O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κώστας Λαπαβίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα κλείσει η συμφωνία

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Είναι προφανές ότι έχουν δρομολογηθεί ισχυρές διαδικασίες για να υπάρξει συμφωνία εκτός όλων των άλλων γιατί  είναι και μεγάλες πληρωμές που πρέπει να γίνουν στις 20 Αυγούστου και αυτές δεν επιδέχονται αναβολή εύκολα άρα πιθανότατα θα έχουμε κάποια συμφωνία. Τώρα από εκεί και πέρα τι θα σημάνει η συμφωνία για την οικονομία και την κοινωνία είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, πολύ μεγάλο και πολύ προβληματικό. Η γνώμη μου είναι ότι η συμφωνία αυτή είναι πάρα πολύ κακή, ακόμα και η κυβέρνηση το λέει αυτό. Είναι μια συμφωνία η οποία δεν δίνει μέλλον και προοπτική. Δεν είναι μόνο οι θυσίες που θα κληθεί να κάνει ο ελληνικός λαός για μια ακόμα φορά, δεν είναι αυτό μόνο, αυτό το έχουμε δει να παίζεται το έργο κατ’ επανάληψη την τελευταία πενταετία. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική και πάλι, για μια ακόμα φορά  είναι τελείως αδιέξοδο αυτό που γίνεται.

ΔΗΜ: Αν μπει το θέμα του χρέους δεν θα είναι μια θετική εξέλιξη;

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Το χρέος θα αυξηθεί καταρχήν με την συμφωνία αυτή διότι θα δανειστούμε επιπλέον χρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες για μια ακόμη φορά. Θα σηκώσει δηλαδή ο λαός ένα επιπλέον βάρος, δεν ξέρουμε πόσο είναι αυτό αλλά οπωσδήποτε είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο θα το φορτωθούμε. Αυτό είναι καθαρή αύξηση του χρέους. Από εκεί και περά έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαγραφή του χρέους εντός του πλαισίου της νομισματικής ένωσης, πιο ξεκάθαρα δεν μπορούσε άρα λοιπόν τότε τι θα λυθεί; Να μας δώσουν επιμήκυνση και να μας δώσουν μείωση των επιτοκίων, μα ήδη τα επιτόκια που πληρώνουμε είναι πολύ χαμηλά σε μεγάλα κομμάτια του χρέους και ήδη το χρέος μας, ο κύριος όγκος του,  έχει μακρά διάρκεια. Δεν θα λυθεί κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. 

Το μεγάλο πρόβλημα με το χρέος δεν είναι τόσο τα λεφτά που πληρώνουμε κατ’ έτος, τα λεφτά που πληρώνουμε κατ΄έτος είναι ένα βαρύ τίμημα βεβαίως είναι πολύ μικρότερο τώρα από ότι ήταν το 2011-’12 αλλά δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα. Το κύριο πρόβλημα με το χρέος είναι  ότι ακριβώς επειδή είναι πολύ μεγάλο και επειδή είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων και όλων των άλλων διαδικασιών γίνεται το στοιχείο το οποίο καθορίζει την οικονομική μας πολιτική. Όλη η οικονομική πολιτική της χώρας συντάσσεται γύρω από την εξυπηρέτηση του χρέους. Δηλαδή κανονίζουμε όλη μας την οικονομική δραστηριότητα με την λιτότητα , με τις περικοπές για να πληρώνουμε το χρέος ακριβώς αυτά είναι που σταματάνε την ανάπτυξη. 

Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τόσο τα λεφτά που πληρώνουμε κατ’ έτος αλλά το γεγονός ότι καθορίζουμε όλη μας την πορεία γύρω από το χρέος. Αυτό δεν θα αλλάξει , όσο είμαστε μέσα σε αυτό δεν θα αλλάξει. Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη έτσι.

