Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην δημοσιογραφική εκπομπή με τους Κέλλυ Κοντογεώργη και Λάμπρο Καλαρρύτη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η μάχη χάθηκε στις 20 Φλεβάρη που εκεί δεσμευτήκαμε καταπλεονεκτικός, από εκεί μας εγκαλούν ότι αθετήσαμε την 20η Φλεβάρη και φάγαμε όλη την μήνη τώρα ενός καρτέλ που δεν συμπεριφέρεται ως δανειστές ενός ελεύθερου κυρίαρχου λαού αλλά ως ένα καρτέλ σκληρών ανθρώπων. Έχουμε πέσει σε μια παγίδα από την οποία δύσκολα μπορούμε να απεμπλακούμε.

Και όταν εγώ πρώτος μίλησα την 21η Φλεβάρη να απεμπλακούμε γρήγορα από την κακή συμφωνία γιατί θα είναι επώδυνη τότε και από δικούς μου είχα επικριθεί όταν είπα ότι πάμε δυστυχώς σε μια πολύ επώδυνη για το λαό μας συμφωνία. Είναι δύσκολα τα πράγματα, χρειάζεται να βοηθήσουμε το ηθικό του λαού να μην καταπτοηθεί ο λαός…

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: …Ξέρετε ότι υπάρχει πολιτικός σχηματισμός που έλεγε ότι ό,τι φέρεις θα το ψηφίσω. Ξέρετε ότι υπάρχουν πολιτικά κόμμα τα του μνημονίου που τον παρωθούσαν σε συμφωνία αντί να του πουν για τη σκληρότητα και την σφοδρότητα των δανειστών. Αντιλαμβάνεστε ότι όλο το πολιτικό προσωπικό είναι συνυπεύθυνο σε αυτό το πακέτο το οποίο επιβάλλουν οι δανειστές. Εδώ πάμε σε μια τραγωδία … ποια κοινωνική τάξη μπορεί να πληρώσει κάτι παραπάνω από αυτό που έχει πληρώσει μέχρι τώρα.  

 

Ερωτηθείς αν θα ψηφιστεί η νέα συμφωνία

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στο λαό, οφείλει να εξηγήσει βεβαίως είμαστε ενώπιων αποτυχημένων διαπραγματεύσεων . Δεν μπορούμε να πούμε ότι  οι διαπραγματεύσεις επέτυχαν. Τι έσφαλε είναι το σχέδιο, είναι τα πρόσωπα, είναι οι φράσεις, είναι η σφοδρότητα μόνο των δανειστών, είναι οι έξαλλες απαιτήσεις τους; Είναι ζητήματα και οφείλει ο πρωθυπουργός όμορφα, σεμνά και γενναία να πει τι ακριβώς έσφαλλε και μέχρι τελευταία στιγμή να του ευχόμαστε να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα.   

 

ΔΗΜ: Να πει ότι έκανε λάθος αξιολόγηση για το ποιους έχει απέναντι του και πως θα κινηθούν;

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίως στο ότι η τεχνογνωσία των παλιών οι οποίοι εξαναγκάστηκαν και αυτοί να πάνε σε δύσκολες συμφωνίες και το γεγονός ότι έχουμε απέναντι έξαλλους και εκβιαστικούς δανειστές οι οποίοι μέρα με τη μέρα, βλέποντας και μια ενδοτικότητα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, απαιτούσαν όλο και περισσότερα σε βάρος του λαού. Για αυτό λέω ότι το ζήτημα κυρίως είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως είναι πως θα συμπεριφερθεί  εάν ένα πρόγραμμα τόσο αποστασιοποιημένο από το πρόγραμμά του, από τις δεσμεύσεις απέναντι στο λαό μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό το πρόγραμμα δεν είναι μόνο αν θα περάσει από τη Βουλή αλλά είναι ποιος θα το υλοποιήσει. Άρα όλα θα πρέπει να τα προσμετρήσουμε και σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό ερώτημα που θα με ρωτούσατε, ένα τέτοιο σχέδιο όπως είναι στο τραπέζι είναι δύσκολο να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Δεν βλέπω μεμονωμένες μόνο αντιδράσεις, βλέπω πολλές αντιδράσεις από όλα τα κόμματα αλλά και από το δικό μας. Δεν μπορεί να περάσει αυτή η συμφωνία και εύχομαι το ελληνικό κοινοβούλιο όχι με μεμονωμένες διαφοροποιήσεις αλλά στην μεγάλη του πλειοψηφία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους δανειστές ότι οι αντιπρόσωποι αυτού του περήφανου λαού ξέρουν και λένε και Όχι.

Δεν είναι ρήξη, είναι απόρριψη του συγκεκριμένου εξωφρενικά αντικοινωνικού σχεδίου.

 

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο των εκλογών

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με το άρθρο του συντάγματος απαγορεύεται  να γίνουν εκλογές μέχρις τις 25 Ιανουαρίου του ’16 επειδή η Βουλή προέκυψε από διάλυση προηγουμένης Βουλής.

Η μόνη προϋπόθεση για να γίνουν εκλογές είναι να παραιτηθεί η κυβέρνηση αλλά ρίσκο του πρωθυπουργού, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει εντολή στον κ. Σαμαρά και στον κ. Μιχαλολιάκο ή αν αποτύχουν οι δύο διερευνητικές εντολές τότε ένας από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων ως εκλογική υπηρεσιακή κυβέρνηση διεξάγει εκλογές. Ποιος θα σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας;  Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι και οι εκλογές και το δημοψήφισμα πρέπει να είναι στην φαρέτρα του πρωθυπουργού αλλά η προκήρυξη εκλογών έχει αυτό το συνταγματικό κόλλημα και τη συγκεκριμένη διαδικασία. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο υπάρχει ζήτημα να υλοποιηθεί το εκλογικό αυτό σχέδιο όπως το περιγράφει αναγκαστικά και περιοριστικά το σύνταγμα.  

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή κάθε εαυτή είτε περάσει είτε απορριφθεί από τη Βουλή θα σηματοδοτήσει,  δεν ξέρω ποιας έντασης και έκτασης, σημαντικές πολιτικές διεργασίες.

Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι από τη Δευτέρα θα δημιουργηθεί άλλο τοπίο στην πατρίδα μας. Η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξασφαλισμένη και η αποδοχή, η στήριξη στον πρόεδρο μας αλλά θεωρώ ότι αν επιμείνουν οι δανειστές σε αυτό το σκληρό πακέτο πιστεύω ότι θα έχουμε και εξελίξεις και διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας.

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δανειστές μας χρεώνουν την αθέτηση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Θεωρούν ότι δεσμευτήκαμε, κατ’ εμέ υπερβαλλόντως, σε βάρος της χώρας από κάποιους όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας και οι δανειστές από την 20ης Φλεβάρη μέχρι και χθες μας χρεώνουν την αθέτηση εκείνης της συμφωνίας για αυτό και κάποιες αναξιοπρέπεια συμπεριφορές απέναντί μας.