Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ το πρωί” με τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την δήλωσή του ότι η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής συνεργασίας  

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα πει και το Φλεβάρη ότι και οι συνεννοήσεις έπρεπε να γίνουν από εθνική διαπραγματευτική ομάδα ευρύτερης αποδοχής με στελέχη εγνωσμένου κύρους κοινωνικού και επιστημονικού. Άρα λοιπόν είμαι σε μια γραμμή την οποία υποστηρίζω με συνέπεια ότι είναι σκληροί οι δανειστές, είναι σπουδαία και σκληρά τα κείμενα που μας δεσμεύουν και πρέπει να έχουμε εθνικό διαπραγματευτικό σχέδιο, έστω να το εκφωνήσουμε τελευταία στιγμή και νέα διαπραγματευτική εθνική ομάδα με πρόσωπα αξιόπιστα και δυναμικά. Επειδή η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι διαρκής, επειδή τα κείμενα πρέπει να μελετηθούν καλά, επειδή πρέπει να ερμηνευτούν καλά και να αφήσουν κάποιοι που μιλάγανε για ασάφειες ενώ ξέρανε ότι ήταν σκληρά τα κείμενα εξαρχής και για αυτό πρέπει αμέσως να αρχίσουμε μια διαρκή διαπραγμάτευση για να αμβλύνουμε τις σκληρές συνέπειες σε βάρος του λαού μας. 

Επαναλαμβάνω και το είπα και προχθές στον πρωθυπουργό όταν με τίμησε προτείνοντας μου να αναλάβω το υπ. Εργασίας, ότι χρειαζόμαστε και ένα κυβερνητικό σχήμα με στίγμα, με πυγμή, με καταξιωμένους επιστήμονες και κοινωνικά αποδεκτούς πολιτικούς για να βγάλουμε ένα εθνικό σχέδιο το οποίο είναι πολύ δύσκολο.

 

Για το σημερινό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην Βουλή

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σκληρό και το αποψινό νομοσχέδιο. Είναι σκληρός ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ανατρέπει πολλά δεδομένα στην ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων και βεβαίως ρευστοποιεί άμεσα και ασφαλώς υπέρ των δανειστών την περιουσία κινητή και ακίνητη των πολιτών και του κράτους.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα γίνουν εκλογές

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι και με εκλογές η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναδεχτεί το βάρος της τρίτης συμφωνίας που θα προβλέπει ως αντάλλαγμα την ακύρωση όλων των κοινωνικών κατακτήσεων του λαού μας. Και εκλογές να γίνουν δεν μπορεί η κυβέρνηση, που θα είναι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβει την υλοποίηση ενός σκληρού πακέτου και βεβαίως να υποδεχτεί τα κύματα κοινωνικής δυσαρέσκειας, που όσοι μελετάμε το κοινωνικό γίγνεσθαι το θεωρούμε αναμενόμενο μετά το Σεπτέμβρη,  επειδή από τα μέτρα που ψηφίστηκαν και θα ψηφιστούν και θα συμπεριληφθούν στο τρίτο μνημόνιο τα κύματα της κοινωνικής δυσαρέσκειας πρέπει να ενημερωθούν και πρέπει να τα διαχειριστεί καλά μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής βάσης και συνεννόησης. 

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι ο Τσίπρας δεν αμφισβητείται και δεν θεωρώ απαραίτητο να μετέχουν όλα τα κόμματα για αυτό είπα ευρύτερης κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής πρόσωπα. Άρα λοιπόν σε καμία περίπτωση επειδή το κύρος του Τσίπρα και η αποδοχή είναι όλο και μεγεθυνόμενη, σε καμία περίπτωση δεν τον καλώ να συμπεριλάβει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνησή του αλλά τον καλώ με πρόσωπα ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής, ενδεχομένως υποδεικνυόμενα και από άλλες ηγεσίες αλλά με τον Τσίπρα αναμφισβήτητο πρωθυπουργό, να πάμε σε ευρύτερα σχήματα για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα μέτρα τα οποία είναι πολλά και σκληρά τα μέτρα για τις πλάτες ενός μόνο κόμματος.    

 

Ερωτηθείς πως βλέπει να εξελίσσονται τα εσωκομματικά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι είναι μεγάλο το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για αυτό είχα πει ότι απαιτείται άμεση και δημοκρατική αντιμετώπιση του ρήγματος που δεν μπορεί να επουλωθεί και δεν μπορεί πια να σταματήσει. Του ρήγματος ανάμεσα στους φίλους και συντρόφους του ρεύματος αλλά και σε δύο εκρηκτικές προσωπικότητες, ακραία δημοφιλείς προσωπικότητες, της κας Κωνσταντοπούλου και του κ. Βαρουφάκη. Άρα λοιπόν και τα τρία αυτά πολιτικά φαινόμενα έχουν την σημαντικότητά τους, την εκρηκτικότητα τους και μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις στο προσεχές ή απώτερο μέλλον. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση διαγραφές, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση εξαναγκαστικές παραιτήσεις από τις βουλευτικές έδρες …

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: …Θεωρώ ότι κακώς οι σύντροφοι αυτοί, πλην Βαρουφάκη και της κας Κωνσταντοπούλου, ταυτιστήκανε με την έξοδο από το ευρώ και με την αντίληψη της δραχμής, κακώς.  Θεωρώ ότι ακόμα στο τραπέζιο οι δανειστές εκβιαστικά έχουν το Grexit και θεωρώ ότι επειδή  ακόμη το Grexit δεν το έχουνε βγάλει και δεν θα το βγάλουν την τριετία της συμφωνίας οι δανειστές από το τραπέζι προέχει το άνοιγμα των τραπεζών, η συγνώμη προς τους πολίτες , η ελπίδα προς τους πολίτες και βεβαίως η σταθεροποίηση αυτής της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις χειρότερες πτυχές της συμφωνίας και να απαλλάξουμε από το μνημόνιο και από την καταστροφή τον κόσμο.

Εμείς αυτό απαντούμε ότι δεν είναι η μνημονιακή μετάλλαξη τόσο όσο το ότι οι δανειστές ακόμη μας πιέζουν με το ενδεχόμενο της αποπομπής μας και της εκβιαστικής εξόδου από την ευρωζώνη.