Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από το σχέδιο που προβάλλεται ως αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ η επιρροή σε μισθούς και συντάξεις βρήκαμε ότι γύρω στο 12% θα έχει επίδραση σε μισθούς και συντάξεις. Αντιλαμβάνεστε ότι ο ΦΠΑ πια εδώ και δύο δεκαετίες είναι μηχανισμός μείωσης των αποδοχών, δεν είναι αυτό που επιμένουν οι δανειστές και κάποιοι ανόητοι σε εμάς προσπαθούν να πουν «κάτι εναλλακτικό» κλπ. Είναι ο κεντρικότερος μηχανισμός αυτού του ακραίου νεοφιλελεύθερου υποδείγματος σταθερής και μόνιμης μείωσης μισθών και συντάξεων διότι δεν είναι η οριζόντια μείωση είναι η έμμεση που είναι δολοφονικότερη. Είναι μόνιμος φόρος, δολοφονικός για μισθούς και συντάξεις.

 

Για τα αιτήματα των δανειστών

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δανειστές ζήτησαν τρία πράγματα, ότι δεν συζητάμε τίποτα άλλο  παρά το σχέδιο Γιούνκερ το οποίο αποτιμάτε γύρω  στα 6,5 δις. Δεύτερον να μας μεταφέρουν την ιδιοκτησία του ισχύοντος μνημονίου δηλαδή να αναδεχτεί η κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει το ψηφισμένο μνημόνιο. Και τρίτον ζήτησαν και ζητούν πάνω σε αυτό το μνημόνιο που μας απαγορεύουν να καταργήσουμε, να πάρουμε και άλλα μέτρα του ύψους που σας είπα. Αυτά που ζήτησαν είναι ανέφικτο να το δεχτεί  ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του άρα λοιπόν είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα περάσει η ελληνική πρόταση στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή από την Βουλή

 

Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Τον παρέσυραν πολιτικές δυνάμεις και δικές σας δυνάμεις, δυστυχώς και κάποιοι ανόητοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που τον παρωθούσαν να κάνει συμφωνία μη γνωρίζοντας ότι οι δανειστές θέλουν συγκεκριμένου περιεχομένου συμφωνία . Άρα η υποκρισία των πολιτικών κομμάτων που μέχρι τώρα τον παρωθούσαν και μάλιστα κάποιοι του έλεγαν «όποια συμφωνία φέρεις θα την ψηφίσουμε» δεν είχαν διαβάσει κείμενα και δεν ξέρανε προθέσεις των δανειστών. Τι να σας πω εγώ τώρα αν θα ψηφίσει ή όχι, αυτό είναι το διακύβευμα ή το ότι οι δανειστές μας έχουν στον τοίχο και λένε δεχτείτε ή ταπείνωση ή έξοδο; 

Υπήρχε μια τάση που του έλεγαν έρχονται οι δανειστές, συμφωνούμε αύριο, συμφωνούμε μεθαύριο. Μα ο Τσίπρας κοπίαζε ο έρμος για έντιμο συμβιβασμό και ο ίδιος έβλεπε ότι δεν του προέκυπτε όπως και εμένα δεν μου προέκυπτε. …θέλουν να φορτωθεί ο Τσίπρας να εφαρμόσει μνημόνιο, μπορεί ο Τσίπρας να εφαρμόσει μνημόνιο όταν το υπόδειγμά τους έπαθε το Βατερλό στην Ελλάδα; Απέτυχε το σύστημα.

 

Ερωτηθείς τι εννοεί με το ότι πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, να  επανακαθορίσουμε το σχέδιο διαπραγμάτευσης, να συνεννοηθούμε στα ελάχιστα ενός αναθεωρημένου σχεδίου διαπραγμάτευσης αν είχαμε και αν δεν μας βγήκε και να πάρει πρωτοβουλίες. Και η φυγή προς το λαό είναι φυγή προς τα μπρος όταν οι δανειστές σου λένε ή ταπείνωση της Αριστεράς, το λαού , της Ευρώπης  άλλως φύγε από εδώ. Το να φύγεις δεν μας βγαίνει και δεν πρέπει να γίνει, δεν το αντέχουμε άρα είμαστε σε ένα πλήρες αδιέξοδο και η φυγή προς τα μπρος ενός ηγέτη που στα δύσκολα θα φανεί πόσο ηγέτης είναι και είναι και το πιστεύω. Υπό αυτή την έννοια  αναζητούμε άμεσα τις ενωτικότερες θετικές και πολιτικές συνεννοήσεις , να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική βάση μήπως στο παραπέντε οι δανειστές καταλάβουν ότι στο Βατερλό του προγράμματος τους στην Ελλάδα οι περήφανοι έλληνες θέλουν κάτι άλλο αξιοπρεπέστερο. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κριτική και αυτοκριτική θα κάνουμε για το αν είχαμε σχέδιο, αν το ξεδιπλώσαμε καλά, αν χρησιμοποιήσαμε τα δέοντα πρόσωπα, τα ικανότερα πρόσωπα κοκ αλλά τώρα αυτά είναι δεύτερα. Θα την αποτιμήσουμε την κατάσταση και εγώ είμαι έτοιμος να κάνω αυστηρή κριτική αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα.

Είναι ότι χθες οι δανειστές ενώ ο Τσίπρας πατριωτικά το πολέμησε και καλόπιστα το πολέμησε και τους είπε ελάτε να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που είναι μεγίστη υποχώρηση του Τσίπρα. Γιατί λέγοντας το Τσίπρας έντιμο συμβιβασμό είχε την κριτική στο εσωτερικό του και στο λαό ότι ο έντιμος συμβιβασμός σημαίνει υποχώρηση από προγραμματικές δηλώσεις. Υπό αυτή την έννοια κάνοντας τόσο μεγάλη υποχώρηση ένας ηγέτης με τόσο μεγάλη αποδοχή και να του λένε ότι «μόνο αυτό συζητάμε 6 δις επιπλέον μέτρα» είναι πλήρες αδιέξοδο και του δημιουργούν συνθήκες ρήξης. Εδώ ο ηγέτης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες  πιστεύω και το εύχομαι να πάρει ουσιαστικές άμεσες πολιτικές  πρωτοβουλίες γιατί πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο. 

Αυτό που ζήσαμε χθες είναι κανόνες βεντέτας, θέλουν την εξολόθρευσή σου δεν είναι συνεννόηση.

Φοβούμαι ότι πολλοί από εμάς και από τα κεντρικότερα στελέχη, δεν έχουν καταλάβει με ποιους έχουμε μπλέξει.

 

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει την αύξηση του ΦΠΑ

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζοντας τους αγωνιστές που έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα που δίνουν προτεραιότητα στην στήριξη των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν μπορώ να καταλάβω ότι αυτό το κείμενο με αυτές τις ρυθμίσεις θα έρθει ως πρόταση της κυβέρνησης.

Ό, τι συζητείται σήμερα με τους δανειστές δεν περνάει με τίποτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν περνάει και δεν θα το φέρει ο Τσίπρας αλλά δεν περνάει .

 

 

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1-ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 15/6/2015 by Parapolitika.Gr on Mixcloud