O υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν θα γίνει ανασχηματισμός

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι βέβαιο και αναπόφευκτο.

Ερωτηθείς αν θα πάμε σε εκλογές

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι αντικειμενικά μετά την συμφωνία που μένει βέβαια να ολοκληρωθεί, έχουμε μπει σε μια νέα πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα ξεκινάει από τις απώλειες που έχει υποστεί η κυβερνητική πλειοψηφία που είναι οριακές στο να της επιτρέπει να παραμένει στην κυβέρνηση αλλά όμως και πολιτικά υπάρχουν καινούργια στοιχεία. Ούτε ο κόσμος τον Ιανουάριο ψήφισε για να δει αυτή την πραγματικότητα να διαμορφώνεται εν πάση περιπτώσει ο κόσμος εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ για να φέρει μια συμφωνία με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά τα οποία καλείται σήμερα και νομίζω αναγκαστικά χωρίς να υπάρχει άλλη επιλογή καλώς κάνει  και προχωράει στο να κλειδώσει και να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, αυτό είναι κατανοητό αλλά υπάρχουν πια νέα πολιτικά ζητήματα πάνω στο τραπέζι που θα έλεγα ότι στο ορατό μέλλον καθιστούν αναγκαίο το να σκεφτούμε το θέμα των εκλογών.

Δεν νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη να μιλήσει ο λαός πάνω σε αυτό το νέο σκηνικό; Και βέβαια να παρουσιάσει και κάθε πολιτική δύναμη πια την πολιτικής της πρόταση, μιλάμε για ένα άλλο τοπίο. 

 

Ερωτηθείς τι θα αλλάξουν οι εκλογές

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη μιας πολιτικής νομιμοποίησης και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλείται στην νέα πια πραγματικότητα να μιλήσει για τη σχέση του με την συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ως κυβέρνηση εξαναγκαστικά και εκβιαζόμενος κάνει αυτή την επιλογή για να γλιτώσει ένα τσουνάμι ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο ήταν ορατό σε όλους μας από εκεί και έπειτα δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθεί στην βάση αυτού του νέου τρίχρονου ορίζοντα που προκύπτει με βάση και τη συμφωνία. Τι θα προσπαθήσει να κάνει να εγγυηθεί την απρόσκοπτη εφαρμογή της ή κοιτάζοντας, μελετώντας, παρακολουθώντας και παρεμβαίνοντας τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο θα αναζητήσει να δημιουργηθούν όροι έτσι ώστε να βγούμε από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο; Αυτό είναι ένα θέμα, που δεν θέλω να το απαντήσω από μόνος μου τώρα, αλλά που καλείται πια συλλογικά να επεξεργαστεί το κόμμα μας και να απαντήσει και πρέπει να το απαντήσει προφανώς αν πάμε σε εκλογές μπροστά στον ελληνικό λαό τι του προτείνει. 

 

Ερωτηθείς  αν το άρθρο της Αυγής που λέει «εκτός πλειοψηφίας οι 32» ερμηνεύεται και ως εκτός κόμματος  οι διαφωνούντες

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το non paper  στέκεται στο ότι η στάση των συγκεκριμένων συντρόφων που επέλεξαν το Όχι και το διαχωρίζω σε σχέση με τους υπόλοιπους που ήταν απόντες ή που δήλωσαν παρών και γνωρίζοντας κανείς πρόσωπα και πράγματα υπάρχουν στοιχεία ενοποιητικά σε αυτό το Όχι άρα είναι μια πραγματικότητα αυτή, είναι ένα βαθύ τραύμα. Εάν δεν ξεκαθαριστεί από εκείνη την πλευρά πως βλέπουνε την ανάγκη να είμαστε από κοινού στην από εδώ και πέρα πορεία δυσκολεύουν τα πράγματα. Εγώ δηλαδή θα ήθελα μια τοποθέτηση από εκείνη την πλευρά που να λέει ότι εμείς ψηφίσαμε Όχι-κακώς κατά τη γνώμη μου στην δεδομένη στιγμή- για να υποδηλώσουμε την διαφωνία μας αλλά πια στην βάση της συλλογικότητας και των κοινών αποφάσεων δεσμευόμαστε ότι δεν θα έχουμε μια ανάλογη συμπεριφορά σε αντίστοιχες καταστάσεις που θα μας τύχουν γιατί τότε πια δεν υπάρχει μια κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό όμως πρέπει να το κάνει εκείνη η πλευρά.

Ερωτηθείς αν θα μείνει στην θέση της η κα Κωνσταντοπούλου μετά τον ανασχηματισμό

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι άλλες οι διαδικασίες, είναι θεσμικός ο  ρόλος της προέδρου της Βουλής, έχει ψηφιστεί από ένα ευρύτατο φάσμα δυνάμεων αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκ μέρους της έτσι ώστε και η ίδια να επιτελέσει τον ρόλο της αλλά  και να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση να εξομαλυνθούν… Χρειάζεται να καλύψει και η ίδια, να πετύχει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στους ρόλους της και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.