Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ,  κος Γιάννης Τόλιος , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

ΔΗΜ: Υπάρχει ένα ρήγμα, υπάρχει μια διάσπαση είναι εμφανέστατο, συγκολλητική ουσία υπάρχει;

Γ.ΤΟΛΙΟΣ: Η συγκολλητική ουσία είναι εάν επιλογές που έχει μέχρι τώρα δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά και σε όλη αυτή την περίοδο μέχρι που τελικά κατάληξε και μέχρι που δεσμεύτηκε, μέχρι το Όχι, το μεγαλειώδης αυτό Όχι που ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός εάν θέλει τις πολιτικές αυτές που εκπέμπουν οι Θεσμοί δηλαδή ένα νέο μνημόνιο, αυτό ήταν το ουσιαστικό ερώτημα. Εκεί λοιπόν το 61% απάντησε ότι δεν το θέλει. Εδώ λοιπόν έρχεται ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η πρόταση του να υιοθετήσουμε επιλογές οι οποίες έχουν απορριφθεί και εν τέλη ήταν στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ  σαν εναλλακτική πρόταση, το να ξαναγυρίσουμε δηλαδή στην λογική των μνημονίων δεν έχει έννοια.

Η συγκολλητική λοιπόν ουσία είναι αυτή, να σταματήσουμε εδώ τις διαπραγματεύσεις για την αποδοχή που ήδη έχουν δεσμευτεί, να γίνει μια προετοιμασία έτσι ώστε να μην είμαστε ξανά κάτω από εκβιασμούς, να έχουμε δηλαδή την εναλλακτική πρόταση και για να μην επικαλούμαστε ότι ξέρετε μας εκβιάζουν και δεν μπορούμε να κάνουμε την τελευταία στιγμή πάνω εκεί να θέσουμε το κύριο θέμα, που πολλά μπορεί να ακούγονται και σήμερα θα ακουστούν αλλά πολύ φοβάμαι ότι βαθύτερη ουσία του προβλήματος που συζητάμε το θέμα του χρέους  είναι κρίσιμη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με διαγραφή το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση να ανασάνει η ελληνική κοινωνία.

Το κύριο λοιπόν είναι να αμφισβητήσουμε αυτή την πληρωμή του χρέους κάνοντας το πολύ απλό και λογικότατο αναστολή πληρωμών, αυτό που λέμε μορατόριουμ πέντε για δέκα χρόνια και να ανακάμψει η οικονομία και τότε να συζητήσουμε τι μπορούμε να πληρώσουμε. Εγώ θεωρώ ότι αυτή θα είναι η βάση.

 

Γ.ΤΟΛΙΟΣ: Αν μου θέτετε το ερώτημα ποιο είναι το αποτελεσματικό μέσο να πιέσουμε για το θέμα του χρέους θεωρώ ότι μέχρι τώρα εξαντλήσαμε όλες τις μορφές. Και πήγαμε παρακαλετά και πήγαμε και με λίγο φραστικό τσαμπουκά και πήγαμε και λίγο με Βαρουφάκη και λίγο αλλιώς με εκείνους και τους άλλους δεν βγήκε αποτέλεσμα. Προσωπικά θεωρώ ότι μόνο αν πεις το αυτονόητο και δεν υπάρχει άλλο, ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτό το χρέος,  κάνουμε αναστολή πληρωμών για μια πενταετία και ύστερα το ξαναβλέπουμε και έτσι ανασαίνει η χώρα και δεν έχει ούτε ανάγκη δανειακών υποχρεώσεων. Και αν μας πουν «ξέρετε θα φύγετε και από την ευρωζώνη», ναι να φύγουμε ρε παιδί μου!  Να αχρηστευτεί όλη η χώρα, ο ελληνικός λαός για να λέμε γενικώς ένα αφηρημένο πράγμα. Η ευρωζώνη αν είχε έννοια και αν  είναι μια επιλογή του νέου αιώνα ήταν για να πάς σε κάτι καλύτερο, τώρα πάμε σε κάτι χειρότερο. Στον γκρεμό συνέχεια θα πηγαίνουμε; Δεν θέλω αυτή την επιλογή, με βάση τα νέα δεδομένα.

