Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Λαπαβίτσας μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τις εξελίξεις σε σχέση με την συμφωνία

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Είμαστε στο τελικό στάδιο, σε οριακό σημείο από το πως κινείται η οικονομία, πως κινείται η κοινωνία και το πως κινούνται οι διαπραγματεύσεις. Δεν θα γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία τη Δευτέρα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα σε Συνάντηση Κορυφής αλλά μπορεί να υπάρξει μια πολιτική κατάληξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία την οποία επιδιώκουμε. Αυτό μπορεί να γίνει και ελπίζω να το δούμε τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς ποιο σχέδιο θα μπορούσε να περάσει και από τις δύο πλευρές

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρξει πραγματική άρση της λιτότητας, να μην έχουμε πίεση δηλαδή για μέτρα και φόρους και περικοπές. Αυτό είναι το ρεαλιστικό διότι αυτό πρέπει να συνοδεύεται με κάτι συγκεκριμένο για το χρέος δηλαδή προοπτική μείωσής του με τρόπο απτό και δεύτερον κάτι συγκεκριμένο για επενδυτικό πρόγραμμα. Αν δεν γίνουν αυτά δεν έχει μέλλον η Ελλάδα και η οικονομίας της.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων που θα φέρει η συμφωνία

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ:   Καταρχήν θα περιμένω να δούμε τι θα ‘ρθει αλλά σε μια συνάντηση Κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξει λεπτομερές πακέτο γιατί αυτό απαιτεί προεργασία, συμφωνία, κείμενα κοκ. Το πολύ –πολύ τη Δευτέρα να ξεμπλοκάρει η κατάσταση στο επίπεδο που πρέπει.

Αν έρθει μια συμφωνία στην Βουλή θα την δούμε με λεπτομέρεια γιατί το τι θα συμφωνηθεί ή το τι θα σχεδιαστεί και θα προταθεί πρέπει να διερευνηθεί.  Πρέπει να το δούμε προσεκτικά, να το ζυγίσουμε, να το αναλύσουμε επομένως το ότι λέει κάποιος ότι θα γίνει αυτό και θα οδηγήσει σε καλύτερα πράγματα μπορεί να είναι και έτσι αλλά θα πρέπει να το δω και εγώ και οι υπόλοιποι.

Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει το κείμενο των 47 σελίδων που είναι μια βάση από την πλευρά μας για το οποίο εγώ είχα πει ότι είναι ένα επώδυνο πράγμα. Τώρα να δούμε τι είναι το υπόλοιπο που θα κατατεθεί, θα αξιολογηθεί και στην βάση αυτή θα αποφασίσουμε όλοι τι θα κάνουμε μέσα στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο.

 

Για τα «σενάρια τρόμου»

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν υπάρχουν «σενάρια τρόμου», αυτά είναι κουβέντες που δεν θα έπρεπε να λέγονται, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται τα πράγματα με ψυχραιμία και να μπαίνουν όλες οι επιλογές στο τραπέζι με σοβαρό τρόπο.  Δεν υπάρχουν «σενάρια τρόμου», αυτοί που παρουσιάζουν τις άλλες επιλογές ως σενάρια τρόμου είναι αυτοί που έχουν συμφέρον να γίνουν τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο όπως γίναν τα πράγματα στην χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια και είδαμε τα αποτελέσματα.

Οι χώρες έχουν μπροστά τους επιλογές, έχουν μπροστά τους δρόμους να διαλέξουν, η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατόν τη στιγμή αυτή μέσα σε πολύ στενά όρια. Τι να κάνουμε δηλαδή να παραδοθούμε άνευ όρων;  

Αν λοιπόν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις επειδή διαπραγματευόμαστε με αυτό τον τρόπο θα τις αντιμετωπίσουμε. Είναι μέσα στις επιλογές που έχουν πάντα οι χώρες μπροστά τους, δεν είναι σενάρια τρόμου αυτά.

Το «σενάριο τρόμου» το  ζήσαμε πέντε χρόνια αλλά δεν ακούω αυτούς που μιλάνε για τέτοια πράγματα να το τονίζουν. Εδώ έχουμε συσσίτια, έχουμε ανεργία αυτός είναι το τρόμος αλλά στην χώρα μας περνιέται χωρίς πολλά –πολλά γιατί δεν τους βλέπουμε, δεν έχουν φωνή αυτοί οι άνθρωποι.

 

Ερωτηθεις τι θα σημαίνει μια ρήξη και η επιστροφή σε ένα άλλο νόμισμα

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Ποτέ δεν ήταν θεωρητικό το σενάριο, πάντα ήταν κάτι που υπήρχε και ήταν πραγματικό Για όσους κατέχουν την νομισματική θεωρία και για όσους κατέχουν την πραγματικότητα της Ευρώπης ήταν πάντα ένα από τα σενάρια που μπορούσε να γίνει.

