της ιστορίας ήδη έχουν ανοίξει για να δεχτούν τη θαυμαστή παρουσία του έθνους μας.