Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εύχομαι  να λυθεί το ζήτημα. Όλοι θεωρούμε ότι σήμερα είναι η μέρα του πρωθυπουργού του οποίου ευχόμαστε καλή επιτυχία. Τρέμω στην ιδέα να δούμε ότι έχει αποτύχει η δική μας διαπραγμάτευση και τρέμω επίσης στην ιδέα το ελληνικό ζήτημα να πισωγυρίσει με δική μας κυβέρνηση. Τρέμω ιδιαίτερα στην ιδέα αυτή το ζήτημα του χρέους, το ζήτημα της από-ανάπτυξης της χώρας λόγω μνημονίου να πάει πίσω με τη δική μας κυβέρνηση. Για αυτό εύχομαι στον πρωθυπουργό καλό κουράγιο, κατευόδιο και βεβαίως καλά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς αν  το πακέτο των προτάσεων θα είναι ένα «μνημόνιο της Αριστεράς»

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όλο το πακέτο είναι πακέτο από-ανάπτυξης, είναι πακέτο γενικευμένης κοινωνικής επιδείνωσης. Δεν θα υπάρχει πέτρα, δεν θα υπάρχει σπίτι, δεν θα υπάρχει πολίτης που να μην πληγεί. Όταν σε φορολογούν για τις πέτρες των χέρσων χωραφιών…

Ακόμη πολεμάμε την άποψη των δανειστών ότι το πρόγραμμά τους απέτυχε εάν αυτό δεν μπορούμε να τους το δώσουμε τότε καταλαβαίνετε ότι όλα είναι ανοιχτά δηλαδή να εφαρμόσουμε πολιτικές παρά το ότι κάποιοι σπεύδουν και διαφοροποιούνται. Τα χειρότερα είναι να αναδεχτείς ως κυβέρνηση της Αριστεράς την ιδιοκτησία του ψηφισμένου μνημονίου και επ’ αυτού να φορτώσεις και άλλα μέτρα για το λαό σου άρα δεν είναι ούτε η αποτίμηση επιμέρους των μέτρων, θα είναι σκληρά. Αφού πάμε για να πάμε παραπέρα προς τη δική τους πρόταση, αφού η δική τους πρόταση είναι μόνο πάνω στο τραπέζι και μόνο αυτή συζητάνε και μόνο αυτή επιβάλλουν και μόνο  επ’ αυτής τελεσιγραφούν τι να συζητήσουμε;

Πολύ περισσότερο που έχουν στα χέρια τους μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δίνει δυνατότητα στην ΕΚΤ αν υπάρξει Grexit   να γίνεται η ΕΚΤ η ευρωπαϊκή «καταβόθρα» των ομολόγων του Νότου. Δηλαδή να αγοράζει χωρίς πλαφόν απεριόριστα, να τυπώνει χρήμα και να αγοράζει ομόλογα, υπό αυτή την έννοια αντιλαμβάνεστε ότι έχουν θωρακιστεί, έχουν εξοπλιστεί και μπορούν και τρομοκρατούν και εκβιάζουν το λαό μας.  Δεν υπάρχει καταλυτικότερη εξέλιξη στη φαρέτρα των δανειστών.

 

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τις προτάσεις

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος λαός θα εφαρμόσει αυτά; Εάν πάνε όλες οι γυναίκες στα 62 με 12.000 ένσημα ή στα 67 χρόνια ανεξαρτήτως των ενσήμων το 60% των ελληνίδων ποτέ δεν θα πάρει σύνταξη.

Αυτό το υποβαθμίζουν οι ζηλωτές της κατάργησης του δικαιώματος των γυναικών με ανήλικα, των γυναικών με ανάπηρα και αυτών που δουλεύουν στα λαγούμια των μεταλλείων να βγαίνουν πρόωρα με φθηνή σύνταξη. Άρα και εμείς στην Αριστερά έχουμε ενδώσει σε στοιχεία που ακυρώνουν την κοινωνικότητα του αριστερού προοδευτικού λόγου. 

Είναι σκληρό το πακέτο. Έχω συναντήσει αγωνιστές, θα δω και τη δική τους στάση … δεν βλέπω αυτό που συζητάμε τώρα, εύχομαι να μην το φέρουν αλλά δεν βλέπω να περνάει από την ΚΟ όπως συζητιέται το εμπλουτισμένο 47σέλιδο.

Ποιος λαός, ποια επιμέρους κοινωνικά στρώματα με ποια φοροδοτική ικανότητα, με ποια κομποδέματα θα στηρίξουν την αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, την αύξηση των εισφορών υπέρ περίθαλψης …

Δεν είναι αυτά τα πακέτα για αριστερές κυβερνήσεις, δεν μπορεί να Αριστερά να δεχτεί να εφαρμόσει τόσο σκληρό νεοφιλελεύθερο πακέτο στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι που με δίδαξαν ηθική της Αριστεράς δεν βλέπω να περνάει. Κρατάω ζωηρότατες επιφυλάξεις  και βεβαίως εύχομαι ένα τέτοιο πακέτο να μην έρθει ως εισήγηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού τον οποίο εμπιστευόμαστε, πιστεύουμε και προσευχόμαστε να φέρει εθνωφελή αποτελέσματα.  Γιατί έδωσε μάχη, έδωσε μάχη με αυταπάρνηση και με σθένος βεβαίως οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαν καλά, θα κάνουμε αποτίμηση τι έφταιξε, το σχέδιο, οι διαπραγματευτές μας, το ύφος  μας … μετά θα καθίσουμε με σοβαρότητα να τα αποτιμήσουμε αλλά ευχόμαστε σήμερα που είναι ημέρα μάχης να φέρει αποτελέσματα.

 

Για την έκθεση για το χρέος 

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι αρκετοί επιστήμονες που μετείχαν και στην σύναξη της κας Προέδρου αλλά και αρκετοί επιστήμονες δυστυχώς και βουλευτές μας και ευρωβουλευτές μας αγνοούν ότι όλες οι κυβερνήσεις, φοβάμαι και η δική μας με την τετράμηνη παράταση, έχουν αναγνωρίσει το σύνολο του χρέους για αυτό και αιτούνται την διαγραφή ή δραστική αναδιάρθρωση. Δεν θέλω να πιστεύω ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη σύνοδο να αγνοούν ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με κείμενα έχουν αναγνωρίσει το χρέος αυτό που είναι και για αυτό αιτούνται την διαγραφή ή δραστική μείωσή του.

Θεωρώ ότι είναι άνευ ουσίας και αυτό το οποίο επικαλούνται και δεύτερον ότι αυτή την αναγνώριση την έχουν συνοδεύσει οι κυβερνήσεις και με γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του κράτους δηλαδή η μεγαλύτερη μονιμοποίηση από  πλευράς εθνικού κράτους ότι το χρέος είναι τέτοιο και μάλιστα κάποιοι έχουν πει δεν το έχουμε αμφισβητήσει και για αυτό αιτούμεθα την διαγραφή του. Άρα θεωρώ ότι μάλλον υπάρχει άγνοια.