Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ , κος Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Για την επικείμενη συμφωνία
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Καταρχήν το πολιτικό μου ένστικτο λέει ότι αυτή η υπερβολική δραματοποίηση η χθεσινοβραδινή με οδηγεί ότι μήπως είναι μια μορφή ακραίου θεάτρου ώστε να φτάσει ο λαός να πει “επιτέλους υπογράψτε μια συμφωνία, όποια κι αν είναι αυτή.” Βεβαίως ένα 20% του λάου μέσα στην οποία είναι και το κομμάτι της κομουνιστικής αριστεράς που έχει ξεκάθαρη άποψη περί Ευρώπης, λέει “όχι, τελεία και παύλα.” Το υπόλοιπο όμως πάνε να αιτιολογήσουν την υπογραφή μέσω της δραματοποίησης. Πολλές φορές όμως η απόσταση μεταξύ του θεάτρου προκειμένου να φτάσει ο κόσμος να πει «βάλτε μια υπογραφή και ότι να ‘ναι δεν μας νοιάζει» και του ατυχήματος είναι μόνο ένα εκατοστό πολλές φορές.
Για το χρηματιστήριο
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δηλαδή πάρτι και πάλι των κερδοσκόπων στην ουσία. Να τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Το δεύτερο που με έχει προβληματίσει είναι αυτή η αλλαγή στάσης στο ΔΝΤ. ΔΝΤ ίσον ΗΠΑ, έχει το 30% εκεί μέσα άρα εν τη ουσία κάνει ότι θέλει. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ ενώ ταυτόχρονα υποτίθεται τα τηλέφωνα μεταξύ του κ. Τσίπρα και του υπουργού οικονομικών της Αμερικής «των φονιάδων των λαών», πηγαινορχόντουσαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η αλλαγή της στάσης; Μας έχουν ζητήσει οι αμερικανοί κάτι γεωστρατηγικό που δεν του το έχουμε δώσει; Και δεν αναφέρομαι στον αγωγό. Δεύτερο που με έχει προβληματίσει αυτό το περίφημο βιβλίο του κ. Ιγνατίου το όποιο ήταν έτοιμο εδώ και 4 μήνες, τυχαία βγήκε τώρα. Γιατί δεν βγήκε πριν 4 μήνες ήταν έτοιμο, ήταν τυπωμένο το βιβλίο και κυκλοφορεί τώρα το βιβλίο αυτό, την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Και αυτό με έχει προβληματίσει πάρα πολύ.
ΔΗΜ: Υπάρχει μια αίσθηση στις ΗΠΑ ότι η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα και η χώρα συνολικά φλερτάρουν με την ιδέα να πάνε πιο κοντά στον κ. Πούτιν και τη Ρωσία
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αν υπάρχει αυτή η αίσθηση με συγχωρείται, αλλά τι άλλο θέλουν κι αυτοί; μέχρι βάση στο Καστελόριζο έδωσε ο Καμμενος.
Να έρθουμε όμως στο τελικό δια ταύτα, μένουν 10-15 μέρες εν τη ουσία μέχρι τις 30 Ιουνίου γιατί για τις 18 δεν βλέπω που είναι το Eurogroup να γίνεται τίποτα. Όσο θα πλησιάζουμε προς τις 30 Ιουνίου και συμφωνία δεν θα έχει κλειστεί, η θέση της Ελλάδος θα αποδυναμώνεται και θα ισχυροποιείται η θέση των δανειστών. Αυτό είναι και το πολιτικό έγκλημα που έχει κάνει 5 μήνες τώρα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα ότι λάθη και να είχαν γίνει στο παρελθόν, ότι και να είναι στο κομμάτι της αντιπολίτευσης συνολικά, αυτή η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τώρα, άκουσα προτάσεις που από χτες άρχισαν να ξανακούγονται, εγώ σας το είχα πει αυτό πριν 15 μέρες, για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι ανάγκη να είναι υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν παίρνει μια πρωτοβουλία;
ΔΗΜ.: Επί δυόμιση χρόνια ο κ. Σαμαράς δεν φώναξε τους πολιτικούς αρχηγούς ούτε ια φορά
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μιλάτε με έναν άνθρωπο που και επί κυβέρνησης τότε της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχα πει το ίδιο που λέτε εσείς σήμερα και πριν μια εβδομάδα σε εβδομαδιαία εφημερίδα έδωσα συνέντευξη και είπα “εγώ αν ήμουν στην θέση του κ. Σαμαρά θα είχα σηκώσει το τηλέφωνο, θα του έλεγα έρχομαι στο Μαξίμου. Έλα εδώ να με ενημερώσεις, έλα εδώ να φτιάξουμε ένα κοινό πλαίσιο και πάρε τον Γιούνκερ και πες του ότι πάμε μαζί στις Βρυξέλες αύριο.” Αν θέλετε να μιλήσω και λίγο ιδιοτελώς παραταξιακά και κομματικά, εάν έπαιρνε την πρωτοβουλία ο κ. Σαμαράς δυο ήταν οι εξελίξεις, να αρνιόταν ο κ. Τσιπρας. Εκτιμώ ότι πάλι κερδισμένος θα ήταν. Εάν δεχόταν και γινόταν αυτό που λέω εγώ, ότι έβγαινε σε συμφωνία αν μη τι άλλο πάλι ως παράταξη θα χρεωνόμασταν το συν. Και εγώ αυτό θα το υποστηρίξω κι αύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει μια συμφωνία ή χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα μπορεί να φέρει την συμφωνία εις πέρας
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η πρώτη αντίδραση είναι ότι τυπικά προς τα έξω τα ηγετικά στελέχη και κυρίως τα προεδρικά, δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα και ότι θα έχουν 162 ψήφους άρα μπορούν να προχωρήσουν και την συμφωνία που συμφωνώ ότι τα δύσκολα θα ξεκινήσουν ότι θα αρχίσουν να έρχονται οι εφαρμοστικοι νομοί, και όχι το ναι η’ όχι στη συμφωνία. Το δεύτερο το οποίο είπατε, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, μια τέτοια εξέλιξη για να γίνει πρέπει να είναι με πρωτοβουλία του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές. Χωρίς την συμμετοχή λοιπόν του κυβερνώντος κόμματος που κέρδισε τις εκλογές, τέτοιου είδους συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε πολιτικά, ούτε αριθμητικά.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση συνασπισμού
Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο διότι εγώ ζω πολλές ώρες λόγω της ενασχόλησης μου μέσα στην Βουλή, μιλάω με πάρα πολλούς συναδέλφους και από το ΣΥΡΙΖΑ, και δεν νομίζω οτι αυτό το σενάριο μπορεί να ευοδωθεί.