Ο Παντελής Καψής, (δημοσιογράφος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της "Ελιάς") μιλώντας σήμερα, 16 Οκτωβρίου 2014, στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα fm” στους Γρηγόρη Ψαριανό και Ανδρέα Παπαδόπουλο, δήλωσε: 

Για το πολιτικό κλίμα συνολικά:  

"Οι εκδηλώσεις που γίνονται αυτόν τον καιρό, δηλώνουν ότι υπάρχει μία πραγματική ανάγκη να εκφραστεί πολιτικά αυτός ο χώρος. Εχουν γίνει πολλές λάθος κινήσεις – υπάρχουν προβλήματα και τα ξέρουμε αλλά η ανάγκη παραμένει". 

Σχετικά με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα:

"Πρόκειται για ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και λέμε ανοικτό γιατί όλοι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σε αυτές τις διεργασίες είτε είναι πρόσωπα πολίτες είτε είναι φορείς, μπορούν να πάρουν ισότιμα μέρος με ανοικτό μητρώο και με διαδικασίες δημοκρατικές να συζητήσουμε για το μέλλον της Κεντροαριστεράς και αυτό το πράγμα να εκφραστεί πολιτικά και οργανωτικά με ένα συνέδριο που θα εκλέξει και συλλογική ηγεσία που θα εκπροσωπεί το χώρο".

Αναφορικά, με το ρόλο του νυν Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλου:

"Ο κ. Βενιζέλος είναι και θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα σχήμα ευρύτερο στο οποίο μετέχει και το ΠΑΣΟΚ, μετέχουν και κινήσεις, μετέχουν και πολίτες. Κάθε προσπάθεια γίνεται να υπάρχει μία ισορροπία – κανέναν να μην καπελώνει κανέναν και να εκφράζονται με ενιαίο τρόπο προς τα έξω".

Για το ενδεχόμενο όλες αυτές οι κινήσεις, αν μπορούν να συντονιστούν και να συμπορευτούν

Π. Καψής: Κοιτάξτε, η δική μας η πρόταση είναι να συνεργαστούμε ανοικτά, δημοκρατικά χωρίς προϋποθέσεις

Δημ: Μα κανείς δεν λέει όχι. Όλοι είναι ανοικτοί να προχωρήσουν, να συζητήσουν...

Π. Καψής: Δεν είναι έτσι. Στη δική μας την πρόσκληση δεν ανταποκρίνονται οι άλλοι φορείς. Εμείς έχουμε πει «ελάτε». Εχουμε πεί «θέλετε άλλης μορφής συνέδριο;», να το συζητήσουμε αλλά βλέπετε Το Ποτάμι λέει «δεν μας αφορά, δεν ανήκουμε καν στην κεντροαριστερά...με τους παλιούς πολιτικούς δεν έχουμε καμμία σχέση», παρόλο από τι κατάλαβα τώρα βάζει λίγο νερό στο κρασί του. Ο Σπύρος Λυκούδης κάνει την κίνησή του – απόλυτα λογικό – και σε αυτόν η πρόσκληση είναι ανοικτή – να μην το κάνουμε μετά τις εκλογές κάτω από την πίεση και την ανάγκη μίας ακόμη εκλογικής αποτυχίας. Αν το είχαμε κάνει πριν τις Ευρωεκλογές, νομίζω θα πηγαίναμε άνετα για διψήφιο ποσοστό.

Δημ: Ο κ. Λυκούδης θα έρθει σήμερα, ο κ. Θεοδωράκης; Άλλοι άνθρωποι θα έρθουν σήμερα; Γιατί το πρόβλημα δεν είναι οι παλιοι πολιτικοί ή οι παλιές πολιτικές – δεν λέει αυτό Το Ποτάμι – ούτε κανείς άλλος λέει αυτό. Το ζητούμενο είναι άλλο. Εγώ κάνω μία κίνηση, ανοικτή σε όλους αλλά θα είμαι εγώ αρχηγός

Π. Καψής: Εμείς αυτό λέμε. Να κάνουμε ένα ανοικτό συνέδριο και να προκύψει μέσα από τέτοιες διαδικασίες 

Δημ: Οχι δεν θα προκύψει γιατί είναι δεδομένη η ηγεσία. Είναι ο κ. Βενιζέλος.

Π. Καψής: Στο Πασοκ όχι στη Δημοκρατική Παράταξη

Δημ: Δηλαδή αυτό το θέμα είναι ανοικτό; Γιατί έχουμε ακούσει άλλα στελέχη του χώρου, όπως τον κ. Μπίστη να λέει ότι αν αμφισβητηθεί ο ρόλος του Βενιζέλου είναι σαν να κόβουμε τα πόδια μας

Π. Καψής: Ο ρόλος του κ. Βενιζέλου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και θέλω να πιστεύω ότι θα ξεφύγουμε από τη λογική των συνιστωσων και θα γίνει ένας φορέας που θα είναι ενιαίος αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολίτες είναι κινήσεις. Τώρα ο ρόλος του κ. Βενιζέλου προφανώς δεν αμφισβητείται γιατί είναι πρόεδρος του Πασοκ – αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εμείς – έχει σημασία – στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά είναι άλλο το ένα άλλο. Ενα ανοικτό δημοκρατικό συνέδριο θα βγάλει τη συλλογική ηγεσία.