Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην έκτακτη εκπομπή και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λυκουρέντζο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι έχουμε μπλέξει σε μια ιδεολογική αντιπαράθεση η οποία έρχεται από μακριά. Είναι συνιδρυτικά τα δυο ρεύματα πριν 15-20 χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τρίτος πόλος τον οποίο εκφράζουμε εμείς και πρόσφατα μες τις εκλογές των εξέφραζα έξω σαν σοσιαλιστική τάση, δεν εκπροσωπούμεθα πουθενά ούτε στα κεντρικά όργανα ούτε στην Πολιτική Γραμματεία και υπό την άποψη ανησυχούν πολύ στην Ελλάδα, παίρνουμε διάφορα μηνύματα με αυτά τα οποία συμβαίνουν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μεταξύ του πλειοψηφούντος και του μειοψηφούντος ρεύματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπολογίζουν καθόλου τον τρίτο πόλο τον μεγαλύτερο, τον πολυπληθέστερο, αυτόν που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3% στο 36%. Υπό αυτή την έννοια είναι ανησυχητικά αυτά τα οποία παρακολουθούμε και δεν σας κρύβω ότι εγώ επειδή έχω ταυτιστεί με το ρεύμα της διεύρυνσης παίρνω καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα ανησυχούντων πολιτών γι’ αυτά τα οποία γίνονται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα και βεβαίως μεταφέρουμε την ανησυχία μας και στην ηγεσία.

…Αναφορικά με την παράδοση των εδρών οι ίδιοι υποστηρίζουν και οχυρώνονται πίσω από τη θέση ότι αφού το κόμμα  μετετέθη προς τα δεξιά και αυτοί υπεραμύνονται των καθαρών προγραμματικών θέσεων, δεν έχουν καμία υποχρέωση ηθικοπολιτική να καταθέσουν τις έδρες τους.

Αυτή είναι η αντιπαράθεση, δυστυχώς υπό την άποψη ότι αυτό έπρεπε να λυθεί το ζήτημα με συμφωνία μεταξύ του κυριαρχικού και του μειοψηφικού ρεύματος. Παρόλα αυτά βλέπουμε και οι συνελληνες στεναχώριουνται διότι στα πολλά προβλήματα και στα σκληρά μέτρα μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε η δική μας κυβέρνηση με τους δανειστές και με όλα αυτά που βγαίνουν στον αέρα, να υπάρχει και αυτή η κρίση στο εσωτερικό του κινήματος, του κόμματος.  Υπό αύτη την έννοια θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες βέβαια σε καμία περίπτωση πρωτοβάλεις που έχουν να κάνουν με διοικητικές, κομματικές, πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά μόνο στα πλαίσια της συνεννόησης αφού όσοι παρακολουθούμε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ ξέραμε ότι κάποτε, και βεβαίως όταν γινόμασταν κυβέρνηση, η ιδεολογική διαμάχη, το ρήγμα ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο μέσα στην ευρωζώνη μπορεί να λυθεί το ελληνικό ζήτημα και στους άλλους που λένε μόνο εκτός ευρωζώνης ή μπορεί και εκτός ευρωζώνης να λυθεί το ελληνικό ζήτημα η διαμάχη θα μεγάλωνε. Χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες και λυσιτελείς από την ηγεσία του κόμματος.

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συνεννόηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εκπροσωπούμε το ρεύμα της διεύρυνσης που είναι ο τρίτος αλλά και ο μεγαλύτερος πόλος εντός ΣΥΡΙΖΑ, εσείς με πάτε τώρα στο κυβερνητικό σχήμα που μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και τα σκληρά μετρά που μας επέβαλαν οι δανειστές, δυστυχώς και με δική μας ευθύνη, θα πρέπει πιστεύω ο πρωθυπουργός  να πάρει πρωτοβουλίες, να δει πως το ελληνικό ζήτημα  που έχει οπισθοχωρήσει τον τελευταίο καιρό και έχει επιδεινωθεί, πως θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο.

Οι πρωτοβουλίες ανήκουν στον πρωθυπουργό, θα πρέπει να είναι άμεσες. Οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να παρεμβαίνουν στην κρισιμότητα του ελληνικού ζητήματος το οποίο τον τελευταίο καιρό και με αντιφατικές δικές μας ενέργειες έχει επιδεινωθεί. 

Δεν είναι κυρίως το ζήτημα πως θα συγκροτηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα όσο οι προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση μετά την αποτυχία και με δική μας ευθύνη, των διαπραγματεύσεων και της διαπραγματευτικής ομάδας, όσων εν πάση περιπτώσει είχαν την ευθύνη από τότε που αναλάβαμε την διακυβέρνηση μέχρι και πρόσφατα όταν μας επεβλήθησαν αυτής της σκληρότητας τα μέτρα τα οποία και προχθές ψηφιστήκαν στην Βουλή.

 

Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα για τα εργασιακά και αν μπορούν να περάσουν από την παρούσα Βουλή

 

Α.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται η επανεμπλοκή του ΔΝΤ και με δική μας μάλιστα επιστολή που απέστειλε προχθές ο υπουργός Οικονομίας βάζει εκ νέου με ένταση το ζήτημα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών σχέσεων. Επειδή ακριβώς το ΔΝΤ από τους θεσμούς είναι αυτό το οποίο προβάλει με σθένος τις σκληρές απόψεις αναφορικά με τις ρήτρες εσωτερικής υποτίμησης που αναφέρονται. Θεωρώ ότι οι δανειστές δεν παραιτούνται της προσπάθειας και της πίεσης, θα έλεγα και του εκβιασμού για περαιτέρω αναδιαρθρώσεις στον τομέα της εργασίας και των συντάξεων.

… Θέλω να πιστεύω αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή ότι δεν υπάρχει πίεση για περαιτέρω μείωση σε μισθούς και συντάξεις παρά το ότι παρακολουθώντας την λειτουργιά των θεσμών και κατά το εξάμηνο που αφορά τις δικές μας διαπραγματεύσεις, ότι οι δανειστές ουδέποτε έχουν παραιτηθεί και άλλων προαπαιτούμενων που κυρίως αναφέρονται στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και στην απομείωση περαιτέρω των συντάξεων επειδή την μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ή  καλύτερα την περιέλευση σε καθεστώς κατάρρευσης τους ασφαλιστικού συστήματος, δεν την αναδέχονται ως δική τους ευθύνη, δεν το αναγνωρίζουν ως δική τους ευθύνη και λόγω των μνημονικών πολιτικών που εφαρμοστήκαν αλλά του γεγονότος ότι εδώ καταβάλλονταν πολύ μεγάλες συντάξεις σε πολύ μικρούς συνταξιούχους κοκ. Κάτι που εν μέρη έχουν δίκιο.