Η πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Ζούμε αληθινά” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τη διήμερη κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Πατρών

"Τις δύο τελευταίες εβδομάδες μας κάνουν κατάληψη Πέμπτη και Παρασκευή μεσημέρι μετά φεύγουν τα παιδιά και πάνε στα σπίτια τους. Σημαίνει λοιπόν ότι για ένα διήμερο διαταράσσουν τελείως όλη τη διοικητική μηχανή. Οι αποφάσεις ήταν την πρώτη φορά από τέσσερις συλλόγους, την άλλη φορά από δύο συλλόγους ποτέ δεν είναι παραπάνω από 40 άτομα σε έναν πληθυσμό 25 χιλιάδων στο πανεπιστήμιο αυτοί που έρχονται να καταλάβουν την πρυτανεία.

Έρχεται μια μικρή μερίδα ατόμων, βγάζουν όλο τον κόσμο έξω, σταματάει η λειτουργία της διοικητικής μηχανής εντελώς με ότι  επακόλουθο μπορεί αυτό να έχει για μια ή δύο μέρες και ξαναέρχεται την επόμενη εβδομάδα άλλος σύλλογος.

Τα αιτήματα είναι σίτιση, στέγαση. Τη σίτιση την έχουμε λύσει πριν ακόμα αναλάβω δηλαδή έχουμε πει ότι θα τρώγανε όλα τα παιδιά μέχρι να βγούνε οι φοιτητικές τους ταυτότητες, υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Όταν βγήκαν όμως οι φοιτητικές τους ταυτότητες πληρώνουν στην εστία 1€ την ημέρα. Οι άνθρωποι που μπορούν να δώσουν 1 € την ημέρα μπορούν να το πληρώσουν για  να φάνε όσο δυνατόν περισσότεροι που δεν μπορούν. Αλλά πιάνουν το ταμείο της φοιτητικής εστίας και λένε “όχι,θα περάσουν όλοι έτσι. Καταλαμβάνουμε την εστία”.  

Το θέμα της στέγασης είναι σοβαρό, υπάρχουν ελάχιστα δωμάτια αυτή τη στιγμή. Η φοιτητική εστία δεν ανήκει στο πανεπιστήμιο ανήκει στο ίδρυμα νεότητας και επιπλέον στην φοιτητική εστία υπάρχουν 120 δωμάτια τα οποία είναι κατειλημμένα από φοιτητές παλαιών ετών που δεν φεύγουν. Τα νοικιάζουν σε άλλους δηλαδή έχουμε κάθε φορά και 120 δωμάτια που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε προσπαθήσει σε όλα τα ξενοδοχεία της Πάτρας να ζητήσουμε προσφορές, έχουμε ζητήσει και μέσω του υπουργείου χρήματα να μπορέσουμε βρούμε και άλλα δωμάτια  αυτή τη στιγμή είχαμε πρόβλημα στην Πάτρα δεν μας δίναν δωμάτια κανέναν ξενοδοχείο. Είναι θέματα τα οποία προσπαθούμε να τα λύσουμε από τις 28 Αυγούστου  πριν αναλάβω άρα το πρόβλημα της σίτισης και της στέγασης δεν είναι αιτία κατάληψης όταν κάτι προσπαθεί ο άλλος να το λύσει. Είναι δικαιολογίες.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει περάσει η κατάληψη σαν ένα είδος πίεσης μια μικρής ομάδας ανθρώπων εις βάρος άλλων. Από την άλλη έχουμε αντιδράσεις από γονείς και όλα τα υπόλοιπα παιδιά γιατί επιτρέπουμε.

Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα δηλαδή τι μπορώ να κάνω; Προσπαθώ με ακαδημαϊκούς λόγους να τους πείσω ότι δεν πρέπει. Προκαλούν συνεχώς  και σου λένε θα φέρεις της Αστυνομία, τι θα κάνεις;"