Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες» και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Εμείς είμαστε κάθετοι στην οποιαδήποτε απομάκρυνση από την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά. Γι’ εμάς είναι μια κάθετη θέση των ΑΝΕΛ την οποία την γνωρίζει ο πρωθυπουργός και χτες το βράδυ υπήρξαν διαρροές ότι υπήρξε πρόταση του πρόεδρου των ΑΝΕΛ για να καταργηθεί η έκπτωση σε κάποια νησιά. Η θέση των ΑΝΕΛ είναι  ότι για εμάς το θέμα του να παραμείνει, του να διατηρηθεί η έκπτωση στα νησιά, δεν υπάρχει κάποια διάκριση σε ποια νησιά, ότι αυτό αποτελεί σημείο αδιαπραγμάτευτο γι’ εμάς. Είναι αδιαπραγμάτευτο για όλα τα νησιά.

ΔΗΜ: Αυτό Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ:  Όχι, δεν το ψηφίζουν. Και μάλιστα χτες αργά το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του κ. Παππά με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποσύρεται και ότι δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.

Γι’ εμάς ήταν ευθύς εξαρχής μια θέση κάθετη, είμαστε ανυποχώρητοι σε αυτό, ο πρωθυπουργός το ήξερε και απλώς το επισημάναμε και εξεδόθη  δελτίο τύπου ακριβώς για να πάψουν να υπάρχουν αυτές οι διαρροές.

 

Ερωτηθείσα αν συζητάνε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Αυτό που θα μπορούσε να συζητηθεί από ότι κατάλαβα από την συνομιλία που είχα εγώ με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είναι να υπάρξει μια μορφή αν θέλετε φόρου επιβάρυνσης στα είδη πολυτελείας ενδεχομένως αλλά όχι όμως με την μορφή του ΦΠΑ στα νησιά γενικά.

Παράδειγμα αν πάει κάνεις ας πούμε στην Μύκονο στον “Άμμος” ας πούμε και παραγγέλλει μια don pernion λέω εγώ τώρα, δεν λέω να του αλλάξουν και τα φώτα αλλά εν πάση περιπτώσει να έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση, με αυτή την έννοια. Αλλά να μην ξεχνούμε ποτέ ότι στα νησιά μένουν και μόνιμοι και να μην ξεχνούμε και κάτι άλλο, ότι τα νησιά μας και γενικότερα ο τουρισμός μας, αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης αυτής της χώρας. Δεν μπορούμε να μιλούμε λοιπόν για ανάπτυξη και να σκεπτόμαστε να καταργήσουμε την έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, τουρισμός και πρωτογενής τομέας είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης αυτής της χώρας.

 

ΔΗΜ.: Αυτή η αντίρρησή σας στην Βουλή σημαίνει ακόμα και αποχώρησή σας από το κυβερνητικό σχήμα;

  

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Δεν έχουμε φτάσει σε αυτή την σκέψη με την έννοια ότι δεν θα τεθεί θέμα. Επομένως εφόσον δεν θα τεθεί θέμα και διευθετήθηκε αυτή η  διαφορά που πρόεκυψε με το τηλεφώνημα του κ. Παππά προς τον υπουργό, θεωρώ ότι πλέον το θέμα θεωρείται λήξαν.

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η μέρα. Θέλουμε όλοι να πιστεύουμε και στέλνουμε την ευχή μας ότι πραγματικά θα προκύψει μια πραγματικά έντιμη συμφωνία για την Ελλάδα πρωτίστως. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει μια μάχη. Ας ευχηθούμε για το καλύτερο.