Ο πρώην υπουργός Εργασίας,  κος Γιώργος Κουτρουμάνης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για  τις πρόωρες συντάξεις

Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα δηλαδή μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2015 φαίνεται ότι δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Δηλαδή θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν με τα όρια τα οποία προβλέπονται μέχρι τώρα και τα οποία βέβαια τα είχαν συμπληρώσει. Άρα αυτό είναι το ένα, θεωρώ βέβαια ότι αυτό ήταν το αυτονόητο,  σε ότι αφορά υπόλοιπα έχουμε ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα με πολύ επώδυνα μέτρα.

Το ένα αφορά τα όρια ηλικίας και το δεύτερο αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.  Στο πρώτο υπάρχει μια βίαιη ανατροπή μέσα σε πολύ λίγες μέρες δηλαδή αν κάποιος δεν είχε συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δηλαδή το όριο ηλικίας και τα έτη ασφάλισης μέχρι τον Ιούνιο και θέλει να συνταξιοδοτηθεί το επόμενο διάστημα υπάρχει μια αναφορά από μεριάς της Τρόικα  που λέει ότι θα πρέπει να  πάμε αναδρομικά από 1ης Ιουλίου και βέβαια να μην επιτρέψουν να συνταξιοδοτηθεί κανείς από αυτούς με το όριο το παλιό. Και η αύξηση του ορίου είναι πολύ μεγάλη. Για παράδειγμα μια γυναίκα η οποία θα έπαιρνε σύνταξη στα 50 τα οποία τα συμπληρώνει τον Οκτώβρη θα πρέπει να περιμένει ως τα 56, 5 για να πάρει μειωμένη σύνταξη. Αν τα 50 τα συμπληρώνει τ