 

Ερωτηθείς πόσο εύκολη μπορεί να είναι η συνύπαρξη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με τόσο διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα της οικονομίας

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Εδώ έχουμε δύο στρατηγικές στην ουσία οι οποίες βρίσκονται σε διάσταση η μια από την άλλη. Η πρώτη στρατηγική που λέει ότι κάνουμε ότι απαιτούν οι εταίροι, μπαίνουμε στο πρόγραμμα αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στην νομισματική ένωση. Η στρατηγική αυτή έχει κλείσει τον κύκλο της, έχει αποτύχει, δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα στην κατεύθυνση αυτή. Λυπάμαι αν το βλέπουν έτσι άλλοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση αλλά η άποψη μου είναι δεδομένη και έχει επιβεβαιωθεί από την πορεία των πραγμάτων. Δεν θα αλλάξει κάτι τώρα, δεν υπάρχουν μαγικά στο θέμα αυτό  άρα λοιπόν χρειαζόμαστε άλλη στρατηγική, άλλη πορεία για τη χώρα, αυτό πιστεύω ότι το καταλαβαίνουν όλο και μεγαλύτερα στρώματα του ελληνικού λαού.

Η άλλη στρατηγική πρέπει να τεθεί επί τάπητος και να οργανωθεί, δεν θα πέσει από τον ουρανό και ούτε θα πρέπει κανείς να ζητάει την άλλη στρατηγική την Κυριακή το βράδυ για να την εφαρμόσει την Δευτέρα το πρωί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

 

ΔΗΜ.: Άρα εννοείτε ότι θα είναι πολύ πιο σωστό και ιδεολογικά και πολιτικά και πιο τίμιο να αποχωρήσει το κομμάτι αυτό από το ΣΥΡΙΖΑ που έχει διαφορετική άποψη;

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν μιλώ εγώ για υποχώρηση ούτε μιλάω για διάσπαση ίσα-ίσα το αντίθετο. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι πρέπει να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του και σε αυτά που είπε για να εκλεγεί. Αυτοί που είμαστε πιστοί στο πρόγραμμα και πιστοί στις προεκλογικές μας υποσχέσεις και πιστοί στο δημοψήφισμα του Ιουλίου είμαστε εμείς που είπαμε Όχι και στην συμφωνία. Εμείς έχουμε μείνει πιστοί σε αυτό.

ΔΗΜ.: Από τη στιγμή που η πλειοψηφία έχει πάρει μια κατεύθυνση αναρωτιέμαι πως μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνύπαρξη;

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Καταλαβαίνω το πρόβλημα αλλά για μας  που είπαμε το Όχι στις ψηφοφορίες το ζήτημα δεν είναι καθόλου η διάσπαση ή να φύγουμε εμείς, δεν είναι καθόλου αυτό. Το ζήτημα για μας είναι ακόμη να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να απορρίψει αυτό το οποίο κάνει.

Εμείς δεν θέτουμε θέμα διάσπασης ούτε θέμα διαχωρισμού, εμείς λέμε ότι θέλουμε να γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά που έλεγε και σε αυτά πάνω στα οποία εκλέχθηκε και σε αυτά που περιμένει από αυτόν ο ελληνικός λαός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να υλοποιήσει αυτά τα οποία έλεγε.

 

ΔΗΜ.: Αν υπογράψει το τρίτο  μνημόνιο τότε δεν είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής;