ΔΗΜ.: Η περιγραφή όμως του πρωθυπουργού του τι θα συνέβαινε αν φεύγαμε από την ευρωζώνη ήταν σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό που λέτε εσείς. Δηλαδή περιέγραψε μια καταστροφή άμεση.   

Γ.ΤΟΛΙΟΣ: Δεν θέλω να απαντάω σε σκέψεις και απόψεις οι οποίες είναι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο που είναι του προέδρου και πρωθυπουργού. Δεν είναι στην κουλτούρα μας.

Στην ουσία όμως του θέματος  δεν υιοθετώ τις διάφορες αναλύσεις και όλη αυτή την φιλολογία της κινδυνολογίας. Εάν πει κάποιος ότι ναι να προετοιμαστούμε και δεν είχαμε, έστω είχαμε ψευδαισθήσεις και την τελευταία στιγμή είμαστε λίγο απροετοίμαστοι, εγώ είμαι διατεθειμένος να πω «εντάξει έγινε αυτό από εδώ και πέρα τι κάνουμε; Ετοιμαζόμαστε; Είμαστε αποφασισμένοι να πούμε ότι δεν πληρώνουμε αυτά τα τοκοχρεολύσια; Ότι και στην ακραία περίπτωση που μας πουν ότι όλο αυτό δεν γίνεται πρέπει να βγείτε από την ευρωζώνη, ναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να φύγουμε και από την ευρωζώνη.  Ευθέως το λέω γιατί αυτή είναι η καλύτερη επιλογή τουλάχιστον μακροπρόθεσμα έστω και αν τους πρώτους μήνες, ένα χρόνο θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οδηγούνται στο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο διαφορετικά κόμματα

 

Γ.ΤΟΛΙΟΣ: Δεν ξέρω, δεν θέλω να το προδικάσω και ούτε θέλω να γίνω μάντης εξελίξεων. Θέλω να ελπίζω γιατί η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν αναστοχασμοί στη βάση αυτή.

Δεν είναι λογικό αυτό που λέω;  Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με μια πολιτική η οποία είναι κόντρα στα μνημόνια, ξαφνικά κάνει τούμπα και λέει ναι στα μνημόνια. δεν θα ήταν λογικό να πούμε στοπ εδώ, ξαναγυρίζουμε στην πολιτική μας που είναι κατά των μνημονίων και δίνω και αυτά που σας είπα με το χρέος και όλα τα συνακόλουθα. Που είναι το παράλογο; Είναι πάρα πολύ λογικό και εκεί μπορεί να γίνει και στέρεα ενότητα. Εάν ορισμένοι θέλουν να κάνουν αυτές τις επιλογές στο όνομα μιας αφηρημένης και νεφελώδους ευρωπαϊκής πορείας ε! ας το κάνει, εγώ δεν θα συμμετάσχω. Με την έννοια ότι δεν υποστηρίζω μια τέτοια επιλογή.

 

Γ.ΤΟΛΙΟΣ: 109 ήδη έχουν καταθέσει κείμενο που είναι αντίθετοι σε αυτή την συμφωνία, δείχνει κάτι αυτό. Ασφαλώς η προσφυγή στην βάση του κόμματος έχει την έννοιά της και στον λαό έχει και όλα αυτά αλλά αν βγει όχι τι; Γιατί έχει βγει και ένα άλλο όχι πριν από ένα μήνα.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν φτάσει στο ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση

Γ.ΤΟΛΙΟΣ: Εγώ δεν το θέλω, δεν θα το επιδιώξω αλλά αριστερή κυβέρνηση σημαίνει πρώτα από όλα η πολιτική. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το πρόγραμμα που κατέβηκε, που δεσμεύτηκε και πήγε απέναντι στο λαό, αυτό το πρόγραμμα εγώ υπερασπίζομαι. Τις ανατροπές τις τελευταίας στιγμής που αμφισβητεί στην ουσία όλες αυτές τις επιλογές και όλες τις δεσμεύσεις αυτές δεν μου είναι κατανοητές, δεν τις αποδέχομαι πολιτικά για αυτό και τις αμφισβητώ πλήρως και είμαι απέναντι.