Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τα μέτρα του ΟΟΣΑ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα περισσότερα από την εργαλειοθήκη 1 έχουν γίνει. Ρυθμίσεις για τα ξενοδοχεία, για τα οικοδομικά υλικά, για τον τουρισμό, για την μεταποίηση, για το λιανεμπόριο. Έχουν μείνει όμως κάποιες ρυθμίσεις στις  οποίες υπήρχαν αντιδράσεις τότε και στην αντιπολίτευση και σε κομμάτι της τότε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μπορώ να σας πω είναι η εισήγηση να λειτουργούν αν θέλουν όλα τα καταστήματα μικρά και μεγάλα τις Κυριακές, όλες τις Κυριακές, όπως συμβαίνει στις συντριπτικά περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η ρύθμιση για το γάλα που δεν είχε εφαρμοστεί όπως ξέρετε η εισήγηση του ΟΟΣΑ, διάρκεια ζωής του λεγομένου φρέσκου γάλακτος να καθορίζεται όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, η διάρκεια να καθορίζεται από τον παραγωγό με στόχο να πέσει η τιμή. Επίσης η ρύθμιση σχετικά με τα αρτοποιεία, πως μπορούν να ονομάζονται. Η ρύθμιση για τα τουριστικά λεωφορεία και για το έργο που δικαιούνται να κάνουν και οι όροι. Κάποιες ακόμα ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών. Οι ρυθμίσεις σε σχέση με την ιδιοκτησία των φαρμακείων, αν μπορεί δηλαδή κάποιος που δεν είναι φαρμακοποιός να μπορεί να έχει φαρμακείο με υπάλληλο βεβαίως φαρμακοποιό, εννοείται βεβαίως σε αυτή την περίπτωση.  Και υπάρχουν και οι ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης 2 που παραγγέλθηκε μόλις έφυγα εγώ από το υπουργείο από τους διαδόχους μου, και που αφορούν το κομμάτι τουλάχιστον που είναι έτοιμο, κάποιες προβλέψεις για την βιομηχανία, οι κυριότερες των οποίων είναι για την αγορά των πετρελαιοειδών και για τα οινοπνευματώδη ποτά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να περάσουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις από την παρούσα Βουλή

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν θεωρώ ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι οι “πλάκες του Μωυσή” και εμείς άλλωστε μέχρι να μορφοποιηθεί το τελικό κείμενο είχαμε κάνει παρατηρήσεις στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε με τον ΟΟΣΑ για κάποιες αρχικές προτάσεις του έτσι ώστε να μη συμπεριληφθούν στην μελέτη αφού εξηγήσαμε κάποιες ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο από την άλλη πλευρά δεν γίνεται να κλείνουμε και τα μάτια στις συστάσεις όλων των οικονομολόγων, δεξιών κι αριστερών, ότι υπάρχει περιθώριο με την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων στην Ελλάδα να έχουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και βέβαια του ανταγωνισμού με θετική επίδραση στον καταναλωτή. Δεν γίνεται να αγνοούμε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να λέμε πως κάτι συμβαίνει, υπάρχει, υιοθετείται σε 30 χώρες στην Ευρώπη και υπάρχουν 2 ή 3 χώρες που δεν το κάνουν και εμείς να λέμε «έχουμε κρίση αλλά θα επιμείνουμε να είμαστε  η εξαίρεση του κανόνα». Δεν γίνεται! Ξέρετε εγώ πάρα πολύ είχα κατηγορηθεί γι’ αυτό, δεν είχα κατηγορηθεί καν στο επίπεδο των προτάσεων, δεν υπήρξε τόσο αντιπαράθεση στο επίπεδο των προτάσεων γιατί είναι σωστές η’ λάθος, είχα κατηγορηθεί στο επίπεδο της χαλκεύσεως των προτάσεων. Ενώ υπήρχε υπογραφή του ΟΟΣΑ, ενώ υπήρχε παρουσίαση από τον κ. Γκουρία της προτάσεως δημόσια εδώ στην Αθήνα, πράγμα το όποιο με έκανε  να θλίβομαι. Και τώρα ειλικρινά δεν ξέρω τι να σας πω, αν πρέπει να αισθάνομαι δικαιωμένος που η κυβέρνηση αφού είπε αυτά που είπε έρχεται και τα υιοθέτει ή εξοργισμένος για το γεγονός ότι υπήρξαν 18 ηγέτες όλων κρατών της ευρωζώνης και ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα. Ένα πράγμα με το οποίο θα έπρεπε μόνοι μας να είχαμε λύση.

