Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Θανάσης Πετράκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει στο Όχι της πρώτης ψηφοφορίας

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Τη στιγμή που είπα Όχι στο μνημόνιο, ότι το μνημόνιο το οποίο έρχεται είναι ένα πάρα πολύ σκληρό πράγμα για τον ελληνικό λαό, δεν έχω δικαίωμα να ψηφίσω ένα μνημόνιο όταν  μέχρι πριν λίγες μέρες, πριν την υπογραφή του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του, και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και εγώ ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τονίζαμε ότι δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή να φέρει μνημόνιο. Εγώ θέλω να τηρώ τον λόγο μου απέναντι στους πολίτες οι οποίοι μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν για δεύτερη φορά στην Βουλή και με εξέλεξαν  με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα με στόχο όχι μόνο να μη φέρουμε νέο μνημόνιο, αλλά να ακυρώσουμε τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ερωτηθείς αν σκοπεύουν να ζητήσουν την σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Νομίζω ότι τα 109 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν ήδη ζητήσει εδώ και περίπου 10 μέρες την σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής με βάση το καταστατικό μας το οποίο λέει αν το 25% ζητήσει είναι υποχρεωμένη να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή εντός δυο εβδομάδων. Το Σαββατοκύριακο αυτό πρέπει να συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή, είναι υποχρεωτικό γιατί δεν το ζητεί απλώς το 25%, το ζητάει το 45%.

Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση και δικαίωμα η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, άμεσα!

 

ΔΗΜ.: Συνεδρίου;

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Πρέπει να συγκληθεί πρώτα η Κεντρική Επιτροπή. Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή και ολοκληρωμένη συζήτηση στο κόμμα με στόχο και σκοπό την απεμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ από το να μετατραπεί και να μεταλλαχτεί σε ένα νεομνημονιακό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλες αρχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε και απόκτησε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λάου με έναν συνεπή αντιμνημονιακό αγώνα εδώ και πέντε χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση εγώ παραμένω.

 

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παππά για τη στάση της μειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Εδώ γίνεται ένα μεγάλο λάθος. Η μειοψηφία των βουλευτών υποτάσσεται στην πλειοψηφία του κόμματος.

Είμαστε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που καταψηφίσαμε, αλλά το κόμμα μου δια της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής δια της επιστολής που έχει στείλει μου λέει ότι πρέπει να μείνω συνεπής στις αρχές και στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση μου να μην ψηφίσω τον μνημονιακό νόμο τη θεωρεί συνεπή με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα εγώ είμαι συνεπής με την πλειοψηφία του κόμματος στο οποίο ανήκω.    

 

ΔΗΜ: Ενώ οι άλλοι 110 βουλευτές και ο πρωθυπουργός δεν είναι συνεπείς;

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Λέω τι είμαι εγώ, δεν θέλω να κάνω καμία αντιδιαστολή. … Ο πρωθυπουργός τόνισε ο ίδιος ότι αναγκάστηκε να υποκύψει σε έναν άθλιο εκβιασμό που του έγινε διότι θεώρησε ότι σε αυτό τον εκβιασμό δεν μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά και είπε ότι δεν πιστεύει αυτή τη συμφωνία. Εγώ στηρίζω επί της  ουσίας τον πρωθυπουργό και του δίνω δύναμη να αντιμετωπίσει αυτό τον εκβιασμό. Το Όχι το δικό μου δεν είναι απέναντι στον πρωθυπουργό, είναι απέναντι στον εκβιασμό που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι του έγινε.  

…Αυτά (τα προαπαιτούμενα) δεν αποτελούν κορωνίδα της πολιτικής του Τσίπρα. Κορωνίδα της πολιτικής του Τσίπρα, και είμαι πολύ περήφανος, αποτελούν τα νομοσχέδια που φέραμε τους προηγούμενους πέντε μήνες.

Εγώ στηρίζω την κυβέρνηση γιατί μόνο μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα και ζητώ συγχρόνως τη σύγκλιση των Οργάνων για να ξεφύγουμε από αυτή την μνημονιακή κατάσταση. Να αποτελέσει αυτή η μνημονιακή κατάσταση μια μικρή παρένθεση στο ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα σβηστεί.  Ζητάμε  τη σύγκλιση των Οργάνων για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία απεμπλοκής.

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Απευθύνομαι στους συντρόφους μου αυτούς που κάνουν αυτές τις δηλώσεις και τους λέω καθαρά ότι πρέπει να επικρατήσει ένα πνεύμα λογικής, προσπάθειας συνεννόησης και μέσα από την διαφορετικότητα να βρούμε μια κοινή γραμμή διότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρηθεί και η μνημονιακή του στροφή πρέπει να αποτελέσει σύντομο παρελθόν γιατί δεν έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα φιλομνημονιακό κόμμα. Οι δηλώσεις λοιπόν αυτές των αγαπημένων μου φίλων και συντρόφων έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις μας, με τις αρχές μας επομένως δεν είμαι εγώ σε αποκλίνουσα πορεία. Εγώ είμαι σε συνεπή πορεία απέναντι στις αρχές με τις οποίες δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό. Δεν μπορώ να δεσμεύομαι άλλα πράγματα στον ελληνικό λαό και άλλα να πράττω.

 

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι είναι πιθανό να επέλθει διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και αν σκοπεύουν να κατέβουν αυτόνομα στην  περίπτωση που προκηρυχτούν εκλογές και δεν συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ  

 

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κανένας από ότι ξέρω από τους 39 που διαφωνήσαμε και δεν ψηφίσαμε τις μνημονιακές ρυθμίσεις και εγώ προσωπικά δεν έχω σε καμία περίπτωση την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός και διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις στην κατεύθυνση της ενότητας.