O βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «901 Κεντροαριστερά στα FM” με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το κλείσιμο της συμφωνίας

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω γιατί δεν έχω εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αν πάρουμε υπόψη τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων πριν από τον Ιούνιο με βάση τις οποίες τότε κάθε Σαββατοκύριακο επρόκειτο να έχουμε συμφωνία, δεν πρέπει να πάρει της μετρητοίς κάποιος  τώρα αντίστοιχες δηλώσεις. Από την άλλη πλευρά έχοντας μπροστά μας ένα καινούριο σκηνικό δηλαδή έχοντας τη συμφωνία καταρχήν που επετεύχθη στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες δεν βλέπω τον λόγο, πολιτικά πια, για ποιο λόγο η κυβέρνηση να το τραβήξει εις μάκρος.

Έχουμε το περίγραμμα συμφωνίας έτσι κι αλλιώς, έχουμε τους τίτλους πρέπει να μπει περιεχόμενο κάτω από τους τίτλους. Άρα πιστεύω ότι πολιτικά η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μην καθυστερήσει το πράγμα. Άλλωστε αν δεν καταλήξει σε συμφωνία συγκεκριμένη που να οδηγήσει στο τρίτο μνημόνιο οι μόνοι που θα είναι ευχαριστημένοι θα είναι οι οπαδοί της δραχμής.

 

Ερωτηθείς μπορεί να παραμείνει η κυβέρνηση

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι καθώς μπροστά μας έχουμε τον πόλεμο της γενιάς μας γιατί περί αυτού πρόκειται, ο οποίος κρατάει ήδη πέντε χρόνια αυτό που χρειάζεται είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε μια κυβέρνηση με τους καλύτερους. Μια κυβέρνηση που να είναι εθνική Ελλάδος, μια κυβέρνηση με όλα τα κόμματα που πιστεύουν ή διακηρύσσουν ότι πιστεύουν, στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Για να στείλουμε το μήνυμα ότι το παλεύουμε και ακόμα περισσότερο για να εκπλήξουμε ευχάριστα τους πιστωτές, τις αγορές, τους επενδυτές που είναι και η αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει το πράγμα στην οικονομία.

Για να περάσουμε σε ένα καινούργιο κεφάλαιο διαφορετικά θα διανέμουμε τη φτώχεια και δεν θα μπορούμε να αυξάνουμε το εθνικό εισόδημα. Αυτό είναι η μεγάλη πρόκληση.

 

ΔΗΜ.: Αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει άμεσα από αυτή την Βουλή με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα;

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εγώ σε αυτό δεν θα είχα αντίρρηση με δεδομένο ότι είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.  Δεν κάθομαι να το δω μικρόψυχα και να λογαριάσω τέτοιου είδους παραμέτρους όμως είναι θεωρητικό αυτό που λέμε. Νομίζω ότι η πρόταση αυτή θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων και βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προσανατολισμένος να πάει σε εκλογές πιστεύοντας ότι θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό, θα ησυχάσει από την Αριστερή πλατφόρμα, από την κα Κωνσταντοπούλου…

Εγώ λέω εντάξει, να κουβεντιάσουμε αυτό το σενάριο έστω λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας κερδίζει τις όποιες εκλογές κάνει με απόλυτη πλειοψηφία , τι θα γίνει μετά θα έχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση; 

Θα έχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ που θα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις; Μα έχουμε τον κ. Δρίτσα που λέει όχι στην ιδιωτικοποιήσει του λιμανιού του Πειραιά  μετά τη συμφωνία και είναι αρμόδιος υπουργός! Έχουμε τον κ. Σκουρλέτη που λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΣΔΜΗΕ και είναι αρμόδιος για την ενέργεια …

Αυτά είναι για να γραφτούν στα βιβλία Γκίνες ως ένα στοιχείο πρωτοτυπίας σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά την ίδια στιγμή η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με αποτελεσματικότητα έτσι ώστε να εκπλήξει ευχάριστα.

Εάν έχεις λοιπόν μια πλειοψηφία του κ.Τσίπρα, μονοκομματική μετά τις εκλογές η οποία πάλι θα αμφισβητεί αυτά τα οποία καταρχήν συμφώνησε και θα της μυρίζουν, θα της ξινίζουν τα πάντα η χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει. 

Ο κίνδυνος που έχουμε είναι να γίνουμε Τιτανικός Νο2 ως Ελλάδα δηλαδή κάνοντας συνέχεια εκλογικές διαδικασίες και κινήσεις «ματ και φοβερές τακτικές και στρατηγικές επιλογές» στο τέλος με όλες αυτές τις τακτικές και στρατηγικές επιλογές η οικονομία να αφεθεί ακόμα περισσότερο στη μοίρα της και στο τέλος να οδηγηθούμε στο μοιραίο διότι είμαστε στη ζώνη του κινδύνου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε.

 

Ερωτηθείς αν η πρότασή του θα ήταν πιο εύκολο να γίνει  μετά από τις εκλογές

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει διάθεση. Άκουγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε «πως θα κουβεντιάσουμε κάτι τέτοιο είμαστε δυο διαφορετικοί κόσμοι με την ΝΔ». Δυο διαφορετικοί κόσμοι αλλά σε εμάς στηρίζονται για να περάσουν τα μέτρα … Ή θα επανασυνδεθούμε με την απλή λογική σε αυτό τον τόπο ή θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε πολιτικάντικα όπως έγινε τις περασμένες δεκαετίες και με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Δεν μιλάω ως εκπρόσωπος του κόμματος των αλάθητων λέω όμως ότι έστω και την τελευταία στιγμή έχουμε την υποχρέωση όλοι μας, είτε είμαστε Δεξιοί είτε είμαστε Κεντρώοι είτε είμαστε Αριστεροί, να δούμε ότι πάνω από τα κόμματά μας υπάρχει αυτός ο τόπος.

Για να χτίσεις κάτι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, για να το γκρεμίσεις φτάνουν μερικά λεπτά Αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε.

 

Για την ΝΔ

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η θέση μου είναι ότι η ΝΔ ούτως ή άλλως έχει να κάνει πολύ δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καθώς προερχόμαστε από εκλογική ήττα και καθώς έχουμε αυτό το σκηνικό πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Πρώτα από όλα νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε με το βλέμμα στο μέλλον, η δικαίωσή μας δεν ενδιαφέρει παρά μόνο εμάς και τα γραφεία μας. Χρειάζονται προτάσεις και λόγος για το μέλλον.

Δεύτερον πρέπει να μιλήσουμε με μετριοπάθεια για να ακουστούμε από τους μετακινούμενους ψηφοφόρους Τρίτον πρέπει να μείνουμε σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό, όχι μόνο για να κάνουμε τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γιατί αυτή είναι η εθνική μας υποχρέωση. Και τέλος πρέπει να μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για τα συγκεκριμένα προβλήματα υπερασπιζόμενοι τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί αν δεν έχεις ιδιωτικό τομέα θα καταρρεύσει και το δημόσιο. Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα … η κυβέρνηση αυτή δεν ασχολείται, είναι κόμμα της διανομής ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι κόμμα της παραγωγής. Πρέπει να ασχοληθούμε εμείς και να το κάνουμε με τον πιο σαφή τρόπο.