Δεν στέκομαι καν σε αυτά που είχε πει ως αντιπολίτευση ότι ο ΟΟΣΑ μας «δίνει το σχοινί να μας κρεμάσει». Τον περασμένο Φεβρουάριο ισχυρίστηκε ότι δήθεν εγώ είχα υποκλέψει περίπου και την σφραγίδα του ΟΟΣΑ και παρουσίασα δικές μου προτάσεις ως προτάσεις του ΟΟΣΑ. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε η κυβέρνηση να με έχει αξιοποιήσει  γιατί θα μπορούσα με αυτό τον τρόπο να οδηγήσω προς άλλη κατεύθυνση τις εξελίξεις με την Τρόικα συνολικά.

 

Για το θέμα του κ. Βαρουφάκη για το plan B

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δυστυχώς θα πρέπει να τα πάρουμε σοβαρά. Εγώ δεν θέλω να σταθώ στην όποια ποινική διάσταση της υπόθεσης, το  έχουν κάνει άλλοι. Θέλω να σταθώ στην πολιτική διάσταση της υπόθεσης για να σημειώσω πως ο κ. Bαρουφακης δεν ήταν μόνος του σε αυτή τη θέση. Τον έβαλε κάποιος πρωθυπουργός, και εδώ  ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Ήταν βαρύ το ατόπημα να τοποθετηθεί ο κ. Βαρουφάκης σε αυτή τη θέση όχι γιατί είναι ο κ. Βαρουφάκης αλλά γιατί έκανε συγκεκριμένους χειρισμούς τους οποίους ο ίδιος περιγράφει. Είχε την πρόθεση να κάνει άλλους που επίσης περιγράφει και οι οποίοι είτε οδήγησαν, είτε θα οδηγούσαν σε βαρύτατη ζημία. Και το δεύτερο που θέλω να πω μιλώντας καθαρά πολιτικά, είναι ότι τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο κι ο πρωθυπουργός πρέπει να δώσουν κάποιες εξηγήσεις για τον χειρισμό επί της ουσίας του θέματος ελληνική οικονομία έξι μήνες. Όχι ότι προηγουμένως η ελληνική οικονομία ήταν θαύμα, αλλά γιατί τους τελευταίους έξι μήνες χωρίς καμία αμφιβολία όλοι δέχονται ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε. Δεν ήταν αυτονόητο ότι το κράτος θα έκανε στάση πληρωμών τους τελευταίους μήνες. Δεν ήταν αυτονόητο ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα έπεφταν κάτω από το μισό στο πρώτο εξάμηνο του ’15 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ’14. Δεν ήταν αυτονόητο ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα εξαφανιζόντουσαν σχεδόν τελείως. Δεν ήταν αυτονόητο ότι η χώρα θα περνούσε από την αμυδρή ανάπτυξη και πάλι σε ύφεση, και μάλιστα βαθειά ύφεση. Δεν ήταν αυτονόητο ότι η οικονομία θα οδηγείτο σε ελεύθερη πτώση με αυτό που έγινε με το τραπεζικό σύστημα και τα capital control. Αυτά είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής πολιτικής …

 

ΔΗΜ: Επειδή όλα αυτά που λέτε μοιάζουν σαν μια πρόταση πιθανή εξεταστικής θεωρείτε ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα μια συζήτηση πρώτα στην Βουλή να έρθει ο πρωθυπουργός να εξηγήσει όλα αυτά που αναφέρετε και αν σκοπεύει η ΝΔ να το ζητήσει αυτό. 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό, η ΝΔ θα συζητήσει και θα δει τι θα κάνει. Ξέρετε ότι η ΝΔ είναι αυτή την ώρα υποχρεωμένη να στηρίζει μια σειρά από μέτρα για να μην πέσει η χώρα στα βράχια.

Εμείς κάνουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι πατριωτικό μας καθήκον και στηρίζουμε μέτρα που καμιά φορά δεν τα πιστεύουμε ή καμιά φορά πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν και μέτρα ηπιότερα προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Όμως από την άλλη πλευρά δεν έχουμε κανένα λόγο να χαριζόμαστε στην κυβέρνηση και να μην κάνουμε κριτική η οποία πρέπει να είναι φυσικά στοχευμένη, φυσικά με στοιχεία αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελιχτήκαν καλά και αν η κυβέρνηση έχει τα ίδια μυαλά και τους επόμενους μήνες παρά την όποια δική μας στήριξη, φοβούμαι θα εξελιχτούν σκληρότερα διότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει στην οικονομία.