O βουλευτής της ΝΔ , κος Κωστής Χατζηδάκης  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν προετοιμάζονται για εκλογές

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω απόλυτα το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση πληρώνοντας τις ανεδαφικές προεκλογικές της υποσχέσεις αλλά και την μετεκλογική της ρητορεία καταλαβαίνω όμως και δυο άλλα πράγματα τα οποία δεν πρέπει να τα ξεχνάμε.

Πρώτον το πολύ έντονο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση ιδίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Και δεύτερον τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με την σύναψη μιας συμφωνίας. Συνεπώς όλα αυτά θα πρέπει να τα συνυπολογίζει η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα συνολικότερα.

 

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε επίπεδο ψήφισης θα την «αφήσουν» να πάει σε εκλογές

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πρώτον η χώρα αντικειμενικά δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τώρα, στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Όχι μόνο γιατί είναι κατακαλόκαιρο άλλα γιατί είναι σε εκκρεμότητα η σύναψη της συμφωνίας, είναι οι τράπεζες κλειστές, έχει επηρεαστεί ο ιστός της οικονομίας δραματικά. Επομένως όλα αυτά καλό είναι να τα λογαριάζουμε. Το δεύτερο είναι ότι παρά την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμβάλει στην εκπόνηση, από κοινού με την ευρωπαϊκή αντιπολίτευση, ενός σχεδίου διακυβέρνησης της χώρας για το επόμενο χρονικό διάστημα με την έννοια του να υπάρξει μια συνεννόηση, να υπάρξουν κάποιοι κανόνες διακυβέρνησης οι οποίοι θα συντελούν στο να έχουμε ένα minimum συνεννόησης.

Εννοώ και μια επαφή η οποία θα επιτρέψει γενικότερα η χώρα να κινηθεί πάνω σε ράγες και να μην εκτροχιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να θίγεται η πολιτική αξιοπρέπεια της κυβέρνησης άλλα χωρίς να θίγεται και η αντίθετη πολιτική αξιοπρέπεια της αντιπολίτευσης.

Το τρίτο που θα μπορούσε να πει κανείς θα ήταν στο πλαίσιο της συνεννόησης να εξεταστεί μια ιδέα για περεταίρω συγκλίσεις αλλά από όσο καταλαβαίνω αυτό δεν είναι μέσα στην ατζέντα αυτή την ώρα της κυβέρνησης άρα ενώ σε άλλες χώρες αυτό θα μπορούσε να συζητείται, στην Ελλάδα δεν θα συζητηθεί. Και καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση έχει τον πειρασμό λόγω του ότι έχουμε δυο ΣΥΡΙΖΑ στην συσκευασία του ενός, να οδηγηθεί σε εκλογές.

Αυτό που εγώ σημειώνω και δεν το σημειώνω μόνο για να έχω ήσυχη την συνείδηση μου, είναι ότι οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν να μην οδηγήσουν σε χειροτέρευση της κατάστασης στην οικονομία διότι αυτό είναι το θέμα. Όπως φτάσαμε και όπως εξελίσσεται η κατάσταση τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα, ο μόνος τρόπος να κοπεί ο γόρδιος δεσμός της οικονομίας είναι μέσω της πολιτικής πια. Όσο υπάρχει αυτό το σκηνικό στην πολιτική, όσο κυριαρχεί η  δημαγωγία, όσο δεν υπάρχει συνεννόηση, όσο υπάρχει σύγχυση σε σχέση με το τι θα συμβεί στην πολιτική το επόμενο χρονικό διάστημα τόσο η οικονομία δεν πρόκειται να γιατρευτεί. Δεν πρόκειται, σας το υπογράφω και με τα δυο μου χέρια! 

Πέρσι έκλεισε η χρονιά μετά από χρόνια θετικά με ανάπτυξη σχεδόν 1%. Φέτος με «πρώτη φορά Αριστερά» και με όλες αυτές τις λεβέντικες και ηρωικές προσεγγίσεις στην διαπραγμάτευση πάμε επισήμως για ύφεση 4%, λένε ότι μπορεί να πάει και 5% και προσέξτε αν μπούμε σε ένα κύκλο εκλογικής αβεβαιότητας και εκλογικών αναταράξεων μπορεί αυτό το πράγμα να ξεφύγει τελείως.

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα που περνάει χάνουμε 1 δις ευρώ περίπου ως λαός, ως έθνος. Καταλαβαίνω απολύτως τα πολιτικά αδιέξοδα, καταλαβαίνω τον σουρεαλισμό που υπάρχει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπάρχει μια εσωκομματική αντιπολίτευση που λέει ότι εγώ στηρίζω, δεν θέτω θέμα ψήφου εμπιστοσύνης αλλά ταυτοχρόνως δεν ψηφίζω και τίποτα το ουσιαστικό. Τα καταλαβαίνω όλα αυτά αλλά καταλαβαίνω και την ανάγκη η χώρα να στείλει κάποια μηνύματα σοβαρότητας.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ως ΝΔ είναι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα αν θέλετε κάνοντας και την διαφορά σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάω ως εκπρόσωπος του κόμματος των αλάθητων αλλά νομίζω ότι πια κάθε μέρα που περνάει φαίνεται πως κάναμε αυτό το οποίο μπορούσαμε να κάνουμε μέσα στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό περιβάλλον και πως αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ήταν εκτός πραγματικότητας.

Η χώρα δεν μπορεί να αποδράσει από την πραγματικότητα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που έρχονται σε μετωπική σύγκρουση η οργή με την αλήθεια νομίζω ότι ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας θα καταλάβουν ότι όσο δικαιολογημένη και αν είναι η οργή δεν μπορούμε να σταματήσουμε την γη και να κατέβουμε. Και ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου. Που μπήκαν κι αυτές σε μνημόνιο, μπήκαν κι αυτές σε πρόγραμμα και είτε βγήκαν, είτε βγαίνουν.

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πάντως η χώρα δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα ξορκίζει τις λύσεις που η ιδία υπέγραψε, δεν χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα πατάει σε δυο βάρκες. Η χώρα χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευρωπαϊκή προοπτική.

Καταλαβαίνω την αγανάκτηση αλλά καταλαβαίνω ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από κάποιους συγκεκριμένους δρόμους που ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δεν θέλουμε να χάσουμε όλη την δεκαετία με κραυγές, με πειράματα και με αδιεξόδους δρόμους.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να ηγηθεί ο κ. Μεϊμαράκης στην περίπτωση εκλογών

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εκείνο το οποίο σημειώνω εγώ είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, όλοι είμαστε πάνω στο ίδιο πλοίο επομένως και η ΝΔ. Εδώ και λίγες μέρες έχει τον κ. Μεϊμαρακη ως πρόεδρο της, νομίζω ότι καλά χειρίζεται τις υποθέσεις και καλά αντιμετώπισε και τις συζητήσεις στη Βουλή. Θα συζητήσουμε μεταξύ μας και συναινετικά θα καταλήξουμε σε κάτι. Το ζητούμενο για την ΝΔ είναι να παραμείνει μια δύναμη ευθύνης η οποία να συμβάλει στην διάσωση της χώρας αλλά ταυτοχρόνως όπου διαφωνεί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και γενικότερα για το μέλλον έστω και σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο λύσεων το οποίο θα έχει λύσεις ρεαλιστικές, σοβαρές. Διότι πρέπει να είμαστε πάντοτε το αποκούμπι όλων εκείνων των ανθρώπων που πιστεύουν στον δρόμο της Ευρώπης, της κοινής λογικής, της εθνικής ευθύνης.