Ο υφυπουργός Εργασίας, κος Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου 

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τη σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των δήμων της Αττικής που έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είχε αντικείμενο τα μέτρα και τις άμεσες αποζημιώσεις για τους ανθρώπους που επλήγη η κατοικία τους. Η καταγραφή των επιχειρήσεων είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και στη συνέχεια σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης ενώ η κατοικία είναι αρμοδιότητα του δήμου και του υπουργείου Εργασίας.

Δύο ενέργειες προβλέπονται, αποφασίσαμε ότι από αύριο που οι δήμοι θα έχουν στη διάθεσή τους τα έγγραφα για τις περιπτώσεις που επλήγησαν ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν να δέχονται αιτήματα επισήμως για να εξεταστούν προκειμένου είτε να δοθεί το άμεσο βοήθεια το οποίο μπορεί να στηρίξει τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην δύσκολη θέση, τα  586€ είτε αν έχει καταστραφεί ή έχει καταστεί μη χρησιμοποιούμενή ή έχει υποστεί ζημιές το σπίτι, η οικοσκευή, η επίπλωση είναι η δεύτερη δυνατότητα να αποζημιωθεί για αυτό.

Υπάρχει επιτροπή η οποία αποτελείται από τρεις ανθρώπους ο ένας είναι εκπρόσωπος των τεχνικών υπηρεσιών , ο δεύτερος είναι της κοινωνικής υπηρεσίας και ο τρίτος είναι διοικητικός. Αυτή η τριμελής επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του δημάρχου και υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει γνωμοδότηση και απόφαση για το βαθμό ζημιάς. Τα υπόλοιπα είναι στάνταρ δηλαδή ο αριθμός μελών της οικογένειας και τα τετραγωνικά του σπιτιού οπότε με έναν απλό αλγόριθμό βγαίνει το δικαιούμενο ποσό μέσα στο οποίο είναι και το ποσό που απαιτείται για τις  μικροεπισκευές του σπιτιού.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η καταβολή του πρώτου μικρού ποσού

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Θα ξεκινήσουν τα αιτήματα από σήμερα, όταν εμείς δεχτούμε αίτημα του δήμου για χρηματοδότηση που θα αναφέρεται σε έναν αριθμό δικαιούχων, θα μεταβιβάσουμε τα χρήματα μέσα σε δύο τρεις μέρες οπότε πιστεύω ότι αν ολοκληρωθεί τούτη την εβδομάδα η καταγραφή στους δήμους την άλλη εβδομάδα μπορούν να αποδοθούν.

ΔΗΜ.: Μιλάμε για το άμεσο βοήθημα, για το πιο μεγάλο βοήθημα ανάλογα με τις ζημιές που έχει υποστεί  κάθε σπιτιού για πότε μιλάμε περίπου

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εξαρτάται από τον αριθμό των τριμελών επιτροπών που θα συστήσει ο κάθε δήμος διότι αν συστηθεί περισσότερες της μίας μπορεί να ελεγχθούν και αυτά στον ίδιο χρόνο και να έχουν ολοκληρώσει σε δεκαπέντε μέρες όλη την ιστορία. Ούτως ή άλλως το δικαίωμα για αίτηση δίδεται για ένα μήνα. 

Εμείς έχουμε ούτως ή άλλως ένα κωδικό για θεομηνίες και με την κυβερνητική απόφαση αποδεσμεύεται αυτός ο κωδικός και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για την αποζημίωση των ανθρώπων.

Το θέμα δεν γίνεται σε επίπεδο αιρετών γίνεται σε υπηρεσιακό επίπεδο και οι υπάλληλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει ούτως ώστε να γίνει και άμεσα και γρήγορα και με διαφάνεια ούτως 'ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα εκ των υστέρων.

Με αφορμή μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών του 2010 για λογαριασμό του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Δυτικής Αττικής που προειδοποιούσε για τα φαινόμενα της Παρασκευής   

Β.ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αυτή η μελέτη του 2010 σήμερα μπορεί να είναι άπιαστη συνεχώς - μεταβάλλονται τα δεδομένα λόγω της ανάπτυξης, λόγω αλλαγής των δεδομένων. Η μελέτη όταν θα γίνει πρέπει να εφαρμοστεί και αμέσως.