Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στην εκπομπή "Πολιτικός Καφές" στους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο. Μεταξύ άλλων, επισήμανε: 

Ερωτηθείς αν αιφνιδιαστήκαν από την κίνηση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης

«Καθόλου δεν αιφνιδιαστήκαμε, αυτό που είδαμε για άλλη μια φορά είναι μια κυβέρνηση πανικόβλητη να προσπαθεί να λάβει εμπιστοσύνη από τους ίδιους τους βουλευτές της. Αν δεν έχει την αυτοπεποίθηση μια κυβέρνηση ότι την εμπιστεύονται ακόμα και αυτοί οι βουλευτές της τότε αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα μέλλον. Είναι μια κίνηση πανικού, μια κίνηση άμυνας, μια κίνηση που δεν μπορεί να δώσει ούτε ανάσα ούτε προοπτική στην κυβέρνηση. Αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αυτή φοβάται το λαό, δεν εμπιστεύεται το λαό, ψήφο εμπιστοσύνης μόνο ο λαός δίνει στην ουσία. Δεν δίνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές και μάλιστα εκβιαζόμενοι. Επομένως, δεν βλέπω ότι από αυτή την κίνηση παίρνει ανάσα η κυβέρνηση, τεχνητή αναπνοή προσπαθεί να κάνει για να συντηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν θα είναι καθόλου μακρινό. Ήδη με αυτή την κίνηση εγώ βλέπω ότι η χώρα οδεύει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οι οποίες θα οδηγήσουν πολύ γρήγορα σε  μια μεγάλη  προοδευτική ανατροπή στη χώρα».    

Για τις συζητήσεις με την Τρόικα

«Πρέπει να δούμε τα τελικά συμπεράσματα που θα βγουν από τις δύο φάσεις των συζητήσεων με την Τρόικα και πολύ φοβούμεθα ότι από εκεί θα προκύψουν μέτρα. Νέα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις, νέα μέτρα που θα αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, νέα μέτρα που αφορούν το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, νέα μέτρα ακόμα και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων και ειδικά πρώτης κατοικίας. Αυτά πρέπει να τα δούμε, να δούμε πως θα καταλήξει η κυβέρνηση με την Τρόικα και τι αυτό θα συνεπάγεται και τι επιπτώσεις θα έχει. Ασφαλώς ότι έρθει στη Βουλή θα το κοιτάξουμε από τη σκοπιά και την οπτική της υπεράσπισης των συμφερόντων του τόπου, του ελληνικού λαού και της ανάπτυξης της οικονομίας».

Ερωτηθείς αν είναι ευπρόσδεκτος ο κ. Κουβέλης σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ    

«Αυτή την ώρα θα δούμε τι γίνεται στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα δούμε που θα καταλήξουν και τι αποφάσεις θα πάρουν για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, θέλουμε μια κυβέρνηση η οποία θα κινηθεί με συνέπεια και σταθερότητα σε αντιμνημονιακή προοδευτική κατεύθυνση και μόνο σε αυτή τη βάση εμείς θα κάνουμε συνεργασίες. Αυτή είναι η δικιά μας κατεύθυνση και τη βάση και το πλαίσιο για τις δικές μας συνεργασίες αντιμνημονιακές συνεργασίες, προοδευτικές συνεργασίες και όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Στην πράξη για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας αυτή την δύσκολη υπόθεση ανόρθωσης της χώρας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της. Αυτού του είδους τις συνεργασίες θα επιδιώξουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο, και στη βάση αυτή θα εξετάσουμε την προοπτική των δικών μας συνεργασιών».  

Ερωτηθείς ποιο είναι το πλάνο τους για τις τράπεζες

«Οι τράπεζες πρέπει να είναι κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και κεντρικό έλεγχο για να μπορέσει να εφαρμοστεί μια χρηματοπιστωτική πολιτική αναπτυξιακή, μια χρηματοπιστωτική πολιτική που θα υπηρετεί αποκλειστικά την ελληνική οικονομία.

Οι τράπεζες σε ιδιωτικά χέρια είναι τράπεζες οι οποίες υπηρετούν κερδοσκοπικά ιδιοτελεί συμφέροντα με κοινωνικό χρήμα αυτό είναι παράδοξο. Και μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες και η τραπεζική κερδοσκοπία, η κερδοσκοπία του χρηματιστικού κεφαλαίου γενικότερα είναι υπαίτια της μεγάλης παγκόσμιας κρίσης που ζήσαμε και ακόμη διανύουμε.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε και θα το κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο για τις τράπεζες ώστε να περάσουν κάτω από δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο για να παίξουνε ένα διαφορετικό ρόλο».