Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν θα ψήφιζε η ΝΔ την πρόταση των δανειστών

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτή η πρόταση των δανειστών θα πρέπει να πει κανείς εξαρχής ότι αποτελεί ένα προϊόν συνεννοήσεως με την κυβέρνηση. Υπάρχει μια διαδραστικότητα, δεν έχουν ταυτότητα απόψεων αλλά προσπαθούν ο ένας να πλησιάσει τον άλλον. Επομένως είναι προσαρμοσμένη στην πολιτική φιλοσοφία που υπηρετεί η κυβέρνηση ή προσπαθεί να υπηρετήσει η κυβέρνηση. Δεν μιλώ για ταύτιση, μιλώ για κατεύθυνση, για στρατηγική στόχευση. Και το λέω αυτό γιατί αυτή η πρόταση έχει πάρα πολλούς φόρους και πάει να κάνει μια προσαρμογή όπου θα ξαναθέσω το ερώτημα . Πως ξαφνικά από μια προσαρμογή των 800, του 1,2 άντε του 1,5 δις είμαστε στα 5,5; Και που σταματάει αυτό; Δεν μπορεί εμείς να αφήνουμε τη συζήτηση τον Ιανουάριο στα 800- 1,2 και να βρισκόμαστε σήμερα να συζητάμε τα 5,5 μετά από πέντε μήνες διακυβερνήσεως της Αριστεράς.

Άρα αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμφωνήσουμε στο μείζον πως θα αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα της μεγέθυνσης της οικονομίας.

Να συμφωνήσουμε ότι σκοτώνοντας την ιδιωτική οικονομία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα μεγέθυνσης της οικονομίας μας; Αν συμφωνήσουμε σε αυτό το στρατηγικό ζήτημα τότε δεν μπορεί να μου πει κάποιος ότι εγώ θα πάω το ΦΠΑ στο 23%.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην κάνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο άνοιγμα των επαγγελμάτων  ή για να μην κάνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην δημόσια διοίκηση στην πραγματικότητα διαμορφώνει ένα πεδίο όπου επιβαρύνονται τα δημοσιονομικά και έρχεται εν συνεχεία και λέει «εμένα δεν με νοιάζουν οι φόροι , βάλτε όσους θέλετε μη μου πειράξετε όμως την αγορά εργασίας, μην πειράξετε το δημόσιο και τον τρόπο λειτουργίας του» και αυτό προσθέτει δις στο δημοσιονομικό, τότε τι ακριβώς να στηρίξουμε  εμείς;  

 

Ερωτηθείς ποια θα ήταν η πρόταση της ΝΔ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν έμπαινα σε μια τέτοια συζήτηση θα έλεγα φέρτε τις πρόωρες συντάξεις τώρα. Δεύτερον θα έλεγα ένα ευρύ πρόγραμμα το οποίο έχει μέσα τις δομικές μεταρρυθμίσεις και θεωρώ ότι θα μείωναν το κόστος. Τρίτον θα έλεγα εφαρμόστε την ψηφισμένη ρήτρα ελλείμματος στις συντάξεις.  Η ψηφισμένη ρήτρα ελλείμματος στις συντάξεις δημιουργεί μικρές παρεμβάσεις στις επικουρικές.

Το βασικό είναι να συμφωνηθεί μια κεντρική φιλοσοφία παρέμβασης.

…Εάν η αντιπολίτευση κληθεί σε αυτό το οποίο λέγεται εθνική συνεννόηση είναι προφανές ότι θα υποβάλλει προτάσεις και μάλιστα  θα τις κάνουμε όσο το δυνατόν αναλυτικότερες γίνεται με την συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίου. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια της εθνικής συνεννόησης αλλιώς εκείνο που συζητάμε είναι συγκεκριμένες προτάσεις με συγκεκριμένη κατεύθυνση που προφανώς έχουν ένα χαρακτήρα ισοδυνάμων από εκεί και πέρα μένει η κυβέρνηση να πει τι θέλει. 

Εγώ δεν θέλω να καταψηφίσω τις ιδιωτικοποιήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Θέλω να ψηφίσω μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ. Δεν θα καταψηφίσω την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, δεν θα καταψηφίσω ότι περιέχεται ως δομική μεταρρύθμιση