O αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , κος Αλέξης Μητρόπουλος  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές φαίνεται ότι είναι στην φαρέτρα του πρωθυπουργού. Δεν λέω αν επιβάλλεται να είναι αλλά εκλογές είναι διότι από την παρελθούσα ψηφοφορία έχουν προκύψει τρία αυτοτελή, ισχυρής και ειδικής διαχείρισης θέματα αυτών των συναδέλφων του ρεύματος. Το ζήτημα της κύριας Προέδρου , η διαφοροποίηση της εννοώ και του κ.  Βαρουφάκη. Υπό αυτή την έννοια είναι τρία σημαντικά ζητήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και χρήζουν ειδικής διαχείρισης και όσο καθυστερεί η επίλυση του φαίνονται σχεδόν μη διαχειρίσιμα. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι στο βάθος του μυαλού του πρωθυπουργού εφόσον πάμε σε αδιέξοδο ως προς την  διαχείριση των τριών αυτών σημαντικών, κάποια μπορεί να είναι και εκρηκτικά πολιτικά ζητήματα, υπό αυτή  την έννοια θεωρώ ότι στο τραπέζι είναι και οι εκλογές.

ΔΗΜ: Με τα στελέχη αυτά που είπατε και την αριστερή πλατφόρμα  συνολικότερα εκτός ψηφοδελτίου

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το βλέπω αυτό υπό την έννοια ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις αν δεν υπάρξει συνεννόηση. Αυτό το ζήτημα με τα στελέχη του ρεύματος είναι ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την συνείδηση και με την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο διακριτές ιδεολογικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της Ευρώπης έχουν να κάνουν από την ίδρυση μέχρι και τώρα που είμαστε συγκυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι η ηγεσία ολιγώρησε στην αντιμετώπιση  του ζητήματος αυτού αφού υπήρχε μια διακριτή ιδεολογικά και οργανωτικά θέση αντίθετη από την κεντρική πολιτική εκφώνηση. Το ανέχτηκε, δέχτηκε να συμπορευτεί μπήκαν και οι δυο στην συλλογική έκφραση προς τα έξω παρά τις σημαντικές διαφωνίες είναι ένα ζήτημα το οποίο τώρα κληρονόμησε και ως κυβέρνηση. Θεωρώ ότι δύσκολα λύνεται αφού ήρθε και εκφράστηκε και θεωρώ ότι χωρίς διοικητικές, πειθαρχικές διαδικασίες θα πρέπει να επιδιωχτεί συνεννόηση αν και βλέπω ότι η συγκατοίκηση με την έκφραση και με την διαφοροποίηση την προχθεσινή όπως ακόμη συνεχίζει, θεωρώ ότι δεν μπορεί να  λυθεί αυτό το ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι έχει ένα τεράστιο πρόβλημα ο πρωθυπουργός με τα αρκετά στελέχη που αδυνατούν να παρακολουθήσουν την κυβέρνηση στην μνημονιακή μετάλλαξη όπως υποστηρίζουν επειδή επίσης υποστηρίζουν και δικαίως το υποστηρίζουν, ότι είναι ένα καθαρό Αριστερό, ιδεολογικό κομμάτι το οποίο δεν θέλει να μπει στο σύστημα αναλαμβάνοντας μνημονιακές υποχρεώσεις. Γι’ αυτό το θεωρώ ότι είναι και δύσκολο και δυσεπίλυτο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι την Τετάρτη στην ψηφοφορία θα χάσουν και άλλους βουλευτές

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ένταση και η σφοδρότητα των νέων ρυθμίσεων που είναι κρισιμότερες και σκληρότερες από εκείνες της προηγούμενης ψηφοφορίας, θα θεωρούσα λογικό οι διαφοροποιήσεις λόγω της σφοδρότητας των μέτρων να είναι περισσότερες. Δεν ξέρω τι διαχείριση θα γίνει μέχρι τότε γιατί επαναλαμβάνω ότι εάν στο προηγούμενο φορολογικό της 5ης αξιολόγησης διαφοροποιήθηκαν, τώρα στο συνταξιοδοτικό και αγροτικό της 5ης αξιολόγησης διότι δεν είναι μνημόνιο αυτό που ψηφίζεται, είναι η ουρά του 2ου προγράμματος, η 5η αξιολόγηση την οποία δεν τέλειωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και επεβλήθη στην δική μας κυβέρνηση, θεωρώ ότι δίνει προβληματισμό για μεγαλύτερη διαφοροποίηση.

Η δική μου η στάση είναι ότι επειδή πια οδηγηθήκαμε με αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο διακύβευμα «ή χρεωκοπία ή αποδεχόμαστε τις προτάσεις των δανειστών» μήπως με καλύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες αργότερα διαπραγματευτούμε το τότε καλύτερο, η στάση μου θα είναι η ίδια.

 

Ερωτηθείς αν του προτάθηκε να αναλάβει ως υπουργός Εργασίας

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε ύψιστη τιμή όπως τιμή ήταν και όταν μετά τις εκλογές μου πρότεινε να αναλάβω αναπληρωτής της κας Κωνσταντοπούλου και βεβαίως το δέχτηκα και προσπαθώ αγχωδώς κάθε μέρα να τα δοκιμάζουμε και να γίνομαι καλύτερος. Βεβαίως μου προτάθηκε. Θεώρησα ότι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και της βιωσιμότητας του είναι ζήτημα εθνικού σχεδίου για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε μια κυβέρνηση που αναδεικνύει αυτό το ζήτημα ως κεντρικό με ευρύτερη πολιτική συνεννόηση και συναίνεση διότι εάν δεν παρέμβουμε άμεσα με συγκεκριμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, δύσκολα θα το αποτρέψουμε από την κατάρρευση.

Εγώ έβλεπα την θέση μου και τον ρόλο μου ως εφαρμοστή ενός σχεδίου το οποίο δεν υπάρχει. Υπό αυτή την έννοια ευχαρίστησα τον κύριο πρωθυπουργό και είπα ότι σε αυτή την βάση με ελλείποντα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις του δικού μου σχεδίου παρέμβασης στο ασφαλιστικό δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ. Αλλά βεβαίως είναι μεγάλη τιμή. Εδώ απλοί πατριώτες μου στην Ηλεία μου λένε πως αρνήθηκες ένα υπερυπουργείο. Θεωρώ ότι τα καθήκοντα μου ως α’ αντιπρόεδρου οφείλω να τα εκπληρώνω όσο το δυνατόν συνεπέστερα. Αρκούμε σε αυτή τη θέση και βεβαίως εδώ θα δοκιμαστώ και θα κριθώ.