Ο  πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , κος Νίκος Βούτσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Παραφιλολογίες»  με το  δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Όταν βγούνε τα εκλογικά αποτελέσματα θα πρέπει να τα δούμε και θα είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό με την μεγαλύτερη δυνατή ευθυκρισία. Αυτός είναι κοινός τόπος αλλά τώρα δεν είμαστε εκεί, τώρα είμαστε στην αρχή μιας προεκλογικής περιόδου και σοβαρά και το πιστεύουμε θέλουμε και το ζητάμε από τον κόσμο να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα βεβαίως ότι προκύψει θα είμαστε παρόντες στις πολιτικές εξελίξεις κάθε φορά βέβαια με διαφορετικό πρίσμα. Αλλιώς θα είναι αν μας έχει κατατάξει δεύτερους για παράδειγμα ο ελληνικός λαός  αλλιώς θα δούμε τα πράγματα και αλλιώς αν είμαστε πρώτοι και δεν έχουμε την αυτοδυναμία. Αλλά τότε θα κριθούν αυτά…

Εμείς θέλουμε και πιστεύουμε, το έχει πει και ο κ. Τσίπρας, ότι θα θέλαμε χωρίς το πολιτικό προσωπικό που βαρύνεται από το παρελθόν και από τις παραδοσιακές μνημονιακές πολιτικές να πάμε στην διακυβέρνηση του τόπου.

 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Όλοι συμφωνούμε ότι η επιλογή μας είναι η πολιτική και κυβερνητική αυτοδυναμία και η δοκιμασμένη συνταγή επί επτάμηνο της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Αυτό είναι  η δικιά μας επιλογή και αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα στον κόσμο να το ενισχύσει από εκεί πέρα είναι άλλη η συζήτηση την οποία δεν έχει νόημα κανείς εικοτολογικά να την κάνει εάν βρεθούμε σε αποτελέσματα τα οποία θα δίνουν μια άλλη κατεύθυνση.

Το σίγουρο είναι όμως ότι περιθώριο για μεγάλο συνασπισμό, για κυβερνήσεις εθνικής ενότητας κλπ τουλάχιστον σε ότι μας αφορά δεν δίνουμε σε καμία περίπτωση.

 

ΔΗΜ.: Άρα αποκλείεται με όλους τους τρόπους συνεργασία με την ΝΔ.

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Σε κάθε περίπτωση, και αν είμαστε πρώτοι και αν είμαστε στην δεύτερη θέση δεν πρόκειται να συνεργαστούμε σε καμία περίπτωση σε κυβέρνηση λεγόμενη εθνικής ενότητας, οικουμενική κλπ. Αυτά είναι σχήματα τα οποία τελικά είναι απολίτικα στο όνομα μιας συνύπαρξης όλων των κομμάτων. Το πρόγραμμά μας είναι σε αντίθεση με αυτά τα κόμματα. 

Ερωτηθεις τι θα μπορούσε να αλλάξει από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Μπορούνε να αλλάξουν πάρα πολλά με δύο προϋποθέσεις, το ένα είναι να διαμορφωθεί όλο το κάδρο με διαφορετικό πρόσημο με την έννοια της αναθεώρησης του θέματος του χρέους και των επενδυτικών πρωτοβουλιών μαζί με τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται μικρά. Αυτό θα δώσει έναν άλλο ορίζοντα για όλη τη συμφωνία και ταυτόχρονα αν υπάρχουν έσοδα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς χωρίς έσοδα και άρα φοροδιαφυγή, διαφθορά κα όλα αυτά τα φαινόμενα της διαπλοκής κλπ τα οποία θα ενισχύσουνε τα έσοδα. Ακόμα συζητάμε για παράδειγμα ενώ θα έπρεπε να έχει λυθεί το θέμα του πλαστικού χρήματος από 30-40€και πάνω μόνο με κάρτα κανείς να μπορεί να αγοράζει και να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή έτσι ώστε αμέσως να εγγράφεται στο υπουργείο Οικονομικών το ΦΠΑ. Είναι δηλαδή μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αυξήσουν τα  έσοδα, με έσοδα λοιπόν και με ένα διαφορετικό κάδρο σε όλη συμφωνία θα είναι δυνατόν να  υπάρξει αυτό που ονομάστηκε παράλληλο πρόγραμμα, παράλληλη στόχευση, αντίμετρα, ισοδύναμα  αυτό είναι και το ενδιαφέρον της επόμενης διακυβέρνησης. Εκεί πέρα άλλοι μεν όπως εμείς έχουμε μια μεροληψία υπέρ των ασθενών κοινωνικών τάξεων και όσων φτωχοποιήθηκαν και άρα λοιπόν προς τα εκεί θα κατευθύνονται οι επιπλέον πολιτικές μας άλλοι έχουν μια διαφορετική στόχευση. Για αυτό λέω ότι θα ήταν αδύνατον να συναποτελέσουμε μια κυβέρνηση.

