Ο συνταγματολόγος, κος Γιώργος Σωτηρέλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με τους δημοσιογράφους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα με τον χρόνο για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας

Γ.ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ: Το σύνταγμα λέει δυόμιση μήνες οριακά είμαστε μέσα...

Τώρα που είμαστε σε αυτό το διάστημα δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό, πρόβλημα υπάρχει σε ένα άλλο το οποίο πρέπει να το προσέξουμε διότι πρέπει να προσέχουμε επιτέλους τη λειτουργία των θεσμών. Την ημερομηνία για το πότε θα γίνει η ψηφοφορία την ανακοινώνει ο πρόεδρος της Βουλής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου της Βουλής. Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι αρχηγοί των κομμάτων ανακοινώνουν αυτή την ημερομηνία, είναι έξω από τις προβλέψεις του συντάγματος.

Δυστυχώς οι θεσμοί είναι η παράπλευρη απώλεια της κρίσης από όλες τις απόψεις.

Για τις διαδικασίες της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας

Γ.ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ: Είναι τρεις ψηφοφορίες στην πρώτη και στην δεύτερη απαιτούνται 200 ψήφοι, στην τρίτη απαιτούνται 180 . Αν δεν συμπληρωθεί αυτό το όριο τότε μέσα σε δέκα μέρες διαλύεται η Βουλή και μέσα σε τριάντα μέρες προκηρύσσονται εκλογές. Όταν λέμε μέσα σε δέκα μέρες δεν υπάρχει θέμα όταν όμως λέμε μέσα σε τριάντα ημέρες έχετε υπόψη σας ότι δεν μπορεί να είναι κάτω από 21 ημέρες λόγω του εκλογικού νόμου και των προετοιμασιών που απαιτούνται.

Για την μετάθεση της συνταγματικής αναθεώρησης στην περίπτωση πρόωρων εκλογών

Γ.ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ: Και αυτό είναι μια ένδειξη για το πως αντιμετωπίζουν τα κόμματα τους θεσμούς . Εδώ και δύο χρόνια μπορούσε να έχει αναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία και κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα που έχουν τους 50 βουλευτές δεν έλαβε αυτή την πρωτοβουλία. Το ότι κατέβασε η ΝΔ πρόταση λίγο πριν από την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι εντελώς προσχηματική θα μπορούσε να το έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια.

Όταν γενικότερα οι θεσμοί εμπλέκονται σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς το αποτέλεσμα είναι ο τραυματισμός της λειτουργίας των θεσμών.

Και με τον πρόεδρο και με την αναθεώρηση και με το εκλογικό σύστημα βλέπουμε το ίδιο έργο να μην υπάρχει δηλαδή μια θεώρηση της λειτουργίας του πολιτεύματος υπεράνω των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει συνταγματική αναθεώρηση στην περίπτωση που πάμε τώρα σε εκλογές

Γ.ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ:Αν γίνουν τώρα εκλογές η αμέσως επόμενη Βουλή ξεκινάει την διαδικασία αν την ξεκινήσει και η μεθεπόμενη είναι αναθεωρητική.

Αν η θητεία αυτής της Βουλής είναι τετραετείς και αυτό είναι ένα ζήτημα γιατί το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν τετραετίες, τότε πάμε από το '15 στο '19 και γύρω στο 2020 μπορεί να γίνει αναθεώρηση. Αν είναι μικρότερη η θητεία τότε θα έρθει πιο νωρίς η αναθεώρηση πάντως το βέβαιο είναι ότι δεν θα γίνει σύντομα. Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την αναθεώρηση τίποτα θεαματικό ούτε τίποτα πάρα πολύ σημαντικό, είναι αυταπάτη ότι η αναθεώρηση θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας . Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι πολιτικά και θα λυθούν μόνο πολιτικά αλλά τουλάχιστον υπάρχουν ορισμένα ζητήματα στα οποία υπάρχει η ευρεία συναίνεση που θα μπορούσαν να λυθούν.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να αλλάξουν κάποια άρθρα του συντάγματος χωρίς συνταγματική αναθεώρηση

Γ.ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ: Όχι σε καμία περίπτωση αλλά υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες εμφανίζονται ότι χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση αλλά δεν χρειάζονται. Για παράδειγμα αυτό που λένε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που εγώ διαφωνώ επί της ουσίας το θεωρώ μια πρόταση λαϊκίστικη. Άλλη διάταξη είναι η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Υπάρχει αυτή τη στιγμή και αυτό είναι ένα παράδοξο και αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο υπάρχει μια διάταξη η οποία προβλέπει προνομιακή μεταχείριση των μεμονωμένων κομμάτων σε σχέση με τους συνασπισμούς δηλαδή κάτι ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται προγραμματικές συγκλίσεις και συναινέσεις με κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Είναι αντισυνταγματική είναι αντιδημοκρατική και κανείς δεν μιλάει να την αλλάξει και χρειάζεται 151 βουλευτές. Θα μπορούσε να είχε αλλάξει μόνο αυτή η διάταξη και να διευκολυνθούν συνεργασίες και συναινέσεις εκ των προτέρων αλλά δεν συμφέρει προφανώς πάλι με μικροκομματικές σκοπιμότητες να υπάρχουν τα κόμματα αυτά που διεκδικούν εξουσία και δεν το θίγει κανείς.