Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , κος Παντελής Καψής  μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και το κλίμα εκλογολογία

Π.ΚΑΨΗΣ: Το ζήτημα για μας είναι συνολικά η ανασυγκρότηση του κόμματος αλλά προφανώς έχουμε στο μυαλό μας ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να πάμε σε εκλογές.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι διαφωνούντες στην ψηφοφορία της Τετάρτης

Π.ΚΑΨΗΣ: Έχω αυτή την αίσθηση, ότι υπάρχουν αρκετοί βουλευτές οι οποίοι ψηφίζουν Ναι αλλά στην πραγματικότητα η ψυχή τους είναι με το Όχι και καθώς είναι δύσκολο και αυτό το πακέτο που έρχεται έχω την εντύπωση ότι μπορεί να έχουμε κάποιες πρόσθετες μεταστροφές.

Ερωτηθείς αν μπορεί η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές

Π.ΚΑΨΗΣ: Είναι η τρίτη φορά που βλέπουμε το ίδιο έργο. Κυβερνήσεις με την πλάτη στον τοίχο να αφήνουν τα πράγματα να πάνε στο απροχώρητο, μετά να κάνουν στροφή, να υπογράφουν ένα μνημόνιο και κάθε φορά η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι βρισκότανε όταν ανέλαβαν οι κυβερνήσεις. Το λογικό θα ήταν ότι αυτή τη στιγμή θα βάζαμε μυαλό και θα μπορούσαμε συντονισμένα να κάνουμε την τελευταία προσπάθεια γιατί δεν θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία, αυτό νομίζω ότι είναι βέβαιο, να αποσοβήσουμε κάθε κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και να μπούμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

ΔΗΜ: Αυτό θα μπορούσε να γίνει με ένα σχήμα ευρύτερων συνεργασιών από αυτή τη Βουλής;

Π.ΚΑΨΗΣ: Θα μπορούσε  και ο κ.Τσίπρας να κάνει μια συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα και να έχει μια κυβέρνηση ανοχής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αρκεί να υπήρχε η θέληση. Δεν έχω την αίσθηση όμως ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις αυτές, νομίζω ότι ο κ . Τσίπρας θα επιδιώξει γρήγορα ένα ξεκαθάρισμα με την Αριστερή πλατφόρμα.

Έχει λογική το καταλαβαίνω , ο κίνδυνος είναι πάντα με την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο, να μπούμε ξανά σε μια ρότα και μετά να δούμε τα εκλογικά.

 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι κάνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ  στροφή προς τον ρεαλισμό θα καταλάβει το χώρο της Κεντροαριστεράς   

Π.ΚΑΨΗΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αναγκαστική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, δεν έχουμε μια προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία, το αντίθετο.  Βλέπουμε ότι εξακολουθεί να έχει όλη αυτή την δογματική παλαιοκομμουνιστική αντίληψη για τα πράγματα και είναι ένα από τα ζητήματα των επόμενων εβδομάδων αν θα εξακολουθήσει να φέρνει νομοσχέδια όπως της Παιδείας που εκφράζουν ακριβώς αυτή την αντίληψη. Εάν κάποια στιγμή αποφασίσει ότι θέλει να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τότε να κάτσουμε να το συζητήσουμε αλλά δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα ιδεολογικό και πολιτικό μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ απλώς αναγκάζεται να προσαρμοστεί αυτή τη στιγμή στα πολύ σκληρά οικονομικά δεδομένα γιατί πανικοβλήθηκαν με το τι θα σημαίνει έξοδος από το ευρώ.

Για τον νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

Π.ΚΑΨΗΣ: Ο καθένας μπορεί στο παρελθόν να έχει εκφράσει τις απόψεις του αλλά αυτή τη στιγμή έρχεται για να υπηρετήσει και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνεδρίου και οι αποφάσεις αυτές είναι πάρα πολύ σαφείς στην ανάγκη της προώθησης και της συνεργασίας στα πλαίσια των δημοκρατικών, προοδευτικών κεντροαριστερών δυνάμεων.