Αν αναγκαστούμε να πάμε εκεί, αν οι δανειστές μας αναγκάσουν να πάμε εκεί λόγω της στάσης τους τότε θα πρέπει να υπάρξει εθνική και κοινωνική συσπείρωση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Η Ελλάδα έχει ζήσει πολλές και δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και ανταπεξήλθε, το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν μας αναγκάσουν οι δανειστές να πάμε εκεί. Δεν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα όσο συχνά λέγεται και πρέπει να αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις με ψυχραιμία στις τράπεζες, στην τροφοδοσία των αγορών, στην αντιμετώπιση των χρεών κοκ.

Δεν είπα ποτέ ότι η μετάβαση αν χρειαστεί να την κάνουμε δεν θα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Ίσα-ίσα εγώ από την  πρώτη ώρα είχα πει ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί κοινωνική συσπείρωση, σχέδιο και προετοιμασία. Είναι κάτι που απαιτεί προσπάθεια από εκεί και πέρα βεβαίως θα χρειαστεί καταρχήν παρέμβαση στις τράπεζες αν πάμε εκεί διότι καταρχήν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται παρέμβαση έτσι κι αλλιώς, είναι αποτυχημένες. Οι ελληνικές τράπεζες  δεν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, δεν στηρίζουν την ανάπτυξη άρα θα χρειαστεί παρέμβαση εκεί για να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να γίνει.

 

ΔΗΜ.: Δηλαδή κούρεμα καταθέσεων;

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Απεναντίας, οι καταθέσεις θα εγγυηθούν και εκείνο που θα γίνει θα είναι αναδιάρθρωση των χρεών. Αυτό χρειάζονται οι τράπεζες όχι κούρεμα καταθέσεων. Όλο το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται αναδιάρθρωση δηλαδή στην ουσία χρειάζεται ένα πρόγραμμα διαγραφής των χρεών αυτών με κοινωνικούς όρους.

…Εάν φτάσουμε στην αλλαγή νομίσματος βεβαίως θα υπάρχει θέμα ισοτιμίας. Η ισοτιμία θα διαμορφωθεί σε άλλα επίπεδα από την αρχική.

Θα έχουμε μια υποχώρηση της ισοτιμίας, αν δηλαδή επιστρέψουμε  στο 1 προς 1 θα έχουμε μια διολίσθηση της ισοτιμίας και μια νέα θέση ισορροπίας. Ποια θα είναι αυτή δεν μπορεί να το εκτιμήσει κανείς …

 

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο για την χώρα η παραμονή στο ευρώ ή η επιστροφή στην δραχμή

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Καταρχήν εγώ δεν έχω καμία ψύχωση με τη δραχμή. Εάν υπάρξει πρόταση σοβαρή που να λέει άρση λιτότητας, διαγραφή ή διευθέτηση του χρέους και ανάπτυξη δηλαδή επενδύσεις κανείς δεν είναι παλαβός να θέλει να πάει σε  μια κατάσταση ακαθόριστη με ένα σωρό παρενέργειες κοκ.

Αν υπάρξει τέτοιο πράγμα ναι βεβαίως να δοκιμάσουμε να συνεχίσουμε μια πορεία μέσα στο νομισματικό σύστημα με ανάπτυξη εάν όμως δεν υπάρξει αυτό και αυτό που υπάρξει είναι στην ουσία η επιστροφή σε αυτό που ζήσαμε μόνο παλαβός θα ήθελε να γυρίσει σε αυτό. Διότι αυτό το ξέρουμε, πέντε χρόνια το ζήσαμε, δεν υπάρχει προοπτική εκεί για την Ελλάδα και αυτά που λένε οι τράπεζες και οι υπόλοιποι ότι αν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αν γίνουμε διαφορετικοί, αν το συμμαζέψουμε αν… αν… αν θα φάμε με χρυσά κουτάλια αυτά είναι αέρας κοπανιστός. Αν αυτή είναι η επιλογή που μας δίνεται τότε καλύτερο να γυρίσουμε στο εθνικό νόμισμα.

Σας ξαναλέω αν το σχέδιο παρέχει όντως την δυνατότητα για ανάπτυξη, απομείωση του χρέους και άρση της λιτότητας αν όντως υπάρχει αυτό το πράγμα και το δούμε  στην πράξη τότε ναι να το δοκιμάσουμε. Αν δεν υπάρχει αυτό, αν έχουμε σκληρή λιτότητα και δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι καλά , αν δηλαδή η ευρωζώνη συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο στυγνό και κατά την άποψή μου βλακώδη, αν γίνει αυτό τότε ναι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την προοπτική εθνικού νομίσματος  γιατί θα αυτοκτονήσει αλλιώς.