Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  κος Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για την συμφωνία

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εμείς είχαμε τις προγραμματικές μας δηλώσεις, με τις 47 σελίδες προτείναμε πράγματα για τα οποία μας γίνεται  μια κριτική ότι ήτανε υποχωρήσεις και ήταν. Μετά τις 47 σελίδες κάναμε άλλα δύο βήματα κατανόησης αιτημάτων από την πλευρά των δανειστών και κάναμε άλλες δύο υποχωρήσεις. Φτάσαμε εδώ και λέμε «σας δίνουμε μέτρα συγκεκριμένα καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό, που καλύπτουν την υπόθεση των πλεονασμάτων και εκείνη τη στιγμή έρχονται και λένε όχι, δεν θέλουμε με αυτά να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό, θέλουμε με τις συντάξεις και με την αύξηση την υπέρμετρη του ΦΠΑ.

Είναι πιο χοντροκομμένη η άλλη πλευρά ορισμένες φορές, λέει «κύριοι οριζόντιο κόψιμο στις συντάξεις», δεν μιλάνε για τις πρόωρες, δεν μιλάνε για κάποιες ψηλές συντάξεις μιλάνε για όλες. και επίσης η ενέργεια, τα τρόφιμα , τα φάρμακα υψηλούς συντελεστές στο ΦΠΑ.   Και είναι και αναποτελεσματικά αυτά που λένε γιατί τα λένε στο όνομα της αποτελεσματικότητας αλλά άμα αυξήσω πάρα πολύ τους φόρους και το ΦΠΑ θα έχω εισπραξιμότητα; Δεν θα έχω.  

 

Ερωτηθείς αν απέτυχαν στις διαπραγματεύσεις ή αν έχουν ένα άλλο σχέδιο

 

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εμείς δεν ξεκινήσαμε ότι έχουμε γενικώς ένα άλλο σχέδιο και δίνουμε για την τιμή των όπλων τη μάχη αυτή και εξακολουθεί να ισχύει αυτό. Έχουμε δει ότι πολλές φορές η προσχώρηση στο ρεαλισμό των δανειστών μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή…

Δεν μπαίνουμε στην λογική ότι τα κάνουμε για το θεαθήναι και πάμε για κάτι άλλο, εμείς θέλουμε να υπάρξει λύση και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι Ιανέ η μόνη ρεαλιστική και επωφελής προοπτική να υπάρξει λύση εντός της ευρωζώνης αλλά λύση έντιμη. Αυτό θα αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

 

Ερωτηθείς ποια είναι τα πλαίσια μέσα στα οποία κινούμαστε

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εμείς είχαμε μια στάση από την αρχή η οποία συνδύαζε  την αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση της υποστήριξης του λαού μας αλλά και σύνεση μαζί. Το όριο που δεν ξεπερνάμε φάνηκε χθες, τους πήγαμε πρόταση συγκεκριμένη που κάλυπτε τα πάντα και μας είπανε τις τρέλες. Αν επιμείνουν στις τρέλες θα προκαλέσουν ότι προκαλέσουν με δικιά τους ευθύνη. Το πλαίσιο το έχουμε πει εδώ και καιρό ότι εμείς μειωμένα πλεονάσματα και συζητάμε το συν-πλην 0-1 συν πλην 0-2 μειωμένα αισθητά της τάξεως του 1%, όχι μείωση σε μισθούς και συντάξεις. Τρίτον όπου υπάρχει ανάγκη αύξησης των εσόδων αυτή δεν θα γίνει με τρόπο οριζόντιο  να πληρώνουν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια αλλά με αναδιανεμητικό τρόπο.  Αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτική ένεση αυτά ζητάμε…

 

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Εμείς εξακολουθούμε και θα εξακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή να προσβλέπουμε σε μια συμφωνία που κανείς δεν θα γονατίσει. Συμφωνία που θα πάμε να τη ζητήσουμε γονατιστοί και ταπεινωμένοι δεν πρόκειται να προσέλθουμε.

…Είναι σαν να θέλουνε να προκαλέσουνε ρήξη. Είναι σαν να θέλουνε να προκαλέσουν, ατύχημα στραβοπάτημα, ρήξη.

 

ΔΗΜ.: Έχετε καταλάβει γιατί μπορεί να θέλουν κάτι τέτοιο;

 

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αυτοί που θα την προκαλέσουν θα το κάνουν για ένα μόνο λόγο, για να φανεί ότι όποιος σηκώνει κεφάλι, όποιος μιλάει με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια και υπερασπίζεται τα λαϊκά και τα εθνικά του συμφέροντα αυτόν τον τρώει το σκοτάδι. Αλλά δεν θέλω να πιστέψω ότι αυτό έστω και στην Ευρώπη με τους σημερινούς συσχετισμούς θα είναι η τελική κατάληξη.

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Η πάλη συνεχίζεται. Εμείς μέχρι τελευταία στιγμή θα αγωνιστούμε για αυτά που από την αρχή αγωνιζόμαστε, με στρατηγική, αποφασιστικότητα και ευελιξία στα επιμέρους μέτρα για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας. Εμείς θέλουμε λύση εντός της ευρωζώνης και μια έντιμη συμφωνία.

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί τελικά η συμφωνία

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Αγωνιζόμαστε, προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια έντιμη συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός έχει πει και συμφωνώ απόλυτα ότι ούτε προσβλέπει ούτε επιθυμεί κάλπες.