Ο  βουλευτής της ΝΔ, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση δυσκολεύει και αν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φτάνοντας τα πράγματα στα απόλυτα άκρα μπορεί να αυξήσει τη διαπραγματευτική του δύναμη κάνει τεράστιο λάθος.

Δυστυχώς κατάφερε ο κ. Τσίπρας με τους χειρισμούς του να χάσει και τον τελευταίο πραγματικό σύμμαχο τον οποίο είχαμε  που ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα τώρα να τους έχουμε βάλει όλους απέναντι.

Παρά ταύτα εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στο  να επιτευχθεί κάποια συμφωνία διότι η εναλλακτική ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή την οποία είμαι βέβαιος ότι ούτε ο κ. Τσίπρας επιδιώκει και σίγουρα δεν του έδωσαν οι πολίτες αυτή την εντολή.

Τι μορφή θα πάρει αυτή η τελική συμφωνία αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, σίγουρα θα είναι μια συμφωνία χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εάν είχε σοβαρευτεί πριν από τρεις μήνες, εξακολουθώ όμως και σήμερα να πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία η οποία θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο σκέλος της μείωσης των δαπανών και λιγότερη έμφαση στο σκέλος της αύξησης των φόρων.

Ναι σε μια συμφωνία η οποία θα κάνει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση το σωστό και το σωστό είναι περικοπές δαπανών και αυτό μπορεί να σημαίνει και μέτρα τα οποία για κάποιους ενδεχομένως να είναι επώδυνα αλλά μιλάμε για ανθρώπους που και σήμερα ακόμα είναι προνομιούχοι στο ευρύτερο σύστημα του Δημοσίου. Όχι μεγάλες οριζόντιες αυξήσεις φόρων ειδικά στην ενέργεια που θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για το απλό νοικοκυριό αλλά και για την ελληνική παραγωγή.

 

ΔΗΜ.: Εκτιμάτε ότι θα πάμε στο τέλος σε μια συμφωνία

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαι σίγουρος για αυτό καθόλου. Δεν είμαι σίγουρος γιατί το μείγμα ερασιτεχνισμού και ασχετοσύνης για το πώς δουλεύει η Ευρώπη μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει τη χώρα σε ατύχημα από εκεί που δεν το περιμένουμε. Εξάλλου οι μεγάλες εθνικές τραγωδίες ουδέποτε προέκυψαν από σχέδιο, προέκυψαν από μια σειρά πολλών λαθών τα οποία κάποια στιγμή έσπρωξαν τη χώρα πέρα από το χείλος του γκρεμού στον ίδιο το γκρεμό. Άρα δεν μπορώ να ξέρω με μια κυβέρνηση η οποία και σήμερα ακόμα φέρεται τόσο αλλοπρόσαλλα, με υπουργούς οι οποίοι υπονομεύουν την όποια εθνική προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας, με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών να ζητά δημοψήφισμα για το ΦΠΑ, με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς στα διαρθρωτικά μέτρα να αδειάζουν το ίδιο το κείμενο το οποίο  ο πρωθυπουργός έχει στείλει και το οποίο περιέχει και ορισμένες προτάσεις που είναι σωστές, δεν ξέρω τι να σας πω… Νομίζω ότι το ερώτημα απευθύνεται σε λάθος άνθρωπο, θα πρέπει να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση αν είναι σε θέση να υλοποιήσει μια συμφωνία. 

 

Για το χρέος

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς και μπορούν να γίνουν και σήμερα παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που να μας επιτρέψουν να έχουμε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κανείς δεν διαφώνησε αυτό αλλά για τον παρανομαστή του κλάσματος χρέος προς ΑΕΠ , για το ΑΕΠ ποιος θα μιλήσει επιτέλους! Για πόσο καιρό θα μοιράζουμε μια πίτα η οποία συνέχεια συρρικνώνεται σε ημετέρους; Και ποιος θα μιλήσει για το μεγάλωμα της πίτας; Δεν είδα να υπάρχει η λέξη ανάπτυξη στις 47 σελίδες.

 

Για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία  είναι σωστή γιατί από ένα σημείο και πέρα μιλάμε για πολύ μικρές επιβαρύνσεις. Αυτά που λέγονται περί 90% περικοπές των συντάξεων είναι αστεία, από την άλλη τα επικουρικά ταμεία από την φύση τους χρηματοδοτούνται από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Προφανώς είναι σωστή, εμείς δεν το υλοποιήσαμε; Τι θέλετε να σας πω τώρα εκ των υστέρων ότι γίναμε λαϊκιστές μετά την εκλογική μας ήττα και χαϊδεύουμε πελατεία; Αφού εμείς το κάναμε.

Ερωτηθεις αν θα πρέπει να βρεθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ ή με κάποια άλλα πολιτικά σχήματα

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ποιος σας είπε ότι δεν θα πρέπει και ότι δεν την επιδιώκουμε.  Βλέπετε τη ΝΔ να έχει υψώσει πολύ τους τόνους; Δεν θα ήταν το ευκολότερο των πραγμάτων τώρα να κάνουμε μόνο σκληρή κριτική στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης;

Εμένα αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι πως έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί μια σωστή λύση. Όπως έχω πει στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία αλλά όλες οι συμφωνίες δεν είναι το ίδιο.

 

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει η ΝΔ μια συμφωνία

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το πρώτο που θα πρέπει να ρωτήστε εάν αν θα την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή από αυτά τα οποία βλέπω και τις φωνές που ακούω ο κ. Τσίπρας σήμερα θερίζει τις θύελλες των ανέμων που έσπειρε προεκλογικά. Άρα το δικό του μαγαζί πρέπει να κοιτάξει πρώτα να μαζέψει πριν δούμε τι θα κάνει η αντιπολίτευση.

Νομίζω ότι αν εξαρτάται η σωτηρία της χώρας από τις ψήφους μας η ΝΔ θα κάνει το σωστό.  Αλλά στην περίπτωση αυτή σημαίνει ότι την επόμενη μέρα δεν υπάρχει δεδηλωμένη.  

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο με απασχολεί είναι πως θα αποφύγουμε μια εθνική τραγωδία, υπάρχει ακόμα ένα τελευταίο περιθώριο βέβαια θα πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια ως χώρα να διορθώσουμε τη ζημιά που έγινε στην αξιοπιστία της Ελλάδος. Δυστυχώς τα άρθρα τα οποία γράφονται στο εξωτερικό πια απηχούν μια τάση η οποία κινδυνεύει να γίνει πλειοψηφική πια στην Ευρώπη. Γράφτηκε χθες τους Financial Times ότι»οι έλληνες δεν θέλουν τελικά  να αλλάξουν, θέλουν να είναι φτωχοί. Αφήστε τους λοιπόν να χρεοκοπήσουν». Αυτή κινδυνεύει να είναι η τάση η οποία διαμορφώνεται στην Ευρώπη και πρέπει να πείσουμε εμείς, όλοι μαζί, για το αντίθετο.