O βουλευτής της ΝΔ, κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι λύση οι πρόωρες εκλογές

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να είναι η απόλυτη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Διότι δεν είναι μόνο το κόστος των εκλογών είναι και ο αποσυντονισμός της κατάστασης για μερικούς μήνες κάτι το οποίο μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω  την ήδη κακή κατάσταση που επικρατεί.

Επειδή ζούμε έκτακτες συνθήκες και ζούμε και πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως για παράδειγμα το ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επί της ουσίας έχουμε μια κυβερνώσα Βουλή, μια Βουλή η οποία αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ψηφίζει κάθε τι το οποίο είναι προϋπόθεση για να μπορέσει η Ελλάδα να μείνει στις ευρωπαϊκές ράγες και η οικονομία να ανασυνταχθεί το ταχύτερο δυνατό.

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Είναι μια νέα κατάσταση, δεν την έχουμε ξαναζήσει είναι μια κατάσταση όμως που όσο παράγει δίκαιο θα πρέπει κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να συντηρηθεί για να μην χάσουμε άλλο χρόνο και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε δύο πράγματα από την Ευρώπη. Πρώτον τη χρηματοδότηση ως το ’18 και δεύτερον την συνέχιση της προσπάθειας παραμονής στο σκληρό πυρήνα με αναδιάρθρωση του χρέους η οποία είναι μια δέσμευση που έχουν πάρει οι ευρωπαίοι εταίροι ότι θα επισυμβεί αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ώσπου να ψηφιστούν όλα αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος ή αν θέλετε είναι υψηλότερο το ρίσκο από το να προσπαθήσουμε να κάνουμε εκλογές.  Πρέπει να ψηφιστεί οπωσδήποτε το τρίτο μνημόνιο και αν είναι δυνατόν να μπορέσουμε να φτάσουμε τουλάχιστον ως την πρώτη δέσμη εφαρμοστικών που συνδέεται άμεσα με την αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Τα ζητήματα που άπτονται των θεσμών δεν πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ευκαιριακή λογική. Το τι χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια συζήτηση θεσμική που πρέπει να είναι αποφορτισμένη από μικροκομματικές και προσωπικές προσεγγίσεις.

Εγώ θεωρώ ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ο παρόν εκλογικός νόμος έχει αποδειχθεί ότι έχει στοιχεία και απλής αναλογικής και σταθερότητας.

Δεν θα ήταν ίσως σκόπιμο αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε και άλλο ζήτημα, έχουμε αρκετά ζητήματα…

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να πορευτεί προς το κέντρο και το μεσαίο χώρο

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι η ΝΔ πρέπει να ανακτήσει το λαϊκό και κοινωνικό της χαρακτήρα, να τονώσει το πατριωτικό της προφίλ και την ίδια στιγμή να διατηρήσει την ευρωπαϊκής της ταυτότητα. Δηλαδή η ΝΔ δεν πρέπει στην μεν προσέγγισή της τη διεθνική να ξεφύγει από τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της, στην δε οικονομική της θεώρηση δεν πρέπει να εγκλωβιστεί μέσα σε ρητορικές νεοφιλελεύθερες. Διότι οι παραδοσιακές αλλά και οι νέες δυναμικές συμμαχίες που θα μπορούσαν να ξανακαταστήσουν τη ΝΔ πλειοψηφία και κυβέρνηση είναι αυτές της μεσαίας τάξης.

 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής παλαιών στελεχών στην ΝΔ

 

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πρόσωπα τα οποία αναζητούν μια ηθική αποκατάσταση δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη και που έχουν αποδείξει στο παρελθόν από διοικητικές θέσεις την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά τους δεν έχω καμία αντίρρηση να αποκατασταθούν και να πάρουν το ρόλο και τη θέση που τους αξίζει. Θεωρώ όμως ότι αν θέλει η ΝΔ να φύγει προς τα μπρος θα πρέπει να απευθυνθεί στην νεότερη γενιά στελεχών και έχει νεότερη γενιά στελεχών η ΝΔ.

…Για να ξεπεράσουμε τους αντιπάλους μας θα πρέπει να αναδείξουμε νέους πρωταγωνιστές και η νεολαία μας είναι η πιο πλούσια δεξαμενή.