O βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, κος Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν βλέπει εκλογές πάρα πολύ σύντομα

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Εγώ δεν τις έβλεπα πριν από λίγο καιρό αλλά τώρα με τις συνεχώς επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που όχι απλώς δεν το αποκλείουν αλλά τις προβάλλουν τις εκλογές τις φθινοπωρινές, έχω αρχίσει και πιστεύω ότι μάλλον αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού η εκλογική διαδικασία τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς θα βγάλει και τι ακριβώς επιθυμεί να κάνει. Μία Κοινοβουλευτική Ομάδα με μεγαλύτερη συνοχή, ίσως μπορεί αυτό να το επιτύχει αλλά τι περισσότερο μπορεί να κερδίσει με τέτοια αδιέξοδα, τέτοια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, μια κυβέρνηση έστω και αν την ελέγχει απολύτως ο κος Τσίπρας...

ΔΗΜ: Αυτό που λένε τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι δεν μπορεί αν συνεχιστεί αυτό το παράδοξο το τρίτο μνημόνιο να περνάει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης  

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Και για την αντιπολίτευση είναι ένα πρόβλημα αυτό ξέρετε παρά του ότι όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την προσπάθεια να σταθεί η χώρα όρθια, αυτό αποτελεί ένα ζήτημα και γι’ εμάς. Ψηφίζουμε συνεχώς μέτρα τα οποία έχει φορτωθεί με την δική του εντελώς αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική του ο κος Τσίπρας. Εντάξει, στέκεσαι δίπλα στην χώρα, έχει ευθύνη, την κρατάς όρθια, έχει και όριο αυτή η ιστορία, κάπου πρέπει να έρθουμε όλοι μαζί.  

Ξαναλέω δεν ξέρω τι θα πετύχει ο κος Τσίπρας, καταρχήν είναι μια δύσκολη διαδικασία η εκλογική. Πρέπει να θέσει εκτός λίστας ένα ιστορικά διαμορφωμένο μεγάλο κομμάτι του κόμματος του, το οποίο δεν είναι εύκολο πράγμα ξέρετε. …Πολιτικά θα δυσκολευτεί παρά πολύ γιατί δεν είναι ένα τυχαίο κομμάτι, πάντως η λογική αυτό λέει, ότι δεν μπορεί να το έχει μέσα (την αριστερή πλατφόρμα). Αυτό σημαίνει με όσους κάνουν στοιχειώδη προβλέψεις, ότι δεν θα πάνε σπίτι τους αυτοί οι άνθρωποι. Αποκλείεται κατά την γνώμη μου, θα συγκροτήσουν έναν πολίτικο σχηματισμό και θα απευθυνθούν στην κοινωνία. Αυτό είναι βέβαιο.

Η κάλπη θα πάρει διαφόρους χρωματισμούς που δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ποιοι θα είναι. Προφανώς έχει τον πρώτο λόγο στην κάλπη ο κος Τσίπρας διότι δεν είναι συγκροτημένη η αντιπολίτευση και διότι δεν εμφανίζεται σήμερα μια εναλλακτική σαφής λύση. Επομένως τα χαρτιά τα έχει στα χεριά του ο κος Τσίπρας αλλά η άνεση με την οποία σκέφτεται τις εξελίξεις νομίζω ότι δεν θα είναι έτσι ακριβώς όπως τα βλέπει τα πράγματα.

 

Για το ότι τα στελέχη της πλατφόρμας είναι σε προετοιμασία κόμματος

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Προφανώς, μα είναι λογικό. Υπάρχει στην κοινωνία αυτό το κενό, αυτό το κομμάτι της απόλυτης διαμαρτυρίας, το αγανακτισμένο τμήμα της κοινωνίας, αυτό το οποίο επένδυσε πάρα πολλά πράγματα στο Όχι κτλ. Υπάρχει, αναμφισβήτητα υπάρχει. Εγώ έχω πολύ μεγάλες πολιτικές διαφορές με αυτό το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερή πλατφόρμα αλλά πιστεύω ότι έχουν μια διαδρομή πολιτική αυτοί οι άνθρωποι που δεν μπορεί να τους οδηγήσει στο σπίτι τους, θα ήταν άδικο και για τους ίδιους.