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Τότε θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα γιατί εμείς δεν εκλεχθήκαμε για να γίνουμε μνημονιακό κόμμα, εμείς εκλεχθήκαμε για να απορρίψουμε και να «σκίσουμε» τα μνημόνια . Βέβαια εγώ δεν είπα ποτέ ότι τα μνημόνια θα σκιστούν αλλά το λέγανε άλλοι που έχουν και κυβερνητικές θέσεις. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε μνημονιακό κόμμα, δεν βγήκαμε για τη δουλειά αυτή και να ξέρετε ότι άπαξ και πάρεις τον μνημονιακό δρόμο δεν υπάρχει τρόπος να τον κάνεις με φιλολαϊκή μέθοδο. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί το μνημονιακό πρόγραμμα με φιλολαϊκό τρόπο, να βρεις αντίρροπα μέτρα, να βρεις ένα πιο μαλακό και γλυκό τρόπο για να κάνεις αυτά τα οποία απαιτούν οι δανειστές, αυτό δεν υπάρχει. Αυτό είναι μια φαντασίωση ή μια δικαιολογία. Άπαξ και πάρεις το μνημονιακό δρόμο θα κάνεις αυτό που σου λένε οι δανειστές, αυτό που σου λένε τα μνημόνια τα οποία έχουν σκληρή λογική και σκληρή επιτήρηση. 

Ερωτηθεις στην περίπτωση που προκηρυχτούν εκλογές αν θα ήθελε να είναι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Επ’ ουδενί, πως θα μπορούσα εγώ να πάρω μέρος σε εκλογές συμμετέχοντας σε λίστες ενός κόμματος το οποίο έχει μνημονιακό  πρόγραμμα και μνημονιακή κατεύθυνση. Θα ήταν σαν να φτύνω τον εαυτό μου και σαν να φτύνω ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ειδικά την νεολαία η οποία άλλα περίμενε άλλα είδε και συνεχίζει να θέλει άλλα πράγματα. Ο κόσμος που είπε Όχι και θέλει να ελπίζει σε μια άλλη πορεία  με προοπτική δεν έχει άδικο και δεν είναι χαζός.

Ερωτηθείς αν θα ήταν λογικό να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα της δραχμής ή της εξόδου από το ευρώ  για να καλύψει το κενό 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει κόμμα της δραχμής, κανείς μας πόσω μάλλον εγώ δεν πιστεύει ότι με τη δραχμή ή με την απλή αλλαγή νομίσματος τα πράγματα στην Ελλάδα θα διορθωθούν αυτομάτως.

Αυτό είναι ένα μύθευμα , μια ανοησία την οποία την λένε πολλοί και συχνά τη λένε εκ του πονηρού. Υπάρχει κατεύθυνση, υπάρχει ρεύμα ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν σε άλλο πρόγραμμα, το οποίο ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο εξελέγη. Το πρόγραμμα αυτό παραμένει σε μεγάλο βαθμό επιθυμητό και σωστό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Υπάρχει ρεύμα ανθρώπων το οποίο θέλει την εφαρμογή και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος εάν η υλοποίηση του προγράμματος αυτού δεν γίνεται μέσα στην ΟΝΕ, και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι ολοφάνερο ότι δεν γίνεται, τότε να διαλέξουμε άλλο δρόμο.

Όσοι λοιπόν μιλάνε για εθνικό νόμισμα το λένε γιατί πλέον βγάλαν το συμπέρασμα ότι οι επιθυμητές αλλαγές στην χώρα μας δεν γίνονται μέσα στο ευρώ, γίνονται μόνο σε πλαίσιο το οποίο θα έχει εθνική κυριαρχία, νομισματική και άλλη.  Αυτό είναι το ζητούμενο, αν τεθεί αυτό το πράγμα καθαρά στον ελληνικό λαό δεν έχω καμία αμφιβολία για το που θα πάει . Αυτά τα περί ευρώ και δραχμής είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητικά. Ο ελληνικός λαός αν καταλάβει ποιο είναι το εθνικό του συμφέρον και ποιο είναι το κοινωνικό του συμφέρον …

 

ΔΗΜ.: Θα πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο κόμμα για να εκφραστεί ο κόσμος που πιστεύει σε αυτή την πολιτική

 

Κ.ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ: Βέβαια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει μνημονιακό κόμμα τελειωτικά και ελπίζω να μην το δω αυτό το πράγμα αλλά αν γίνει, αν μετατραπεί σε μνημονιακό κόμμα τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία.