Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή την χθεσινή συγκέντρωση

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ήταν μια κομματική συγκέντρωση, ήταν μια συγκέντρωση πολιτών οι οποίοι εξέφρασαν το άγχος τους, το φόβο τους, την ανησυχία τους για την τροπή των εξελίξεων και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό υπενθυμίζοντάς του ποια είναι η εντολή που έχει πάρει. Ότι μπορεί να διαπραγματευτεί ότι καλύτερο κρίνει ο ίδιος στα πλαίσια της συμφωνία αλλά το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, το μέλλον της Ελλάδας είναι στο ευρώ και αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή από την οποία κανείς δεν μπορεί αν υποχωρήσει.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για την Σύνοδο της Δευτέρας

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία επίτευξης μιας συμφωνίας  σε επίπεδο Κορυφής, δεν νομίζω ότι η πρόταση των δανειστών θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά. Ελπίζω ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει μια πιο συγκεκριμένα διατύπωση για μια πρόβλεψη απομείωσης του χρέους, ούτως ή άλλως αυτό είναι κάτι που το είχε πετύχει η ελληνική κυβέρνηση από το Νοέμβριο του ’12. …Οι ευρωπαίοι πάντα μας λέγανε ρυθμίστε το θέμα των ελλειμμάτων εσείς και από εκεί και πέρα εμείς είμαστε εδώ να κάνουμε διευθετήσεις στο χρέος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητήσουμε οποιαδήποτε διευθέτηση στο χρέος είναι να μπορούμε να πετύχουμε έστω και αυτό το μικρό πλεόνασμα της τάξης του 1%. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει σίγουρα να παρθούνε μέτρα, πολύ πιο σκληρά μέτρα από ότι θα έπρεπε να παρθούν πριν από τέσσερις μήνες προφανώς η ευθύνη για την διολίσθηση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία αλλά και στα δημόσια έσοδα βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση…

Χθες κατέθεσα εγγράφως μια σειρά από κοστολογημένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο του πλεονάσματος του 1% χωρίς να αυξήσουμε για άλλη μια φορά υπερβολικά τη φορολογία, χωρίς να τσακίσουμε τη μεσαία τάξη, χωρίς να διαλύσουμε τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν και σήμερα σημαντικά περιθώρια εξορθολογισμού δαπανών, διόρθωση στρεβλώσεων, κατάργηση προνομίων που εξακολουθούν να υπάρχουν και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και στο συνταξιοδοτικό καθεστώς και η κυβέρνηση θα έπρεπε να στρέψει εκεί την προσοχή της.  Το πρόβλημα είναι ότι θίγουν «νέους πελάτες» του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή όλους αυτούς οι οποίοι επενδύουν σε ένα μεγάλο κράτος και κάπου βολεύονται με την διαιώνιση μιας κατάστασης προνομίων την οποία δημιούργησε βέβαια  το παλιό πελατειακό κράτος αλλά την οποία σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλο ενθουσιασμό σπεύδει να αγκαλιάσει.

 

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει την συμφωνία   

 

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει και άλλος δρόμος να φτάσουμε στον ίδιο στόχο, οποιαδήποτε συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία αλλά υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες συμφωνίες.

Το αν θα πάρουμε 2 δις από φόρους ή αν θα κόψουμε 2 δις από δαπάνες είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Αν σήμερα εξακολουθούμε να λέμε ότι δεχόμαστε ο κρατικός προϋπολογισμός να πληρώνει 600 εκατομμύρια το χρόνο για το συνταξιοδοτικό της ΔΕΗ, αποτέλεσμα μιας ρύθμισης που είχε γίνει πριν από 15 χρόνια αυτά τα 600 εκατομμύρια θα πρέπει να τα βρούμε από αυξήσεις φόρων, προκαταβολών, ΦΠΑ άρα θα τα πληρώσει πάλι ο πολίτης. Άρα όλη αυτή η συζήτηση ότι «δεν συζητάμε για τους αριθμούς, να συζητήσουμε για τις μεγάλες ιδέες» είναι μια σαχλαμάρα και μισή.

Αν εξαρτάται από την ΝΔ η παραμονή ή όχι της Ελλάδος στην Ευρώπη είμαι βέβαιος ότι η παράταξη του Κων/νου Καραμανλή θα κάνει το καθήκον της. Αν εξαρτάται από τις ψήφους μας σημαίνει ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει ήδη τη δεδηλωμένη άρα αυτό σημαίνει ότι ούτως ή αλλιώς θα υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις από την επόμενη της ψήφισης της συμφωνίας αλλά σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα μείνει εκτεθειμένη, δεν θα μείνει στον αέρα και την 1η Ιουλίου η χώρα θα πρέπει να είναι υπό την προστασία κάποιου προγράμματος.