Ο βουλευτής της ΝΔ,  κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Κέλλυ Κοντογεώργη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν θα είναι δεδομένη η στήριξη της ΝΔ στην επόμενη συμφωνά που θα έρθει στην Βουλή 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχει ειπωθεί ποτέ αυτό. Το πρώτο πράγμα πριν αποφασίσει κανείς για οτιδήποτε πρέπει να δει τι συμφωνία είναι αυτή, και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξηγηθούν.  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξηγηθεί είναι γιατί οδηγηθήκαμε στην ανάγκη να έχουμε τρίτο μνημόνιο ενώ ο προγραμματισμός της ΝΔ ήταν διαφορετικός. Άρα υπάρχουν πολλά πράγματα να συζητηθούν και να εξηγηθούν.  

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Πρέπει να αρθεί μια πολιτική παραδοξότητα, εδώ υπάρχει μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία για να κυβερνήσει και να περάσει νομοθετήματα στηρίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι και το επεσήμανε και ο πρωθυπουργός ο ίδιος και όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχει και μια δεύτερη παραδοξότητα. Ότι ξαφνικά έχουμε βουλευτές  οι οποίοι λένε, εμάς δεν μας αρέσουν αυτά που νομοθετεί η κυβέρνηση αλλά στηρίζουμε την κυβέρνηση η οποία πρόκειται να εφαρμόσει αυτά που εμείς θεωρούμε κακά.  Αυτά δεν γίνονται, είναι στα όρια της φαιδρότητας… 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΝΔ αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της και με το παραπάνω, αναλαμβάνει ευθύνες που δεν τις αναλογούν. Η ΝΔ δεν θυμήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ένας καλός πρωθυπουργός και καλή κυβέρνηση, δεν πιστεύει ότι αυτό είναι που πρέπει να γίνει, να διατηρείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αν μεν μπορεί να κρατηθεί γιατί έχει τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό που μπορεί να κρατηθεί είναι δικό του θέμα αλλά πάντως με τους ψήφους των Νεοδημοκρατών βουλευτών το να διατηρείται ο Τσίπρας στην κυβέρνηση αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

Αυτό προς γνώση και συμμόρφωση, προς πάσα κατεύθυνση γιατί μπορεί η κυβέρνηση να βρεθεί προ εκπλήξεως. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι η συμπεριφορά της ΝΔ θα  εξακολουθήσει να είναι η ίδια όπως υπήρξε στις προηγούμενες ψηφοφορίες.  Η δέσμευσή μας έχει εξαντληθεί εκεί από εδώ και πέρα οι τοποθετήσεις θα γίνονται με βάση τα νομοσχέδια, το αν συμφωνούμε, το αν διαφωνούμε επομένως επανερχόμαστε στην κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης  

 

Για το ενδεχόμενο των  πρόωρων εκλογών

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να άρει αυτό το πολιτικό παράδοξο. …Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει είναι να αρθεί αυτή η κατάσταση που είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί. 

Για το ΣΥΡΙΖΑ

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα μνημονιακής αριστεράς δεν είναι και εύκολο να το καταπιεί κανείς από αυτούς. Είναι μια μεγάλη μετάλλαξη και μεγάλη αλλαγή όπως είναι προφανές ότι υπάρχει ένα ζήτημα νομιμοποίησης ακόμα και σε επίπεδο λαϊκό. Αυτή η μεγάλη μεταλλαγή είναι κάτι το οποίο προφανώς απασχολεί τον κ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ευλόγως, τώρα το πώς θα το λύσουν είναι δικό τους θέμα . Δεν ξέρω αν εκείνο που θα επιλέξουν τελικά είναι η προσφυγή στις κάλπες που ακούω πολλά στελέχη να μιλάνε για αυτό ή θα επιλέξουν να διευρύνουν την κοινοβουλευτική τους  πλειοψηφία ώστε να μπορούν να κυβερνήσουν.