Ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κος Σπύρος Λυκούδης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με  αφορμή τις «αποκαλύψεις» για το plan B του κ. Βαρουφάκη

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Έχουμε μια ιδιορρυθμία όλα τόσο έντονη που είναι στα όρια της έκπληξης. Όχι γιατί δεν περιμένουμε από τον κ. Βαρουφάκη κάθε φορά και κάτι καινούργιο αλλά κάποια στιγμή όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν ή σταματάνε ή όποιος έχει την συναίσθηση της πραγματικότητας κάνει και λίγο στην μπάντα, δεν μιλάει και πολύ.

Είναι θέμα αυτοσυγκράτησης, ότι συμβουλές και να του δώσουν ότι παροτρύνσεις και να έχει από οποιονδήποτε ακόμα και από τον κ. Πρωθυπουργό αν είναι μέσα στην λειτουργία της δικής του ψυχοσύνθεσης αυτή η υπόθεση των καθημερινών δηλώσεων και των εκπλήξεων δεν μπορεί να σταματήσει. Αλλά εν πάση περιπτώσει ο ίδιος οφείλει να σκεφτεί ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολή φάση, ότι είναι μπροστά στην υλοποίηση ενός πολύ σκληρού προγράμματος και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει και ο πρωθυπουργός ο οποίος τον έκανε υπουργό Οικονομικών όλα αυτά πρέπει να τον επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και να κάτσει λίγο στην άκρη, τουλάχιστον να μην μιλάει.

 

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι μπορεί αυτή η Βουλή να ψηφίσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς τα επόμενα βήματα ούτε της κυβέρνησης πολύ περισσότερο πως θα ακολουθήσουν τα βήματα των υπολοίπων κομμάτων. Νομίζω ότι είμαστε σε μια ρευστή κατάσταση και επομένως ζητήματα και θέματα θα προκύπτουν συνέχεια.

Τώρα ζούμε την ιδιομορφία του τελευταίου διαστήματος δηλαδή μια   ευρεία ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή που στηρίξει την παρουσία της χώρας στην ευρωζώνη και μια άλλη πλειοψηφία μαζί με μειοψηφία που δηλώνει κυβέρνηση και πως ακριβώς αυτό το θέμα θα λυθεί και πως θα προχωρήσουμε δεν ξέρω είναι προς διερεύνηση. Νομίζω ότι το διερευνά και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολύ πιο δύσκολα θα μπορούσα να δώσω έναν προσανατολισμό, πάντως υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ η κατάσταση τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ αυτών και το ΠΟΤΑΜΙ να ψηφίζει συνολικούς προσανατολισμούς και συνολικές στρατηγικές ευρωπαϊκού χαρακτήρα και η κυβέρνηση με μια άλλη πλειοψηφία μετά, και αν την έχει και αυτή, να ψηφίζει δικούς της νόμους. Νομίζω ότι είναι μια εικόνα που πρέπει να την αποσαφηνίσουμε.

 

Ερωτηθείς αν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα μπορούσαν να καθαρίσουν το τοπίο

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολα τα ζητήματα ώστε δεν μπορούν να τα λύσουν οι εκλογές γιατί έχω τη γνώμη ότι μια χώρα καταχρεωμένη, σε συνεχή κίνδυνο για μια έξοδό της από την ευρωζώνη δεν μπορεί να έχει κάθε έξι μήνες εκλογές. Είναι παραφροσύνη αυτό.

Δεύτερον, δεν βλέπω πως θα μπορούσαν οι εκλογές να λύσουν τα θέματα. Αν γινόντουσαν τώρα εκλογές ο πρωθυπουργός έπρεπε να θέσει ένα ολόκληρο κομμάτι του κόμματός του εκτός λίστας, αυτό το κομμάτι δεν θα πήγαινε σπίτι του θα συγκροτούσαν κάτι άλλο. Θα υπήρχε λοιπόν μια ανακατάταξη στο πολιτικό σκηνικό που δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθούσε μια χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. 

Αντίθετα υποστηρίζω ότι αυτό που χρειαζότανε σήμερα η χώρα μας θα ήταν μια μεγάλη συνάντηση ευρείας εθνικής συναινέσεως γύρω από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, ακόμα και συγκροτημένης μεγάλης κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Προφανώς με τον τελευταίο εκλεγμένο έλληνα πρωθυπουργό επικεφαλής. Μόνο αυτή η λύση θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο μέσα σε μια  ασφάλεια διάρκειας για την Ελλάδα έτσι όπως είναι σήμερα και όχι εκλογές αλλά αυτό περισσότερο είναι στα θέματα πρωτοβουλιών της κυβέρνησης παρά στο τι λέμε εμείς.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κα Κωνσταντοπούλου μπορεί να παραμείνει για καιρό στην θέση της

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Αν είναι αληθείς οι πληροφορίες που βγήκαν για την συζήτηση που έγινε στο γεύμα που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας η διατύπωση του πρωθυπουργού ή αυτό που φαίνεται ότι είπε ο ίδιος στην κα Κωνσταντοπούλου ότι υπάρχει μια δυσαρμονία ανάμεσα στον τρόπο που λειτούργει η πρόεδρος της Βουλής και στην κυβέρνηση νομίζω ότι αυτό είναι η αληθής εικόνα της κατάστασης.

Η αίσθηση που έχω είναι ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν λειτουργεί αφιερωμένη αποκλειστικά στον τρόπο διαχείρισης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που είναι και η αρμοδιότητά της. Παρεμβαίνει με έναν έκδηλο τρόπο και πολιτικά στα πράγματα, που έχει βέβαια προφανώς το δικαίωμα ως βουλευτής, αλλά αυτό το πράγμα αν το κάνεις πρέπει να το κάνεις και σε μια αρμονία και όχι σε δυσαρμονία με την κυβέρνηση.

Έχω την εντύπωση ότι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο επομένως υπάρχουν έντονα προβλήματα, περισσότερο στο κυβερνητικό σχήμα και λιγότερα σε εμάς. 

 

Για μια πιθανή πρόταση μομφής προς το πρόσωπο της κας προέδρου της Βουλής

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Δεν είναι στο πολιτικό χρέος της αντιπολίτευσης, όχι ότι δεν μπορεί να το κάνει η αντιπολίτευση. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί κοινοβουλευτικά και πολιτικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί και να επιχειρηματολογήσει μια πρόταση μομφής από πλευράς αντιπολίτευσης αλλά δεν είναι ότι κομψότερο και ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει. 

Η κυβέρνηση και ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αν νομίζει ότι υπάρχει. Κάποια στιγμή οι κυβερνήτες παίρνουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν.