Ο πρώην υπουργός και μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, κος Χρήστος Πρωτόπαπας μίλησε στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζίνο" με τις δημοσιογράφους, Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε ενημερωθεί για το ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, ότι πρόκειται να γίνει νέο μισθολόγιο έχουμε ενημερωθεί εξάλλου το λέει το μνημόνιο. Ανταλλάξαμε κάποια στιγμή, νομίζω ήταν τέλη Αυγούστου, κάποιες απόψεις στο προφορικό δεν είχε καν σχέδιο τότε.    

Ερωτηθείς πότε έμαθε για τα 680€

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τα 680€ το έμαθα ξαφνικά μέσα στο Παρίσι όταν μπήκε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και τα πρότεινε ο ίδιος. Και δεν πρότεινε  680€ , 586 € πρότεινε, δεν είπε νούμερο για να είμαι ακριβής είπε ίσο με τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα τότε εκφράσαμε αντίθεση, το είπα και στον κ. Παπασταυρου το είπαμε μετά και στον κ. Μητσοτάκη ότι έχουμε διαφορά. Μάλιστα έχει βγει και ανακοίνωση όπως ξέρετε. Έκτοτε σταμάτησε η συζήτηση...

Δεν είναι μόνο ο εισαγωγικός βαθμός, γιατί αν ήταν μόνο ο εισαγωγικός βαθμός θα προσδιορίζαμε ότι έχουμε μια διαφωνία να δούμε τι θα κάνουμε, εμείς δεν ξέρουμε ακόμη το σύνολο της πρότασης. Έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις στο προφορικό πριν δύο μήνες πριν καν διαμορφωθεί η πρόταση. Για τη διαρροή που είδαμε δεν έχουμε καν ενημέρωση, δεν μας έχει δοθεί συγκεκριμένο σχέδιο και δεν θεωρώ και σωστό  να κουβεντιάζουμε από το ραδιόφωνο κάτι το οποίο δεν μου έχει δοθεί. Πριν δύο μήνες συναντηθήκαμε με τον κ. Μητσοτάκη είπαμε προφορικά κάποιες απόψεις και του τονίσαμε ότι τελικά πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για τις μεταρρυθμίσεις και να τρομάζει ο κόσμος. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά θέλουμε  αυτές να έχουν περιεχόμενο και απόδοση. Του είπαμε λοιπόν ότι δεν μπορεί να γίνει νέο μισθολόγιο.  

ΔΗΜ.: Δεν διαμαρτύρεστε επειδή δεν το γνωρίζατε αλλά διαμαρτύρεστε για το νέο μισθολόγιο

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διαμαρτύρομαι γιατί δεν ξέραμε τίποτα επί του συγκεκριμένου και δεύτερον διαμαρτύρομαι για τον εξής λόγο και συγγνώμη που το κάνω δημοσίως αλλά αν βλέπουμε διαρροές και εμείς θα τοποθετούμαστε δημόσια. Είπαμε του κ. Μητσοτάκη ότι άμα θες να κάνεις μια μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να έχει ένα συνολικό περιεχόμενο. Δηλαδή, φέρε το νέο μισθολόγιο μαζί με σύστημα αξιολόγησης διότι  υποχρεούται να φέρει νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων  μέχρι τέλος του χρόνου. Φέρ' το λοιπόν να το κουβεντιάσουμε γιατί πως θα στήσεις ένα μισθολόγιο καινούργιο όταν δεν έχεις κάνει αξιολόγηση. Δηλαδή θα τους ισοπεδώσεις όλους και τους καλούς και τους κακούς, τους μέτριους και τους προσπαθούντες, του αποδίδοντες και τους μη αποδίδοντες, θα τους ισοπεδώσουμε όλους σε ένα νέο μισθολόγιο πάλι! Δηλαδή ένας καλός δημόσιος υπάλληλος θα ταυτίζεται με έναν κακό επειδή έχουν τα ίδια χρόνια; 

Ο κατώτερος μισθός στο τραπέζι μπήκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, από τον αρμόδιο υπουργό, δεν ξέρω αν η Τρόικα το ήθελε εγώ το άκουσα από τον αρμόδιο υπουργό όμως.     

