Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, κος Παναγιώτης Λαφαζάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες»  με το  δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Με αφορμή τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της Λαϊκής Ενότητας

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για ποιες δημοσκοπήσεις μιλάμε; Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει ρεζίλι τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Μιλάμε για δημοσκοπήσεις οι οποίες αν δεν υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές τάσεις, με την πραγματικότητα που υπάρχει στο λαϊκό-κοινωνικό πεδίο. Ούτε καν μπορούν να το προσεγγίσουν ούτε το συλλαμβάνουν, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι παντελώς αναξιόπιστες,  δεν αξίζουν ούτε στο χαρτί που γράφονται. Δυστυχώς πέφτουν συνεχώς έξω και θα συνεχίσουν να πέφτουν έξω διότι πια ο κόσμος τις αισθάνεται ως μέρος του συστήματος και επομένως είτε δεν απαντά είτε πολλές φορές απαντά ψεύτικα και ειρωνικά και σε κάθε περίπτωση τους γυρίζει την πλάτη.

ΔΗΜ.: Τον πήχη εσείς που τον βάζετε; Η Λαϊκή Ενότητα τι προσδοκά;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν βάζω ποτέ πήχη στις εκλογές. Ο πήχης τίθεται εκ των πραγμάτων όσο το δυνατόν ψηλότερα όπως όταν ξεκινάει και κάνει τα άλματά του ένας άλτης του ύψους δεν λέει «θα βάλω τον πήχη μέχρι εκεί και παραπάνω δεν πρόκειται να το βάλω», προσπαθεί να πηδήξει όσο το δυνατόν ψηλότερα.

ΔΗΜ: Είναι στόχος να είστε η τρίτη πολιτική δύναμη;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως είναι και αυτός ένας από τους στόχους μας. Η τρίτη πολιτική δύναμη είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, μια ρεαλιστική επιδίωξη. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Λαϊκή Ενότητα  θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Το κλίμα που συναντάμε είναι πάρα πολύ θετικό στην κοινωνία όπου και να πηγαίνουμε.  Η τάση που έχει η Λαϊκή Ενότητα είναι να πάει πολύ ψηλά και να έχει έναν θεμελιώδη ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. 

 

Ερωτηθεις ποιος πιστεύει ότι θα είναι νικητής των εκλογών 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν  με αφορά αυτό το θέμα, το ζήτημα δεν είναι ποιος θα είναι από τους δύο πιο μπροστά από τον άλλο. Το θέμα είναι ότι και οι δύο θα είναι πολύ χαμηλά και γενικά οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου θα πάμε πάρα πολύ άσχημα σε αυτές τις εκλογές παρόλο ότι έχουν πέσει όλα τα ΜΜΕ πάνω τους, όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι πάνω στους αρχηγούς αυτούς. Παρόλο ότι τόνοι λάσπης και συκοφαντίας πέφτουν σε βάρος της Λαϊκής Ενότητας, παρόλο ότι είμαστε εξαφανισμένοι από παντού και προσπαθούμε με χίλια δυο ζόρια να έχουμε μια μικρή εμφάνιση από εδώ και από εκεί η οποία βεβαίως μετά συκοφαντείται. Βγαίνουν διάφοροι παρατρεχάμενοι και παπαγαλάκια και λένε εναντίον αυτών που ελέχθησαν προηγουμένως από κάποιον εκπρόσωπο της Λαϊκής Ενότητας, πράγματα πρωτοφανή. Παρόλα αυτά δεν μπορούν να στηριχθούν τα κόμματα της μνημονιακής συναίνεσης, δεν θα βρουν ανταπόκριση. Η πόλωση που προσπαθούν να διαμορφώσουν είναι γελοία διότι είναι συνέταιροι στο τρίτο μνημόνιο. Μαζί ψηφίσανε το τρίτο μνημόνιο και το πρόγραμμα τους θα είναι το τρίτο μνημόνιο επομένως οι διαφορές τους είναι πάρα πολύ περιορισμένες και ασήμαντες.

Για τον κ. Τσίπρα

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Προσωπικά δεν κάνω ποτέ κρίσεις και  σχόλια από εκεί και πέρα αυτό που πρέπει να πω και το οποίο ήταν εντελώς απαράδεκτο ήταν η μνημονιακή στροφή του Α. Τσίπρα.

