Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Σκληρό Ροκ ” με το δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Μετά τις εκλογές η χώρα θα έχει κυβέρνηση και το σύνταγμα έχει τις απαραίτητες προβλέψεις ώστε να έχει κυβέρνηση.

Η όλη συζήτηση που γίνεται, γίνεται στην πλάτη μιας απόφασης που πήραμε εμείς να κάνουμε μια συμφωνία και να αναζητήσουμε αντίρροπα μέτρα, να αναζητήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να διαπραγματευτούμε το χρέος ώστε να ελαφρυνθεί ο πόνος από τη χώρα και από τους πολίτες της. Γιατί κανείς ξεχνά, μερικές φορές και αυτοί που σήμερα κάνουν κριτική κάτω από τη σταθερή βάση που εμείς δημιουργήσαμε, θα πρέπει  κανείς να απαντήσει αν εκείνη τη μέρα που ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, που δεν θα θέλαμε να είναι έτσι, νιώσανε ανακούφιση ή νιώσανε ότι κάτι φοβερά κακό έγινε. Και αυτοί που νιώσανε το ένα ή το άλλο να πουν επιτέλους τι προτείνουν. Γιατί ακούω μόνο μια πρόταση, την πρόταση ή της φυγής και του μνημονίου με την δραχμή ή εύκολες λύσεις που έχουν αρχή αλλά δεν έχουν μέση ή τέλος.

Εμείς επιδιώκουμε, ακριβώς γιατί είμαστε αντίθετοι με το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά και τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας δηλαδή αυτό που λέγαμε και λέμε το «τρίγωνο της αμαρτίας», να είμαστε αυτοδύναμοι ώστε με σταθερά βήματα η χώρα να ολοκληρώσει και να συνεχίσει συγχρόνως την διαπραγμάτευση διαμορφώνοντας μια κατάσταση στην οποία θα έχουμε ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα έχουμε αλλαγές σε κλάδους και τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως είναι ο αγροτικός τομέας και πάει λέγοντας.

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Το κεντρικό ερώτημα των εκλογών είναι ποιος θα κυβερνήσει και πως θα κυβερνήσει. Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο με βάση την πραγματικότητα στην οποία είμαστε σήμερα άρα για αυτό το λόγο εμείς διεκδικούμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα βγάζει, θα έλεγε κανένας, τον κοινό νου από την πλευρά του ελληνικού λαού άρα η ψήφος του έλληνα έχει δύναμη και το εκλογικό αποτέλεσμα έχει δυναμική. Οι προβλέψεις του συντάγματος είναι συγκεκριμένες, εμείς λέμε αυτό που επιδιώκουμε και ο κόσμος θα επιλέξει.

 

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ΝΔ

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Εμείς λέμε όχι και το λέμε γιατί τα προγράμματά μας διαφέρουν παρασάγγας.

 

ΔΗΜ: Ναι αλλά το μνημόνιο μαζί το ψηφίσατε

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα δηλαδή ότι μια τέτοιου είδους κυβέρνηση ως μοναδικό κοινό θα είχε μόνο το μνημόνιο. Το οποίο δεν είναι αυτό που θέλουμε για αυτό μιλάμε και για αντίρροπα μέτρα, δεν λέμε ότι δεν θα το εφαρμόσουμε.

 

Ερωτηθείς αν λένε το ίδιο όχι και στην συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Έχουμε ονοματίσει πλήρως τις πολιτικές δυνάμεις για αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό παίρνοντας τα πάντα και την πραγματικότητα υπόψη του ο πολίτης να πάει στις κάλπες και να ξέρει ότι η ψήφος του έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον της χώρας.

 

Για την «κόντρα» της κας Κωνσταντοπούλου προς τον κ. Τσίπρα

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Δεν ασχολούμαι με θεωρίες συνωμοσίας, λυπούμαι βαθύτατα για τον τρόπο με τον οποίο αλλά και για την ρητορική η οποία χρησιμοποιείται δια συκοφαντιών και άλλων ενεργειών. Όποιος θέλει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο ο κόσμος κοιτάει, βλέπει και έχει την ικανότητα να κρίνει.

Με την Λαϊκή Ενότητα μας χωρίζει το πολιτικό πρόγραμμα, εμείς θεωρούμε ότι αυτό που προτείνει η Λαϊκή Ενότητα είναι μνημόνιο με δραχμή, είναι μια άλλη μορφή του σχεδίου που πρότεινε ο Σόιμπλε οπότε εκεί βάζουμε τελεία. Έχουμε τελείως διαφορετική γραμμή, διαφορετικό πολιτικό πρόγραμμα.

 

ΔΗΜ: Άρα κατόπιν τούτου δεν τίθεται πιθανότητα οποιασδήποτε μετεκλογικής συνεργασίας

 

Δ.ΒΙΤΣΑΣ: Πως θα είναι δυνατόν να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πάνω στην οποία ένα κομμάτι θα λέει να φύγουμε από την ευρωζώνη και να επιστρέψουμε στην δραχμή, πράγμα που εμείς θεωρούμε ότι θα είναι καταστροφικό. Εμείς έχουμε επιλέξει την μάχη της πολιτικής αντιπαράθεσης και την κοινωνική σύγκρουση να την δώσουμε μέσα στην Ευρώπη.