ΔΗΜ.: Ήταν στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης να το συζητήσει και ενδεχομένως να το πάει πιο ψηλά;

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το ξέρω, φοβάμαι ότι δεν έγινε καν συζήτηση επ' αυτού.

ΔΗΜ.: Γιατί τέθηκε όμως το θέμα ;

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν ορισμένες απόψεις στην Κυβέρνηση οι οποίες εκφράζουν την εικαζόμενη βούληση της Τρόικας, τι να σας πω.

ΔΗΜ.: Δηλαδή εμείς πήγαμε μόνοι μας στο Παρίσι και είπαμε θα κάνουμε και αυτό ...

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι μόνο αυτό αλλά είχε συμφωνηθεί να μην τεθεί θέμα κατώτερου μισθού. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης το έλεγε από πριν ως σκέψη είχαμε φέρει εμείς θέμα στο τραπέζι του Πρωθυπουργού δια του  κ. Βενιζέλου ότι καλό θα είναι αυτό επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις να μην συζητηθεί, να μπει στην άκρη. Δεν μπήκε στην άκρη, το έθεσε η ίδια η κυβέρνηση. Ανεξαρτήτως όμως αυτού οι αντιρρήσεις που διατυπώνω δεν αφορούν μόνο το μισθό, αφορούν τη γενικότερη λογική.

Πας να κάνεις ένα νέο μισθολόγιο, υπάρχει μισθολόγιο αυτή τη στιγμή, εάν δεν συνδέσεις το μισθό με τον καλό δημόσιο υπάλληλο και την προσπάθειά του τότε γιατί να κάνω νέο μισθολόγιο μια χαρά είναι το σημερινό και χαμηλό είναι.   

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ μίλησε με τον κ. Μητσοτάκη

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω να μιλήσω με κανέναν. Εάν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα το περάσει στη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ  καταλαβαίνετε ότι δεν θα κάνει τίποτα και θα κάνει ζημιά στη χώρα. Αυτός είναι ο υπουργός, αυτός έχει την ευθύνη. Αν το υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται, το όποιο υπουργείο γιατί λέει δεν το έδωσα εγώ, αν δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να εξασφαλίζει την συναίνεση του κυβερνητικού εταίρου του, του το λέμε δημοσίως ότι αν δεν αντιλαμβάνεται και νομίζει ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο τους ας πάρει και τον Αδωνι από το χέρι που σήμερα βγήκε αυτόκλητος υποστηρικτής να προχωρήσουν οι δυό τους.  

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:  Δεν έχουμε να κάνουμε άλλη αντίδραση, είπαμε αυτά που έχουμε  να πούμε, σοβαροί άνθρωποι είμαστε, θεωρώ ότι σε τελική ανάλυση κάποιοι πρέπει να καταλάβουνε ότι δεν μπορεί να παίζουν με τις  εφημερίδες. Πρέπει να συζητάνε, να μάθουν να διαβουλεύονται  με τους κυβερνητικούς εταίρους τους.

Καλές είναι οι διαρροές στις εφημερίδες για να φτιάχνω το προφίλ μου αλλά αυτό πρέπει να γίνεται μετά αφού έχουμε καταλήξει. Αυτή η “πλάκα” του να μαθαίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι από τις εφημερίδες τα σχέδια του κάθε υπουργείου δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν λειτουργούν έτσι οι κυβερνήσεις. Και δεν το κάνουν όλοι οι υπουργοί προς τιμήν τους, υπάρχουν  υπουργοί οι οποίοι μας στέλνουν τις τροπολογίες, μας στέλνουν τα χαρτιά, συζητάμε  δεν το παίρνει κανείς είδηση και δεν χρειάζεται να ενημερώνουμε για τα πάντα την κοινή γνώμη. Υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία λειτουργεί. Υπάρχουν και μερικά παραδείγματα που δεν είναι θετικά. Το θέμα είναι να καταλήξουμε, γίνεται η πολιτική από τις εφημερίδες και τις διαρροές ή γίνεται η πολιτική από ένα καθαρό και έντιμο πλήρη διάλογο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.