Ερωτηθείς αν «δικαιώθηκαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε σχέση με το μνημόνιο

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Σίγουρα δεν δικαιώθηκαν οι προηγούμενοι ως προς το εξής ότι αυτό το οποίο αφήσαν πίσω τους ήταν ένα κισμέτ. Δηλαδή σε όλη την Ευρώπη ήτανε γνωστό ότι χωρίς συζήτηση, χωρίς διαπραγμάτευση, χωρίς σύγκρουση αυτά τα μνημόνια είναι η μόνη εναλλακτική και άρα δικαίωναν, ανεξάρτητα του ότι δεν φέρναν κανένα αποτέλεσμα αυτά τα μνημόνια, απολύτως τη Μέρκελ και τους συν αυτή. Αυτό ήταν μια άλλη εικόνα για την Ευρώπη, αυτό το αλλάξαμε, το ρήγματώσαμε πάρα πολύ και το αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. 

Δεκαπέντε μέρες μετά τις εκλογές που θα γίνουν εδώ είναι η Πορτογαλία, μετά η Ισπανία και μετά η Ιρλανδία αντιλαμβάνεστε την ευθύνη που έχουμε για αυτή ακριβώς τη σύγκρουση που έγινε στο όνομα της μη λιτότητας και των μη περιοριστικών πολιτικών, σύγκρουση η οποία απέδωσε πάρα πολλά όχι στο χαρτί πάνω αλλά στην σύγκρουση η οποία δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα. Βλέπετε πια ότι φτιάχνονται στρατόπεδα, αντιπαρατίθενται δυνάμεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι η αισιοδοξία μας, αν δεν έχουμε και αυτή την αισιοδοξία τότε να πάμε στον εθνικό δρόμο , στην αναδίπλωση… 

 

ΔΗΜ.: Δεν διαφωνώ αλλά βλέπουμε στην Ισπανία τους ΠΟΔΕΜΟΣ να υποχωρούν δημοσκοπικά

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Θα ξανανέβουνε και αν εδώ πάμε πολύ καλά στην Ελλάδα θα είστε σίγουρος ότι θα ανέβουν και οι ΠΟΔΕΜΟΣ και οι άλλοι.

Για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Εμείς πάμε σε μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και σε πολύ μεγάλα επενδυτικά πακέτο, αυτό μπορεί να μας δώσει γρήγορα μια ανάταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση άρα δεν πρόκειται για τα ίδια. Δεν το θέλουμε, δεν είναι η πολιτική μας το μνημόνιο ούτε το υιοθετούμε αλλά είναι και λάθος για όποιον λέει «όλοι τα ίδια είναι και όλες οι συμφωνίες ήτανε ίδιες». Δεν είναι ίδιες.

Για την κριτική που γίνεται από την Λαϊκή Ενότητα

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Όλα όσα λένε οι φίλοι και σύντροφοι είναι πάνω στην σιγουριά ότι πήραμε το ρίσκο και την ευθύνη να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία και τώρα η χώρα στέκεται στα πόδια της, όπως στέκεται, και μπορούμε ψύχραιμα να συζητάμε για τις εναλλακτικές. Αυτό το οποίο μας προτείνανε τότε δηλαδή να περάσουμε στην άτακτη χρεοκοπία με μνημόνιο προφανώς γιατί δεν έχουμε συναλλαγματικά αποθέματα ούτε προσδοκίες μεγάλων εξαγωγών σαν την Αργεντινή, ήτανε θανατηφόρο για τη χώρα. Δεν το κάναμε και τώρα επ’  αυτού μας κάνουν κριτική.