Ο Α. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά, δημοκρατικά, όλοι μας είχαμε αποφασίσει ότι θα τελειώσουμε με τα μνημόνια, ότι θα ακυρώσουμε τα μνημόνια και θα βάλουμε τη χώρα σε μια νέα τροχιά. Μια νέα τροχιά χωρίς κηδεμονίες, χωρίς λιτότητες, χωρίς ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτή ήταν η βασική μας κατεύθυνση, οι αρχές, οι αξίες μας και αυτό που μας ένωνε σε έναν πολύ μεγάλο κοινό αγώνα. Δυστυχώς ο Α.  Τσίπρας με την πολιτική απόφαση του να συνομολογήσει το νέο τρίτο μνημόνιο πέρασε στην άλλη όχθη και εμείς δεν μπορούσαμε να συνυπάρχουμε σε ένα πολιτικό σχήμα του οποίου η ηγεσία ψήφισε το μνημόνιο, συνομολόγησε το μνημόνιο και θέλει να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές. Όχι μόνο να μην καταργήσει τα προηγούμενα μνημόνια αλλά να πάμε και σε νέο τρίτο μνημόνιο, αυτό γι’ εμάς ήταν απαράδεκτο και αποτέλεσε την αιτία του διαχωρισμού μας.

 

ΔΗΜ: Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Δεν υπήρχε καμία εναλλακτική απέναντι στο μνημόνιο.

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό είναι λάθος, είναι πολιτικό λάθος να λέγεται. Πάντοτε στην ζωή υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, πολύ περισσότερο στην πολιτική. Δυστυχώς, απεδείχθη ότι η ηγεσία της κυβέρνηση ήταν προσδεδεμένη  δογματικά στο ευρώ. Έβαζε το ευρώ πάνω από το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του ελληνικού λαού, την ίδια την δημοκρατία.

ΔΗΜ.: Αυτό ήταν απόφαση των κομματικών σας οργάνων, η προσήλωση στο νόμισμα και το ότι η χώρα θα μείνει σταθερή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό ήταν απόφαση όλων των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ όποτε και αν συνεδρίασαν.

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Καταρχάς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μην τον ταυτίζουμε με την ΕΕ και πολύ περισσότερο με την ευρωζώνη, την γερμανική ευρωζώνη. Η άποψη για την Ευρώπη και  τις ευρωπαϊκές προοπτικές μιας χώρας δεν έχει καμία σχέση ή δεν έχει κατ’ ανάγκη σχέση με την ΕΕ και την ευρωζώνη με τα χαρακτηριστικά που έχουν και την πορεία που ακολουθούν. Καταστροφική πορεία, ολοκληρωτική πορεία η οποία ακυρώνει και την ίδια την δημοκρατία. Δεύτερον βεβαίως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να φύγουμε από το ευρώ αλλά δεν ήταν επιλογή και του ΣΥΡΙΖΑ η πάση θυσία παραμονή στο ευρώ κάτι το οποίο ήταν δεσμευτικό και ρητά καταγεγραμμένο στις αποφάσεις μας.

Εμείς δεν είχαμε ποτέ απόφαση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βάλουμε το ευρώ πάνω από την νεολαία και για να μείνουμε στο ευρώ θα καταστήσουμε πρόσφυγες τους νέους μας. Αυτό δεν ήταν απόφασή μας, δεν ήταν η πάση θυσία στο ευρώ, επομένως η τελική κατάληψη να συνομολογηθεί μια πολύ κακή συμφωνία, ένα πολύ σκληρό μνημόνιο στο όνομα της παραμονής στο ευρώ δεν ήταν μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων και κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ήμασταν σταθεροί και μένουμε σταθεροί στις απόψεις μας , στις δεσμεύσεις μας. Σε αυτά που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και για αυτά που μας ψήφισε ο ελληνικός λαός και έτσι θα συνεχίσουμε.

Η άλλη λύση υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει είναι θέμα πολιτικής απόφασης και πολιτικής επιλογής για να προχωρήσουμε σε άλλη λύση και δεν σημαίνει η άλλη λύση ούτε εμφύλιο ούτε διχασμό.   Αυτό είναι τρομοκρατία.

Η άλλη λύση είναι μια πολιτική δημοκρατική λύση, προοδευτική λύση που με την συναίνεση και την στήριξη του ελληνικού λαού μπορούμε να την φέρουμε σε πέρας. Η άλλη λύση είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, το πέρασμα στο εθνικό νόμισμα προκειμένου να το αξιοποιήσουμε ως εργαλείο και να εφαρμόσουμε στη χώρα ένα αντιμνημονιακό ριζοσπαστικό προοδευτικό δημοκρατικό πρόγραμμα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της Ελλάδας.  Αν περιμένουμε όμως από τρίτους «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για εμάς» είναι πολύ μεγάλο λάθος.