 

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να κατέβουν στις εκλογές τα κόμματα ως υπάρχουν ή θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Αυτό που ονομάζουν σήμερα η προσπάθεια ή ο προσανατολισμός ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου, νομίζω ότι δεν είναι εφικτός στόχος. Δεν είναι καθόλου εύκολο τώρα να οδηγηθούνε σε έναν αυτοπεριορισμό τα κόμματα η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ κτλ και να διαμορφώσουν ένα κοινό μέτωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά δεν θα είναι πετυχημένο και δεν νομίζω ότι θα πάει καλά. Αυτό που ίσως έχει πολύ ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου, είναι να δει ο χώρος στο σύνολο του ο υπαρκτός χώρος, ο ευρύτερος χώρος ο σοσιαλδημοκρατικός κεντρώος χώρος, να δει την ύπαρξη του και το μέλλον του. Αυτό χρειάζεται να το κάνει. Δεν μπορεί να το κάνει άμεσα σε αυτές τις εκλογές, πρέπει πάντως να αρχίζει να προσανατολίζεται στο ότι δεν μπορεί να τραβήξει πάρα πολύ ακόμα αυτή η αδυναμία κάλυψης αυτού του μεγάλου, ιστορικού χώρου.

Εγώ για παράδειγμα  πιστεύω ότι έχει παρά πολύ σοβαρό ρολό παίξει και θα εξακολουθεί να παίζει το ΠΟΤΑΜΙ.

 

Ερωτηθεις πως αποτιμά την εξέλιξη και τις επιλογές του  κ. Τσιπρα

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Πιστεύω ότι έχει κάνει μια στροφή ρεαλιστική η οποία ήταν ευπρόσδεκτη και νομίζω ότι καλά έκανε και την έκανε. Τώρα κατά ποσό αυτή η στροφή θα είναι και επί της ουσίας διαμορφωμένη με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε άλλους προσανατολισμούς, ρεαλιστικότερους και σοβαρότερους, δεν το ξέρω. Γιατί δεν ξέρω ούτε ο κύκλος των στελεχών που το περιβάλει πως σκέπτεται στρατηγικά το ζήτημα, περισσότερο από πολιτικά. Πως σκέφτεται στρατηγικά το χώρο τον οποίο θα επιχειρήσει να καλύψει, ο κος Τσίπρας τι ακριβώς θα κάνει, δεν μπορώ να προβλέψω. Ξέρετε έκανα και μια πρόβλεψη τελευταία δημοσίως στην οποία έπεσα έξω και τώρα θέλω να είμαι λίγο πιο μαζεμένος. Είχα προβλέψει ότι παρά τις αντιρρήσεις του, ο κος Λαφαζάνης και η αριστερή πλατφόρμα δεν θα αρνηθούν να ψηφίσουν. Έμεινα φαίνεται σε παλιές μέρες πίσω όπου αυτό το κομμάτι με πολύ μεγάλες διαφωνίες, ριζικές διαφωνίες και ιδεολογικές, τις περισσότερες φορές όμως υπεράσπιζε τη συνοχή και την ενότητα του χώρου και νόμιζα ότι το ίδιο θα κάνει και τώρα. Επομένως είναι πολύ δύσκολη στην εποχή μας η πρόβλεψη και θέλω να είμαι λίγο συμμαζεμένος.

… δεν ξέρω ακριβώς τι θα κάνει. Περίμενε κανένας ότι αυτή η στροφή του κ. Τσίπρα θα ήταν στροφή μιας νύχτας; Αυτή η τερατώδη στροφή που είναι στροφή σε κάθε επίπεδο πολιτική, στρατηγική, το τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει, θα γινόταν σε μια νύχτα; Θα προετοιμαζότανε στοιχειωδώς, το γεγονός ότι μπόρεσε να την κάνει από την Πέμπτη στην Παρασκευή με εμποδίζει να κάνω προβλέψεις.