Δεν θα βγάλει καμία τρίτη χώρα  την Ελλάδα από την ευρωζώνη, η Ελλάδα για να βγει από την ευρωζώνη θα είναι μια δικιά της επιλογή και αν ακολουθήσουμε εμείς μια δικιά μας αυτόνομη επιλογή κόντρα στον Ευρωατλαντισμό και με ότι αυτό συνεπάγεται να είστε σίγουρος ότι τότε θα βρούμε και διεθνείς στηρίγματα, θα βρούμε και συμμάχους, θα βρούμε και χρηματοδοτήσεις οι οποίες μπορεί να μας υποβοηθήσουν στην προσπάθειά μας. Βεβαίως δεν θα κάνουν οι τρίτοι αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς, εμείς πρώτα από όλα πρέπει να το κάνουμε και να βγούμε μπροστά. 

 

ΔΗΜ: …Στην περίπτωση που έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ αυτό δεν θα σήμαινε αυτόματα, για παράδειγμα, ότι θα χάνονταν οι καταθέσεις για όλους τους πολίτες;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:  Αν έχετε δει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια νομίζω ότι δεν θα απέχετε από την εκτίμηση ότι τώρα χάνονται οι καταθέσεις από τις τράπεζες.  Έχουν εξανεμιστεί οι καταθέσεις, έχουν εξαϋλωθεί όχι μόνο γιατί χρησιμοποιούνται για την επιβίωση του ελληνικού λαού  αλλά και γιατί πάρα πολλοί ιδιαίτερα οι μεγαλοσχήμονες παίρνουν τα λεφτά τους και φεύγουν από την Ελλάδα και τα παίρνουν ανενόχλητα.

ΔΗΜ: Εγώ δεν μιλάω για αυτούς μιλάω για τις μικρές επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους, την ελληνική οικονομία εν κατακλείδι  Αν λοιπόν πάμε σε ένα άλλο νόμισμα μοιραία από τη στιγμή που δεν θα πληρώσουμε το χρέος μας, δεν θα υπάρχει τραπεζικό σύστημα δεν θα χαθούν όλα αυτά τα χρήματα;

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κάθε άλλο τώρα χάνονται και αν συνεχίσουμε με τα μνημόνια αυτές οι καταθέσεις θα εξανεμιστούν. Οι τράπεζες συντηρούνται με δανεικό δημόσιο χρήμα,  μιλάμε για εκρηκτικά ποσά.

Ο λαός πένεται και όμως  ο λαός πληρώνει τις τράπεζες γύρω στα 70 δις τα τελευταία χρόνια πέραν των άλλων τα οποία έχουμε δώσει.  Ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του μέσα στην φτώχεια και την εξαθλίωσή του σήμερα έχει πληρώσει  τις τράπεζες αδρά για να έχουν τις τράπεζες στα χέρια τους οι τραπεζίτες. 

…Μιλάμε ότι σχεδόν έχουμε φτάσει να πληρώσει ο ελληνικός λαός τις καταθέσεις που έχουν οι πολίτες προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζες. Μιλάμε δηλαδή για μια μαύρη τρύπα, απίστευτη μαύρη τρύπα επομένως για ποιες καταθέσεις να περισωθούν μιλάτε, για ποιες τράπεζες, για ποιο μέλλον αναπτυξιακό μπορεί να έχουμε με τέτοιου είδους καταστάσεις στην Ελλάδα όταν δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Άρα τα μνημόνια είναι η καταστροφή και αν ψηφίσουμε τις μνημονιακές πολιτικές δεν θα μείνει τίποτα όρθιο σε αυτή τη χώρα.

 

ΔΗΜ.:  Επειδή σας καταλογίζουν την ιστορία με τις θυρίδες δηλαδή λένε ότι υπήρχε ένα σχέδιο για δραχμή… πιστεύετε όντως ότι αν θα πάμε σε ένα τέτοιο πράγμα περιουσιακά στοιχεία όπως για παράδειγμα ότι θα υπήρχε στις θυρίδες θα πρέπει να τεθούν στην διάθεση του δημοσίου ή όχι;

 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κάθε άλλο ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται το δημόσιο να πάρει από τον οποιοδήποτε πολίτη. Αντίθετα η εναλλακτική λύση που προτείνουμε για ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης το οποίο θα αξιοποιήσει ως εργαλείο για να επιτευχθεί το εθνικό νόμισμα, θα στηρίξει τα λεφτά του ελληνικού λαού, θα στηρίξει τις αποταμιεύσεις και τις καταθέσεις, θα στηρίξει ότι περιουσιακά στοιχεία έχει και θα τα στηρίξει γιατί αυτά αποτελούν ένα πλούτο είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Τώρα ξεπουλάμε και το δημόσιο πλούτο και εξαρθρώνουμε και τα περιουσιακά στοιχεία ότι υπάρχουν ακόμα των νοικοκυριών ώσπου να μην μείνει τίποτα. Αυτό πρέπει να ανακοπεί στη χώρα, αν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία δεν έχουμε μέλλον. Δεν το βλέπουμε; Πόσο θα είμαστε κάτω από την μνημονιακή μπότα και την ξένη κηδεμονία; 

Είναι αδιέξοδος ο δρόμος και πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη για μια σοβαρή ρεαλιστική ριζοσπαστική εναλλακτική λύση η οποία αποτελεί και μια λύση επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα.

 

ΔΗΜ.: …Δεν προσδιορίζετε τον τρόπο, εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι πως θα γίνουν 

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εμείς δεν περιγράφουμε απλώς την κατάσταση, έχουμε ένα πρόγραμμα. Εμείς δεν λέμε ότι με μαγικό ραβδί θα γίνουν τα πάντα ή ότι θα πάμε και θα πείσουμε τον Σοίμπλε και αμέσως ο Σόιμπλε με το που θα μας δει θα μεταμορφωθεί σε μια θαυματοποιό η οποία θα μας προσφέρει δώρα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΔΗΜ.:  Το πρόγραμμα τι λέει; Λέει έξοδο από το ευρώ  άρα απομόνωση της Ελλάδας, κανείς δεν μας δανείζει, κανένας δεν μας δίνει σημασία …

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η δημόσια συζήτηση πρέπει να διεξάγεται με όρους νηφάλιους, ουσιαστικούς και να μην υποτιμάται την νοημοσύνη των πολιτών. Δηλαδή μου λέτε ότι μια χώρα η οποία θα είναι εκτός ευρωζώνης θα είναι μια χώρα απομονωμένη; Η Δανία είναι απομονωμένη;

Δηλαδή αυτός που φεύγει από την γερμανική φυλακή υψίστης ασφαλείας που λέγεται ευρώ καταστρέφεται; Αυτό είναι μια τρομοκρατία.

Και έξω από το ευρώ υπάρχει ζωή και έξω από το ευρώ  υπάρχουν χώρες που είναι και στην ΕΕ.

Δεν βλέπετε ότι η ευρωζώνη βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, ότι  είναι ο χώρος με την μεγαλύτερη και πιο παρατεταμένη οικονομική στασιμότητα; Δεν βλέπετε ότι είναι αδιέξοδο το ευρωζονικό πείραμα;

Άρα μη λέτε ότι όλα αυτά που λέμε εμείς είναι εκτός τόπου και χρόνου και είναι απομόνωση. Καμία απομόνωση, ίσα-ίσα α ανοίξουμε στην Ελλάδα την δυνατότητα να έχει μια πολιτική και έναν ορίζοντα σε τέσσερις κατευθύνσεις. Δηλαδή θέλουμε να διευρύνουμε τις οικονομικές και πολιτικές μας σχέσεις και όχι να τις περιορίσουμε και μπορούμε να το κάνουμε και απόδειξη είναι αυτά τα οποία προσπάθησα να κάνω στο υπουργείο Ανασυγκρότησης. 

Έχουμε δυνατότητες, μπορούμε να δούμε την Ελλάδα με ένα διαφορετικό βηματισμό και προσανατολισμό ο οποίος θα την καταστήσει πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο παρεμβατική όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν είναι το ευρώ η σωτηρία μας, έλεος! 

…Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με τους παραμορφωτικούς φακούς της αέναης υποτέλειας, κάποτε πρέπει να δούμε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες και πρέπει να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν λέει ότι ο δρόμος είναι ανθόσπαρτος, δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί, δεν υπάρχουν ανθόσπαρτοι δρόμοι τώρα, οι δρόμοι που πρέπει να ακολουθηθούν έχουν τις δικές τους δυσκολίες το θέμα είναι όμως ποιος δρόμος, ποια επιλογή. Έχει ελπίδα και προοπτική για τον τόπο…